Vágólapra másolva!

Ötödik helyet ért a németek elleni sima pólósiker

Sokkal jobb a magyar férfivízilabda-válogatott a németnél: a római vb csoportmeccsein ez még nem derült ki, az ötödik helyért rendezett találkozón viszont igen. Sima, megnyugtató 9-6-os győzelemmel zárták a helyosztókat Kemény Dénes tanítványai.

férfi vízilabda, az 5. helyért:
Magyarország - Németország 9-6 (4-1, 1-0, 3-1, 1-4)
a magyar góldobók:
Hosnyánszky 3, Kiss G., Varga Dénes, Varga Dániel, Kis G., Madaras, Szivós 1-1

Meglepetésre a magyar férfivízilabda-válogatott csak 7-7-es döntetlent játszott Németországgal a római világbajnokság csoportmeccseinek második fordulójában, a csorbát az ötödik helyért rendezett találkozón lehetett kiköszörülni. A négy közé jutástól a szerbek ellen elbúcsúzó Kemény-csapat könnyedén játszott a kora délelőtti helyosztón, nyoma sem volt az idegességnek, az ellazsált utolsó negyed ellenére egyetlen percig sem forgott veszélyben a negyeddöntőben elszenvedett vereség után minimális célkitűzésnek számító ötödik hely.

Kemény Dénes kétmérkőzéses eltiltása ellen hiába fellebbezett a szövetség, így a németek ellen is Mátéfalvy Csaba irányította a csapatot. Az első magyar akció Biros lövése után még elakadt a blokkban, nem sokkal később azonban Kiss Gergely korrigált: a Kis Gábor visszahúzása miatt megítélt büntetőt simította be.

Hosnyánszky fórból növelte kettőre a magyar előnyt, majd a németek szintén előnyből szépítettek, de támadásaikban nem volt átütőerő. A negyed végére Varga Dénes és Hosnyánszky gyakorlatilag eldöntötte a meccset, 4-1-es magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második negyed pihenős játékot hozott, Varga Dániel révén egyetlen találat született a játékrészben. Remekül védekezett a magyar csapat, kiszorította a kapu elől a németeket, akik hiába kapták futószalagon az előnyöket, nem tudtak mit kezdeni velük. Pontatlanul játszott az ellenfél, a nagy előny miatt durvaságaikat is elnézték a bírók, nem forgott veszélyben a győzelem.

A nagyszünet után Kis Gábor centerből volt eredményes, Szívós találata után pedig már felrémlett a német oldalon a kiütéses vereség réme, pláne, hogy a két találat közé egy kivédekezett kettős magyar hátrány is belefért. 7-1 után visszakapcsolt a magyar válogatott, Real pattinthatta be így a második német gólt, majd Varga Dénes nagyképűsködött el egy ötméterest. Madaras nem követte el ugyanezt a hibát, kíméletlen volt Kong kapussal szemben.

Izgalommentesen telt az utolsó játékrész, büntetőből és fórból ugyan négygólosra olvadt a magyar előny, de az is belefért, hogy a válogatott a találkozón először emberelőnyt rontson. Egyértelműen csökkent a koncentráció az utolsó percekre, egy kiállítás után 8-5-re módosult az eredmény, de Hosnyánszky gondoskodott arról, hogy ne gól nélkül zárjuk a játékrészt: emberelőnyből szerezte meg a csapat kilencedik, saját maga harmadik gólját. Az utolsó percben Politze még belőtt egy ötméterest, de a magyar válogatott 9-6-os győzelme így is simának mondható.

"Szerencsére ez a meccs hamar unalomba fulladt, elhúztunk villámgyorsan 8-2-re, de még nagyobb is lehetett volna a különbség. A becsületünkért játszottunk, azért, hogy az 5. hely meglegyen. Ez a helyezés nem jó eredmény, de úgy érzem, jó úton indultunk el, és a tervek jó részét, amelyek a vb-re készültek, megvalósítottuk. Menni kell tovább" - nyilatkozta Kiss Gergely.

"Az 5. hely mindenképpen csalódás, de a játékosokra nem haragszom, dühös magamra lehetek, és vagyok is, az esetleges rossz döntések miatt" - mondta Kemény Dénes. "Erősnek tűnt a csapat, előremutató játékot nyújtottunk, és például a legfontosabb meccsünkön, a szerbekkel vívott negyeddöntőn sem játszottunk rosszabbul ellenfelünknél. Bennünk volt az érem, de annyira mégsem voltunk jók, hogy ténylegesen is igazolni tudjuk ezt. Dolgozunk tovább, a végcél London, az újabb olimpiai győzelem."

a 7. helyért:
Románia - Kanada 9-6 (2-1, 1-1, 3-3, 3-1)

a 3. helyért:
Horvátország - Egyesült Államok 8-6 (2-3, 1-1, 2-0, 3-2)

döntő:
Szerbia - Spanyolország 21.00