Vágólapra másolva!

Történelmi íjászverseny az egri várban

Az egri vár fokán eldördült ágyúlövés jelezte annak a történelmi íjászversenynek a kezdetét, amelyet szombaton rendezett mintegy 40 hagyományőrző lövész részvételével az Egri Vitézlő Oskola Haditorna Egyesület.

"A rendezvény nem csupán versengés, hanem maga az élő történelem. Generációk között teremt kapcsolatot, hiszen őseink tíz évszázaddal ezelőtt ugyanolyan módon készítették fegyvereiket, mint amilyen módszerrel a versenyzők íjai készültek" - mondta a megnyitón Veress Gábor, a Dobó István Vármúzeum igazgató-helyettese.

A legutóbbi, 2002-ben megrendezett íjászverseny óta a várban rekonstrukción estek át a megmérettetés hagyományos helyszínei, így a várfalak jelentős része és a román kori székesegyház romterülete. Az íjászok gyermek, junior és felnőtt kategóriákban, öt "pályán" mérték össze tudásukat.

Berecz Mátyás, a XVI. századi végvári katonai hagyományokat őrző egyesület kapitánya az MTI-nek elmondta: a verseny gyakorlatilag a terep- és a szituációs íjászat keveréke, igyekeztek olyan feladatokat kitűzni, amelyek vadászati, harci, vagy hadászati helyzeteket imitálnak, történelmi legendákat dolgoznak fel.

Így például a versenyzőknek a felröppenő madarat szimuláló, feldobott korongra kellett lőniük, egy másik feladatban két kas közül kellett kilőni a tüzért, illetve szerepelt a versenyen a Tell Vilmos legendáját idéző gyakorlat is.

A többnyire honfoglalás kori magyar ruhákba öltözött versenyzők többsége az ősmagyar visszacsapó, vagyis reflex íjjal lőtt. Indult a megmérettetésen egy iráni íjász is.

A nyertesek a teljesítményüket igazoló "kutyabőrrel" térhettek haza.