Milák Kristóf berúgta az ajtót, a 2020-as olimpián bajnok lehet

Úszás Vizes VB, FINA2017, férfi 100 méter pillangó, döntő, Milák Kristóf
Vágólapra másolva!
Elképesztő teljesítménnyel nyert világbajnoki ezüstérmet a férfi 100 méteres pillangóúszásban a 17 éves Milák Kristóf. A magyar sajtóban először 2015-ben írtak a fiatal magyar úszóról, most pedig ott tartunk, hogy világbajnoki ezüstérmet nyert. Portré.
Vágólapra másolva!

2015 tavaszán az akkor még csak 15 éves Milák Kristófnak az volt a legnagyobb célja, hogy kiharcolja a részvételt a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Az úszással nagycsoportos óvodás korában megismerkedő érdi fiú korábban elsősorban háton remekelt, majd felkerült a repertoárjára a pillangó. Edzője, Selmeci Attila ekkor úgy vélekedett, hogy a pillangó lehet az, amely később a fő száma lesz, de Milák

még abban a korban volt, amikor minden úszásnemben versenyzett.

Milák Kristóf született tehetség Fotó: Mudra László - Origo

„Kristóf sokra hivatott versenyző, kiválóak az adottságai" - jellemezte tanítványát az Utánpótlássportnak Selmeci Attila.

Az állóképessége is nagyszerű. Nem szeretek jósolgatni, de azt hiszem, ha ugyanilyen tempóban fejlődik, olyan sportoló lehet, aki még a sok sikert számláló magyar úszósportban is kiemelkedhet. Nagy tehetség, az biztos" - tette hozzá a mesteredző.

2016-ban a Hódmezővásárhelyen rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon

Milák Kristóf ismét kiemelkedett a mezőnyből: 1.56,77-es idővel aranyérmes lett 200 méter pillangón.

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya korábban a szövetség szakmai alelnökeként nyilatkozott az Utánpótlássportnak. Véleménye szerint Milák a ritmust, légzést váltogatva, gazdaságtalanul úszott.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya is csiszolatlan gyémántnak látja Forrás: MTI/Soós Lajos

A tehetséges úszónak az igazi berobbanására még várnia kellett, ugyanis tavaly decemberben lemaradt a windsori felnőtt rövid pályás úszó-világbajnokságról, mivel szívprobléma miatt novemberben egyáltalán nem úszhatott.

Az egészségügyi problémákat maga mögött hagyva Milák Kristóf 2017-ben már a netanyai junior Európa-bajnokságra és az indianapolisi világbajnokságra készült.

„Egy hónap kihagyás hosszú időnek számít, s mert problémám volt azzal, hogy kinyújtsam a lábamat,

– mondta Milák Kristóf, akinek az is fejtörést okozott, hogy hogyan hangolja össze a nyári programot. „Egyelőre nem tudom, hogyan lehetséges mindkét versenyen csúcsformát hozni, nincs tapasztalatom ezen a téren. Mindenesetre most azon dolgozunk, hogy ez sikerüljön." - mondta az év elején.

Tavasszal a 17 éves tehetség programja váratlanul tovább bővült. A felnőtt országos bajnokságon a világranglista hetedik legjobb idejével (51.98), a világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlót legyőzve nyert aranyérmet 100 méter pillangón.

Ezzel biztosította a helyét a budapesti vizes világbajnokságra is

.

„Jól megleptem magam ezzel az idővel. Most aztán szépen fel van adva a lecke,

De nagyon örülök, hogy ez így sikerült" – mondta Milák Kristóf, aki Cseh László mellett Pulai Bencét, Kenderesi Tamást, Biczó Bencét és Verrasztó Dávidot is maga mögött hagyta a medencében.

Milák Kristóf a debreceni országos bajnokságon rárúgta az ajtót a sztárokra Fotó: Mudra László - Origo

„Mostanában határozottan hajlamos vagyok meglepni magamat. A kétszázra készültem, de azt azért nem gondoltam volna, hogy több mint egy másodpercet javulok, a száz méter pillangón pedig nem fogadtam volna a győzelmemre" - mondta az Utánpótlássportnak Milák Kristóf, aki még nem szokta meg, hogy tempót diktáljon a fiataloknak. „Nem vagyok az a magamtól úszom típus. Az ifjúsági bajnokságon nem lesz olyan, akivel mehetek, akkor csak magamra kell figyelnem, és még nehezen megy, hogy diktáljam a tempót.

akik ellen tudom, hajtanom kell, hogy leelőzzem őket."

A debreceni országos bajnokság után Milák Kristóf rárúgta az ajtót a sztárokra, és bekerült a vizes vb-n tempózó magyar válogatott keretébe.

„Elképesztő, de a kétszázas idejével hatodik lett volna a riói olimpián,

százon pedig az idei világranglista első tíz helyezettje közé került, ez csodálatos teljesítmény" - mondta tavasszal Selmeczi Attila. „Kristóf közelít a világklasszisokhoz. Már csak egy lépés, hogy rendszeresen pontszerző legyen a felnőtt-világversenyeken.

- tette hozzá a tréner.

A korábbi szövetségi kapitány, Hargitay András már korábban megmondta, a 17 éves tehetség ott lesz a vizes vb-n, ám még edzője sem hitte igazán, pláne Milák, aki sosem tekint előbbre, mint a következő verseny.

A szövetségi kapitány szerint Milak Kristof ott lesz a tokiói olimpián Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Hétéves koromban Gyulán nyertem bajnokságot, akkor mondták először, hogy tehetséges vagyok, és nagyon szépen úszom.

Még annyit sem képzeltem el, hogy bevonulok a Duna Arénába és rajtkőre állok. Egyelőre tényleg az foglalkoztat, hogy kitaláljuk, hogyan kerüljek csúcsformába a sok fontos versenyre."

Pedig Sós Csaba szövetségi kapitány rá is gondolva mondta: már látja a tokiói játékok magyar csapatának gerincét.

A cikkhez az Utánpótlássport.hu oldal írásait használtuk fel forrásként.