Hosszú Katinka: Ez az arany többet jelent, mint a riói győzelem

FINA2017, Vizes VB, Hosszú Katinka sajttáj, 200m vegyes világbajnok
Hosszú Katinkának többet jelent a hazai világbajnoki cím, mint a riói olimpiai aranyérem
Vágólapra másolva!
A 200 méteres vegyesúszást 2:07 perces idővel megnyerő, és a magyar csapat első aranyérmét nyerő Hosszú Katinka a döntőt követő nemzetközi sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdésére.
Vágólapra másolva!

„Nehéz szavakba önteni, rengeteget jelent ez az aranyérem – mondta Hosszú Katinka a közel száz újságíró előtt megtartott sajtótájékoztatón, amiből minden győztesnek kijut a Duna Aréna konferenciatermében. –

Hosszú Katinka már mindent megnyert, sőt már mindent többször is megnyert. Rióban például három aranyérmet nyert, és a londoni olimpiát követő csalódásból kilábalva rengetegszer hangoztatta, hogy az olimpiai bajnoki cím jelenti számára a legfőbb motivációt. De könnyen lehet, hogy a riói győzelmek most egy fokkal alacsonyabb polcra kerülnek.

"Teljesen más érzés volt itthon nyerni, mint Rióban.

Emiatt sokkal többet jelent nekem ez a győzelem, és nehezebb is volt elérni."

Hosszú Katinka nyerte a vizes világbajnokság első magyar aranyérmét Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy olyan rutinos úszót, mint Katinka, nyilvánvalóan nem fog agyonnyomni egy még akkora uszoda egészen elképesztő atmoszférája sem, mint amilyet a Duna Arénában tapasztalni, ugyanakkor nem is hagyja teljesen hidegen.

"Jelenleg az aranyérem volt a fontos, pedig mindig az időre szoktam koncentrálni. Most viszont a hazai közönség és a fantasztikus hangulat miatt talán a kelleténél kicsit jobban figyeltem a többiekre, ez lehetett gond.

– válaszolta az Origo azt firtató kérdésére, hogy a mostaninál is boldogabb lenne-e, ha világcsúcsot úszott volna 200 vegyesen.

Senki előtt nem titok, hogy férjével és edzőjével, Shane Tusuppal rendkívül szoros kötelék fűzi őket össze.

"Nagyon fontos" – válaszolta Katinka, amikor azt kérdezték tőle, milyen fontos az életében, a sikereiben Shane szerepe. A nem éppen érzelgős voltáról ismert edző megkérdezte a mikrofonok mögött ülő párját, hogy kimenjen-e a teremből, amíg válaszol, és látni lehetett, hogy elérzékenyül.

Két látszólag érzékenyebb kérdés is előkerült a sajtótájékoztatón. A Katinkáék által tavasszal létrehozott Profi Úszók Világszövetsége (Global Association of Professional Swimmers, GASP) nevű szervezetének állapotáról és céljairól is érdeklődött a sajtó.

Hosszú Katinkának mára sikerült egy nemzetközileg is ismert márkát felépítenie Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Jól alakulnak a dolgok. Nem tudom, pontosan hányan csatlakoztak a mai napig, de az biztos, hogy egyre többen vannak, akik egyetértenek velünk.

ha a sportolókra nem csak úgy tekintenének, mint valakire, aki beugrik a vízbe, és leússza a penzumát. Nem csak a legjobbak szószólói akarunk lenni, a cél az, hogy a kevésbé sikeres úszók is meg tudjanak élni abból a sportból, amit szeretnek" – mondta a szervezetről Hosszú Katinka.

És hogy a budapesti világbajnokság marketingszempontból mennyire jön be az Iron Lady márkának? Többé már ez sem titok.

– mondta általános derültség közepette Hosszú Katinka, hangsúlyozva, hogy öt év nagyon kemény munkája van abban, hogy mára sikerült egy nemzetközileg is ismert márkát felépíteniük.