Hosszú Katinka mindenkinek odavágott 400 vegyesen

Úszás Vizes VB, FINA2017, női 400 méter vegyes, selejtező, Hosszú Katinka
Vágólapra másolva!
Az úszó-vb utolsó napján Hosszú Katinka újra megmutatta, mekkora világklasszis. A háromszoros olimpiai bajnok a legjobb idővel jutott be a 400 méteres női vegyesúszás délutáni döntőjébe. A férfi 400 vegyesen Verrasztó Dávid a harmadik legjobb idővel döntős. Vasárnap délután Hosszú Katinka egyértelműen aranyesélyesként úszhat a 400 női vegyesen. A magyar férfi 4 x 100-as vegyesváltó szintén döntős, ők a hatodik helyen jutottak a fináléba.
Vágólapra másolva!

A női 400 méteres vegyesúszásban a versenyzők az előfutamokból azonnal a döntőbe úsztak. Jakabos Zsuzsa 4.41.40-es idővel, messze elmaradva a saját legjobbjától csak hatodik helyen végzett az előfutamban, ezzel pedig nem került a döntőbe.

Jakabos Zsuzsa messze elmaradva saját legjobbjától nem jutott a 400 vegyes döntőjébe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hosszú Katinka döntőbe jutását viszont senki és semmi nem veszélyeztette. 4.33.90-nel nyerte meg a futamát. Mindössze 19 századdal maradt el az idei legjobbjától. Ezzel Hosszú Katinka a legjobb idővel került a vasárnap délutáni döntőbe. Jakabos Zsuzsa nem jutott oda, mert a 12. helyen végzett.

Hosszú Katinka a legjobb idővel került a 400 méteres vegyesúszás döntőjébe Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Nem éreztem semmi erőt a karjaimban, tegnap az utolsó számban úsztam, ma pedig az elsőben, ez így finoman szólva nehéz volt.

Nekem inkább ez egy váltós vb volt, ott viszont úgy érzem, hogy sokat hozzá tudtam tenni az eredményekhez" - mondta az Origónak Jakabos Zsuzsa.

Férfi 400 vegyes

Ebben a számban Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid indult. Gyurta Gergelynek nem volt esélye a döntőbe jutásra. 4.19.90-et úszott, ezzel futamában a nyolcadik helyen végzett.

"Csalódott vagyok, nem erre számítottam, az edzések alapján sokkal több volt bennem.

Ha most megúszom a legjobbamat, vagy a riói időmet, akkor simán döntős vagyok, ez is volt a célom, úgyhogy muszáj kielemezni a hibákat, hogy miért nem sikerült" - mondta az Origónak Gyurta Gergely.

Gyurta Gergelynek nem volt esélye a fináléba kerülésre 400 vegyesen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem úgy Verrasztó Dávid, aki kiválóan felépített vegyesúszást mutatott be. 100 méter után vette át a vezetést az előfutamban, amelyet meg is nyert. Ideje: 4.11.89, ezzel a harmadik legjobb idővel döntős.

"Szeretnék harcolni, nem tudom megmondani, hogy mi lesz, mennyi lesz, az a lényeg, hogy ott vagyok a döntőben.

A közönség nagyszerű, de rólam mindenki tudja, mennyire izgulós vagyok, úgyhogy próbálok minden külsőséget kizárni" - nyilatkozta Verrasztó Dávid az Origónak.

Verrasztó Dávid a harmadik legjobb idővel döntős 400 vegyesen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Női 4 x 100 vegyesváltó

A magyar csapatban Burián Kata, Molnár Flóra, Szilágyi Liliána és Sztankovics Anna úszott. A fiatal magyar váltótól nagy meglepetés lett volna a döntőbe jutás. 4.03.08-as időnkkel a negyedik helyen végeztünk, a magyar fiatalok nagyon szépen úsztak - különösen Szilágyi Liliána. A négy úszónő a futam után boldogan ünnepelt.

Nem véletlenül, mert az idejük új országos csúcs.

Ez sem volt azonban elég a döntőbe jutáshoz, mert a magyar váltó a tizedik helyen végzett. A lányok erről így beszéltek.

"Abszolút kiúsztuk magunkat, beleadtunk mindent, amit tudtunk. Testileg és lelkileg sem egyszerű már így az utolsó napon teljesen odakoncentrálni, de szerintem nekünk most sikerült, úgyhogy örülünk ennek az időnek és a 10. helynek." (Szilágyi Liliana)

"Mindenki a legerősebb csapattal állt fel, és szerintem mi voltunk a mezőnyben a legfiatalabbak, már csak ezért is nagy dolog ez a 10. hely." (Burián Kata)

"Igazából nem tudok újat mondani, én is örülök az időnek és a helyezésnek és annak, hogy tagja lehettem ennek a váltónak." (Sztankovics Anna)

Tizedik helyen végzett a magyar női vegyesváltó Fotó: Szabó Gábor - Origo

Férfi 4 x 100 vegyesváltó

A magyar csapatban Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf és Kozma Dominik úszott. Az iszonyatosan erős mezőnyben ott úsztak az amerikaiak, a japánok is, a magyar váltó a negyedik helyen végzett.

3.33.35-ös időnk azt jelentette, hogy a magyar csapat a hatodik legjobb idővel döntős.

Óriási!

A magyar váltó tagjai így nyilatkoztak az Origónak:

"Nem volt ez rossz, a végén megettünk két embert, ott vagyunk a döntőben, ahol már bármi lehet. Kristóf mondjuk úszik egy újabb Milák-rekordot, és ott is vagyunk." (Kozma Dominik)

"A biztonsági váltásra törekedtem, nehogy megint elszúrjam, úgyhogy délután már az úszásra kellene koncentrálni, mert ebből még bármi lehet." (Gyurta Dániel)

Hatodik legjobb idővel döntős a magyar férfi vegyesváltó Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Nekem semmi más nem járt a fejemben, csak hogy azt az utolsó 10 métert a lehető leggyorsabban tegyem meg és nehogy lassan nyúljak be. Jó volt, délelőtthöz képest abszolút biztató a helyzet, meglátjuk, délután tudunk-e robbantani." (Bohus Richárd)

"Váltóban még nem nagyon úsztam, úgyhogy furcsa volt ez a repülőrajt, de remélem, délutánra megszokom. Jó a hangulat, örülök, hogy ezekkel a srácokkal úszhatok, szerintem mindenkiben maradt még a döntőre, úgyhogy bármi megtörténhet délután." (Milák Kristóf)

A zárónapon is csaknem megtelt a Duna Aréna Fotó: Mudra László - Origo

A délutáni programban tehát a 400 női és férfi vegyesen, valamint a férfi váltóban lesznek érdekeltek a magyarok.