Märcz Tamás: Olyanok a fiúk, mint a visszatartott versenylovak

Magyar Vizilabda Válogatott sajtótájékoztató a Margit-szigeten.
Magyar Vizilabda Válogatott sajtótájékoztató a Margit-szigeten. 2017.07.14 fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatót a pénteken rajtoló 17. FINA világbajnokságra hangolódva. Märcz Tamás a férfiak kapitánya boldog lenne, ha csapata a legjobb négy közé jutna, míg Bíró Attila elmondása szerint ők az aranyéremre hajtanak.
Vágólapra másolva!

A Sydneyben olimpiai aranyérmet nyerő Märcz Tamás a 17. FINA világbajnokságon debütál tétmeccsen a férfi vízilabda-válogatott élén. Kiemelte, hogy legfontosabb feladat a formaidőzítés.

„Nem szaladunk előre, mert még nagyon sok megoldandó feladatunk van a formaidőzítés kapcsán.

– kezdte Märcz Tamás, aki biztos benne, hogy a hazai közönség pluszmotivációt fog adni játékosainak. A szövetségi kapitány kitért az esélyesekre és a legkeményebb ellenfelekre is.

Märcz Tamás már érzi a feszültséget a fiúkon Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az olasz-magyar csoportból az egyik gárda át fog kerülni a másik ágra, ahol a szerbek és a horvátok vannak. Ebből a négyesből valamelyik csapat nem fog bekerülni az első háromba.

– folytatta Märcz Tamás, majd áttért a hétfői ausztrálok elleni összecsapásra. „A nyitómeccs sosem könnyű, sokszor a hazaiak túlizgulják a szerepüket. Nem is az ausztrál, sokkal inkább az olaszok elleni meccs lesz sorsdöntő a csoportban" – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki tagja a Kemény Dénes vezette Masters-csapatnak is.

Elmondta, hogy a háromszoros olimpiai bajnok edző – aki jelenleg a Vízilabda Szövetség elnökeként dolgozik – nem szól bele a munkájába, de ha szükség van rá, mindig nyitva van az ajtaja.

A csapat egyik legrutinosabb tagja, a világbajnok Gór-Nagy Miklós a 2013-as barcelonai aranyérem után bízik a hazai győzelemben, de egyelőre nem tervez előre.

Gór-Nagy Miklós Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Egyelőre az ausztrálokkal foglalkozunk, a győzelem még nagyon messze van" – mondta a 34 éves játékos, akinek vezérszerepe van a válogatottban.

Alapjáraton nem fontos, hogy én vagyok a legrutinosabb játékos, mert nagyon jó a kohézió a csapaton belül" – tette hozzá Gór-Nagy Miklós, aki osztja Märcz Tamás véleményét abban, hogy az olasz, a szerb, a horvát és a magyar csapat a legesélyesebb a győzelemre.

Manhercz Krisztiánnak a hazai rendezésű világbajnokság lehet az igazi áttörés.

„A BENU Kupa remek lépcsőfoka volt a felkészülésnek, de még ott is sok olyan hibát elkövettünk, amiből tanulnunk kell. Úgy érzem, jól haladunk az úton, amit a szövetségi kapitány kigondolt" – kezdte a 20 éves játékos, akinek ez lesz az első világbajnoksága. – Soha nem voltam izgulós fajta. Motivál, hogy hazai környezetben, a családom előtt játszhatok.

Bíró Attila, az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem kertelt. Kimondta, hogy csapata a torna legnagyobb esélyese.

Bíró Attila csak az aranyéremmel lenne elégedett Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Kemény volt a felkészülés, változtattunk a tavalyihoz képest. Remélhetőleg ez látszódni is fog a meccseken. A japánok és a franciák elleni meccs kötelező kategória, a hollandok elleni összecsapás nagyon kemény lesz. Úgy érzem, jó úton vagyunk, kirobbanó erőben, de a hátralévő napokban még mindig van lehetőségünk javulni.

– mondta Bíró Attila, akinek a csapata vasárnap este Japán ellen kezdi meg a szereplését a világbajnokságon.

A női válogatott az utóbbi napokat Egerben töltötte. A játékosoknak jót tett, hogy kiszakadtak a világbajnoksággal járó nyüzsgésből.

„A világbajnoki címvédő és olimpiai bajnok amerikaiakkal készülni nagyon hasznos volt.

– vélekedett Antal Dóra, aki elmondta, hogy az Egyesült Államok csapata azért járhat élen a vízilabdában (is), mert a gyerekek tökéletesen felépített képzést kapnak az általános iskolától egészen az egyetemig.

Takács Orsolya és Antal Dóra is várja már a kezdést Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Fantasztikus érzés hazai vb-re készülni. Amint hazajöttünk Egerből, belecsöppentünk az előkészületekbe.

– tette hozzá a világ- és Európa-bajnok Takács Orsolya.

A férfi vízilabda-válogatott Ausztráliával, Olaszországgal és Franciaországgal került egy csoportba. A női válogatott Japánnal, Franciaországgal és Hollandiával került egy kvartettbe.