Vágólapra másolva!
Hagyományteremtő céllal a Rába Sárkányhajó Club - a Magyar Sárkányhajó Szövetség szakmai támogatásával - 2004. május 22-én rendezi meg az I. Győri Sárkányhajó-fesztivált az Aranypart és a kajak-kenu vízitelep közötti Mosoni-Duna szakaszon. A szervezők hagyományteremtő céllal a helyi sportéletet egy újabb értékes sportággal szeretnénk kiegészíteni.

A fesztivál helyszíne azért lesz Győr, mert a "vizek városában" minden feltétel adott az esemény megrendezéséhez. A Mosoni-Duna és az Aranypart központi fekvése miatt a résztvevők és nézők könnyen megközelíthetik a verseny helyszínét. Ráadásul Magyarországon első alkalommal Győr vizein jelent meg a sárkányhajó, a győri polgárok többször láthatták, hallhatták a győri sárkányhajósokat edzés közben.

Győrött alakult meg 1997-ben az ország első sárkányhajó-klubja (Rába Sárkányhajó Club), de 1998 óta a sportág szövetsége is a városban székel.

Mi is az a sárkányhajó? A sárkányhajó egy 12,5 méter hosszú, 115 cm széles kenu típusú hajó, amelynek az elejét egy színes sárkányfej, a végét egy sárkányfarok díszít. Innét kapta a nevét, illetve onnan még, hogy a sportág Kínából származik, és egy legenda fűződik a nevéhez.

Hu Juant, a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták, és száműzték. A korrupt Csu Királyság kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet, és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány, és tart napjainkban is. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással, és több ezren szurkolnak nekik.

A sárkányhajóban 16-18 lapátos ül, és egy-egy rövid kenulapáttal, a hajó orrában ülő dobos adta ütemre evez. A hajó végében egy kormányos áll, és egy több mint 3 méter hosszú kormánylapáttal tartja egyenesben a hajót. A legénység csapatmunkája, összeszokottsága, ritmusa a döntő. A versenytáv általában 200-250 méter hosszú, ami körülbelül egy percig tart.

A versenyen több kategóriában lehet indulni, a Nebuló-kupát oktatási intézmények csapatai részére rendezik, a Team-kupán vállalati kollektívák, cégek, baráti társaságok, közösségek vehetnek részt. A sportegyesületek a Dragon Aktív-kupáért küzdhetnek, míg a Military-kupát a fegyveres testületek érdemlik ki. A Team-, a Dragon Aktív- és Military-kupák győztesei a Fesztivál-kupa égisze alatt szállnak ismét hajóra.