Vágólapra másolva!
Írásunkban rövid áttekintést adunk arról, mi az amit feltétlenül érdemes figyelembe venni egy adriai vitorlástúrán. Kitérünk a horvát ételekre, a szigetekre és hogy miért nem lehet fekete gumicsizmában vitorlásra szállni.

Élet a hajón
A hajó vezetése a skipper feladata. Ő a hajó kapitánya, aki felelős a hajó biztonságos üzemeltetéséért. Ez magában foglalja a túrán részt vevők megfelelő tájékoztatását, az időjárási információk alapján hozott döntést az útirányról, a hajó rendjéért való felelősséget, a hajón utazók biztonságos és kellemes utaztatását. A skipper segítségével a hajón utazók is részt vehetnek a mindennapi teendőkben - pl. kikötés, vitorlakezelés, helyzet meghatározás-, illetve más tennivalókban. Ezeket általában közösen beszélik meg és osztják be egymás között. Sok jó ember kis helyen is elfér - a vitorlás hajó belső kialakítása a hely szűkössége miatt kényelmes, egyben funkcionális. A napfény játéka a hullámokon, az újabb és újabb szigetek, öblök felfedezésének élménye egyébként is a fedélzeten tartja az embert.

Az első éjszaka egy csendes horgonyzóhelyen, távol az emberlakta partvidéktől... De ez az élmény úgysem írható le...

Ezt látni kell!

Mikor utazzunk
A horvát tengerpart április végétől október elejéig élvezhető, a hajózás biztonságos. A főszezon július-augusztusra tehető, ekkor a legzsúfoltabbak a kikötők és a horgonyzóhelyek. Az elő- és utószezonban is alkalmas a tenger a fürdésre, a hajóbérlet olcsóbb, a kikötők kevésbé forgalmasak, és a hőmérséklet is kellemes.

Helyi specialitások
A vitorlázás során Horvátország partvidéki specialitásaival ismerkedhetünk meg. Semmiképpen ne hagyjuk ki a friss zöldségek és gyümölcsök széles választékát, köztük a friss fügét és a szentjánoskenyeret. Érdemes megkóstolni a cevapcica nevű húsételt, Hvar vagy Pag szigetén járva a különleges sajtokat, a tenger gyümölcsei közül a rákot, osztrigát, kagylót, Dalmáciában a brodetet (hal és rizs keveréke). A part menti városok piacainak zöldség, gyümölcs és gyógynövény választéka a vegetáriánusok számára is megfelelő.

Főbb látnivalók, szigetek
Horvátország tengeri partvonalának hossza - a szigetek partvonalát nem számítva - 1778 km. Az 1185 sziget között vannak kopárak, buja növényzetűek, hegyekkel szabdaltak, és laposak, kicsik és több tíz kilométer hosszúak. A vitorlástúra szépsége a szigetek felfedezésének öröme, part közeli hajózás, kikötés a történelmi városok városfalának tövében vagy egy kis halászfaluban, éjszaka egy csendes öbölben, ahol csak mi vagyunk.

Forrás: MTI

Ezt át kell élni!

Mit vigyünk magunkkal, avagy a sikeres vitorlástúra kellékei

Ha arra adtad a fejedet, hogy részt veszel egy tengeri vitorlástúrán, érdemes a következőket magaddal vinned:
- útlevél, utasbiztosítás,
- napszemüveg, naptej,
- esőkabát, vízálló nadrág, (hogy ne fogja meg a fehér fedélzetet - nem fekete) gumicsizma,
- fürdőruha, póló, ing, hosszúnadrág, sort, könnyű nyári sapka, pulóver,
- zseblámpa,
- saját használatú gyógyszerek
- költőpénz
- kedvenc CD-id
- ... és persze fényképezőgép, videokamera!!!
A hajón elsősegély-felszerelés és a legáltalánosabban használt gyógyszerek megtalálhatók, így erről külön nem kell gondoskodni. A konyhában hűtőgép, mosogató, evőeszközök, edények rendelkezésre állnak. Az étkezésekhez a bevásárlás a résztvevők feladata, ezt érdemes közösen intézni.

Ajánlás
A fenti sorokban az Adriai-tenger szépségei közül csak szűkös ízelítőt tudtunk nyújtani. Mi az Adria megismeréséhez az általunk legjobbnak ítélt módot, a hajózást ajánljuk. Előnye a függetlenség, a természettel való szoros kapcsolat, a változatos program, melynek része lehet a városok, szigetek megismerése mellett, az úszás, a vitorlázás, a búvárkodás és nem utolsósorban az ismerkedés öröme.

A cikket a Kalandvilágnak köszönhetjük.