Vágólapra másolva!
A győztes francia Michel Desjoyeaux sikerét is elhomályosította a második Ellen MacArthur a Vendée Globe-on. A 24 éves brit vitorlázó legfiatalabbként és leggyorsabb nőként hajózta körbe egyedül és kikötés nélkül a Földet: 94 nap 4 óra 25 perc 40 másodperc alatt teljesítette a 25 ezer tengeri mérföldet.

Fotó: Reuters

MacArthur és a Kingfisher
a célban

"Hihetetlen teljesítményt nyújtott ez a fantasztikusan kemény és elszánt fiatal nő" - nyilatkozta az angol Robin Knox-Johnston, aki az 1968-69-es versenyt 312 nap alatt nyerte meg.

A mostani Vendée Globe előtt még senkinek nem sikerült száz napon belül körbevitorláznia a Földet. A régi csúcsot a francia Christophe Auguin tartotta: 105 nap 20 óra 13 perces eredménnyel győzött az 1996-97-es viadalon. Honfitársa, a jelenleg is versenyben lévő Catherine Chabaud ekkor első nőként a hatodik helyen ért célba, 140 nap alatt.

Desjoyeaux óriási rekordot jelentő 93 nap 3 óra 57 perc 32 másodperces idővel végzett az élen.

Gál József, aki 1985-87-ben Fa Nándorral hajózta körbe a Földet, úgy véli, több tényező összejátszása szükséges ahhoz, hogy száz napon belül célba lehessen érni a Vendée Globe-on.

Fotó: Reuters

Desjoyeaux kint a vízből, pezsgőfürdőben


(MTI)

Ajánló: