Vágólapra másolva!
Történelmi kalandtábor kezdődik csütörtökön a Nógrád megyei Hollókőn, amelynek résztvevői megismerkednek a középkor szokásaival, viselet- és fegyvertörténetével is - tájékoztatott a tábort szervező Szent László Lovagrend vezetője.

A táborban való részvétel feltétele a legalább négyes érdemjegy magatartásból és szorgalomból. - mondta Polgár Péter. - A résztvevőknek megfelelő fegyelemmel kell rendelkezniük, hiszen fegyverekkel dolgoznak, és egy történelmi kalandtábornak van némi katonai jellege is. - tette hozzá.

A 10-15 év közötti táborozók az egyhetes program idején nomád sátrakban laknak a vár alatti tisztáson. A napi edzések során elsajátíthatják a természettel való harmonikus együttélés szabályait és a fegyverek használatát is.

Megtanítják a gyerekeket a táborhely védelmének kiépítésére, a tűzgyújtási módszerekre, az álcázás módszereire és a nyomolvasás alapjaira.

Beavatják a táborozókat a számszeríj és az íjak, valamint a hajítólándzsa és a hajítóbárd használatába, a vívás alapismereteit pedig fakardokkal sajátítják el.

Polgár Péter elmondta: vannak visszatérő táborlakók, akik páncélkesztyűt és tompa fémkardot használhatnak már a víváshoz.

A történelmi kalandtábor része lesz a hadi gyakorlatokat lezáró várostrom és a vár pincéjében berendezett lovagi teremben tartott lakoma is.