Vágólapra másolva!
A Balaton és környéke sok szempontból kedvelt üdülő- és szórakoztatóközpont. Számos kikapcsolódási lehetőséget ad az itt élőknek, illetve az ide látogatóknak, amelyek közül az egyik legkedveltebb program a horgászás.
Forrás: MTI
A tihanyi Belső-tó és a Balaton


Június 15-től napijeggyel mind a partról, mind a helyszínen bérelhető csónakból engedélyezett a halfogás. Aki compóra és csukára vágyik, keresse fel a szélmezői bányatavat, a nagyteveli víztározóban a pontyra, amurra, süllőre és csukára vadászóknak érdemes próbálkozniuk. A festői környezetben elterülő tihanyi Belső-tó a Balaton horgászok fogadására legjobban felkészült vize, ahol április közepétől október közepéig várják a vendégeket.

A ponty mellett a nemes halak közül a fogassüllő, a balin és az angolna fordul elő nagyobb számban, de fogható harcsa, kősüllő és garda is. Pontyra a parthoz és a nádashoz közeli zónákban lehet leginkább számítani. A balatoni halak királya a fogassüllő, horgászata többnyire a mélyebb vizekre korlátozódik. A Balatonban élő halak 80%-át a keszegfélék alkotják. Ezek közül a leggyakoribb a dévér, a karikakeszeg, a bodorka és a vörösszárnyú keszeg.

A süllőről/sport/x-mag/20020416asullorol.htmlDrágulnak a horgászjegyek a Balatonnál/sport/x-mag/20030106abalatonon.htmlKiszedik a Balatonból az otthagyott horgászkellékeket/sport/x-mag/20021122kiszedik.htmlMegállapodás a balatoni horgászérdekek képviseletéért/sport/x-mag/20020911megallapodas.htmlA lékhorgászatról/sport/x-mag/20021210alekhorgaszatrol.html

Régóta tartja magát az a mondás, hogy a Balatonnál legfeljebb a helyi lakosoknak van igazán esélyük halat fogni. Ők azok ugyanis, akik ismerik a viszonyokat. A horgászatban szinte teljesen ismeretlen az úgynevezett vezetés, ami azt jelenti, hogy a vendég horgász nagy helyi tapasztalatú vezetővel próbál szerencsét. Ezzel a módszerrel pedig vonzóbbá lehetne tenni a Balatont csúcsszezon előtt. Jó hír viszont, hogy Siófokon az eredetileg május 2. és június 15. között tervezett pontytilalmat még a kezdési időpont előtt feloldották. A megyei halászati felügyelő szerint ugyanis az ökológiai egyensúly nem bomlik meg a tilalom feloldásával.