Olasz Anna büszke jó döntéseire

Olasz Anna
Olasz Anna (j) és a német Finnia Wunram 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntője végén
Vágólapra másolva!
Vasárnap a női 10 km-es távval folytatódott a vizes vb nyíltvízi versengése Balatonfüreden. A 62 induló között ezúttal is két honfitársunkért szoríthattunk, hiszen Olasz Anna és Sömenek Onon Kata is vízbe ugrott.
Vágólapra másolva!

Rendkívül magas színvonalú versenyre volt kilátás, hiszen

a mezőnyben egyaránt ott volt a két évvel ezelőtti, kazanyi vb első négy helyezettje. Heten a szám 2016-os riói olimpia első tízben végzett úszói közül szintén a Balatonba ugrottak.

Ettől függetlenül joggal bizakodhattunk a két magyar lány jó szereplésében, sőt Olasz Annától pontszerző, merészebb hangok egyenesen dobogós helyezést vártak.

A szombati felhős időnek ezúttal nyoma sem volt a balatonfüredi kikötő közelében kialakított pálya felett, ragyogó napsütés és szélcsend fogadta a hölgyeket és az 1500 fős lelátót ezúttal is zsúfolásig megtöltő szurkolókat.

Olasz Anna (j) és a német Finnia Wunram 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntője végén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Olasz Anna érdekes taktikát választott, a startpisztoly eldördülése után ugyanis kivárt, csak az után ugrott a Balatonba, amikor egy nagyobb boly már elindult körülötte. Mint kiderült, abszolút tudatos stratégia volt ez a részéről.

"Mindig ezt csinálom, nem szoktam elsőként belevetni magam a küzdelmekbe. Már csak azért sem, mert

Épp ezért megbeszéltük az edzőmmel, hogy az első két körben a többiek lábvízén úszom majd, ezzel rengeteg energiát megspórolok, a 10 kilométer úgysem a rajton dől el."

Azt kapta a versenytől, amit előzetesen várt?

"Nagyjából igen, bár máshogy alakult, mint amire számítottam. Viszont

ami korábban sajnos jellemző volt rám."

A nyolcadik hely akkor inkább elégedettséggel, mintsem csalódással tölti el?

"Abszolút elégedettséggel, mert hullámvölgyekkel teli két éven vagyok túl, így 10 kilométerre nem volt igazán helyezésben megfogalmazott célom. A vb közeledtével azért bíztam benne, hogy az első tízbe bekerülök, jó formában éreztem magam, és mivel ez sikerült, elégedett vagyok. Persze jó lett volna hazai közönség előtt pontszerző, vagy akár dobogós pozícióban végezni, de örülök, hogy a világ tíz legjobb úszója közé kerültem ezen a távon."

Rasovszky Kristóf tegnap közelharcba keveredett, elmondása szerint azon ment el a dobogós helyezése. A hölgyekre mennyire jellemző a víz alatti küzdelem?

"Teljes mértékben,

Nekem is volt egy kis afférom az egyik ausztrál versenyzővel, de nem vettem fel a kesztyűt, inkább magam elé engedtem, és amikor elfáradt, lehagytam őt."

Pénteken következik az elsődleges versenyszáma, a 25 kilométer. Bizakodhatunk a mostaninál is jobb eredményben?

"Nagyon remélem, ott a nyolcadik hely csalódást jelentene. Nehéz verseny lesz, de

és egy éremmel megajándékozni magamat, valamint a szenzációs magyar közönséget is."

Az első felnőtt világversenyén induló Sömenek Onon Kata a 27. helyen zárt, ez azonban cseppet sem szegte kedvét a 20 éves sportolónak.

Sömenek Onon Katalin a 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntőjében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Teljesen elégedett vagyok, mindent kiúsztam magamból.

de az első világversenyemen ennyi hiba talán belefért. Bízom benne, hogy pénteken, a 25 kilométeres versenyen még előrébb végzek majd!"

A francia Aurelie Muller elsőként ér célba 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntőjében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint azt a hölgyek elmondták, július 21-én, pénteken szurkolhatunk nekik legközelebb a 25 km-es távon.

Balatonfüred azonban már július 18-án, kedden visszatér, méghozzá a férfiak 10 km-es számával, ahol Rasovszky Kristófért és Székelyi Dánielért szoríthatunk.

Siklós Erik a verseny után videointerjút is készített Olasz Annával: