Vágólapra másolva!
A Tisza és a Tisza-tó varázslatos világát elég egyszer meglátni, és örökre rabjai maradunk. A tó középső része, Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvize ma is a pecások paradicsoma: több mint ötven halfaj él benne, közülük tizenkettő védett.
Forrás: MTI
Haltelepítés


Néhány évtizeddel ezelőtt az ember gondolt egy nagyot, és tavat varázsolt a hatalmas rónaság kellős közepébe. A Tisza folyó felduzzasztásával keletkezett, 127 négyzetkilométeres, egyedülállóan érdekes terület a Tisza-tó nevet kapta. A vidáman sikló vitorlások és szörfök, a felszabadultan strandolók és nyaralók, valamint a szállodák és éttermek tarka kavalkádja láttán valóban azt hihetjük, hogy a Balaton "kisöccsénél" járunk. De nem csak a szórakozni, nyaralni vágyók látogatnak ide, hiszen a Tisza-tó a horgászhasznosítású vizek közül a legnagyobb Magyarországon. Békésen megfér tehát egymás mellett a mozgalmas vízi életet kedvelő ember és a csendes magányba vágyó horgász, de sokan látogatnak ide azok is, akik az igen gazdag növény- és állatvilágot szeretnék tanulmányozni tudósként vagy akár magánemberként. Manapság, sajnos, már egyre ritkábbak a mai világ káros hatásaitól mentes, tisztán természetes helyek. A Tisza-tavat éppen ez teszi egyedivé.

Forrás: [origo]
A rablózás színhelye


Horgászjegyekhttp://www.mohosz.hu/hu/tisza-torol.html

A harcsa mellett természetesen a tiszai ponty a "sláger", hiszen köztudott, hogy ebből a halból kitűnő halászlé főzhető. Ezeken kívül a süllőfélék és a csuka is kedvelt "célpontjai" a horgászoknak. A téli vízszintre való eresztéskor a süllők elhagyják a tó laposabb részeit, és nagyon sokan a Tiszát választják téli élőhelyül.

Horgászat a Velencei-tavon/sport/x-mag/20030612horgaszat.htmlBalatoni horgászat/sport/x-mag/20030604balatoni.htmlA lékhorgászatról/sport/x-mag/20021210alekhorgaszatrol.htmlKezdő horgász nagybevásárlás előtt/sport/x-mag/20020423kezdo.htmlHogy a horgász ne legyen pácban/sport/x-mag/20020404hogy.html

Azoknak sem kell azonban elkeseredniük, akik a két nem őshonos hal, a busa és az amur valamelyikét kapják horogra. Húsuk ízletes, kifejlett példányaik tíz-húsz vagy ennél is több kilót nyomhatnak. A márna a gyorsabb folyású, mélyebb vizekben szeret tanyázni. Az öt-hat kilogramm súlyúra megnövő balin kedvenc tápláléka a gyerekek által a folyóparton gyakran zsákmányolt, alig néhány centiméteres küsz. A védett halfajok közül legnagyobb számban a magyar bucó és a selymes durbincs található a Tisza-tóban, ám - a mesterséges szaporítás eredményeképpen - ma már sok nyurga ponty is él itt.

A Tisza-tó és környéke azoknak is változatos programot nyújt, akik a horgászat mellett - esetleg helyett - más programokra (is) vágynak. Izgalmas kalandokat tartogató lovas túra, romantikus kenukirándulás, kerékpártúra a kanyargó utakon, sétarepülés vagy éppen a strandon eltöltött hosszú délután. Itt semmi sem lehetetlen.