Régi adósságot törlesztettek a Csaszi felújításával

Császár-Komjádi Uszoda
Budapest, 2017. július 13. A 2017-es FINA vizes világbajnokság egyik edzőhelyszíne, a felújított Császár-Komjádi Sportuszoda az átadás napján, 2017. július 13-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Régi adósságot törlesztve, határidőre elkészült a Császár-Komjádi Sportuszoda. Az uszoda a világbajnokság után nyitva áll a nagyközönségnek: tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar öttusa, triatlon, úszó- és vízilabdasportnak, emellett, folytatva a régi hagyományokat, helyszíne lesz rangos hazai és nemzetközi versenyeknek.
Vágólapra másolva!

Az 1976-ban átadott uszoda műszaki állapota az elmúlt években leromlott, méltatlan körülmények között fogadta a nagyközönséget, a válogatott úszókat, vízilabdázókat, és az utánpótlás sportolókat. A burkolatok, a vizes blokkok, az öltözőhelyiségek, valamint a medencetér is rég megérett a felújításra, miután az átadás óta eltelt 40 évben egyszer sem újították fel teljes körűen.

Tarlós István főpolgármester (b), Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (j2) jelképesen átadja a felújított Császár-Komjádi Sportuszoda kulcsát Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszónak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A régóta tervezett felújítási munkálatoknak jó apropót adott az, hogy Magyarország rendezi az idén a vizes világbajnokságot, amelyen a Császár-Komjádi uszoda lesz a sportolók egyik edzéshelyszíne.

„A Császár-Komjádi Sportuszoda régóta megérett a felújításra, egy régi tervet váltottunk most valóra. Az ésszerűség és a gazdaságosság figyelembe vételével a vizes világbajnoksághoz köthető beruházásokkal együtt valósult meg az uszoda korszerűsítése,

– mondta az átadón Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

Az elvégzett felújításnak köszönhetően a Komjádi uszodába lépve tágas, világos aulatér köszönti a sportolni vágyókat, a homlokzati üvegszerkezetek cseréje miatt már tiszta rálátás nyílik a Dunára, a megújult öltözőkben pedig saját vizesblokkal ellátott csapat- és csoportos öltözők-, illetve a közönség számára modern öltözőkabinok és beléptető rendszer kerültek kialakításra.

Rögtön látszik, hogy már nem a régi Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jelenkor igényeinek megfelelő átalakítás magában foglalja a mozgásukban korlátozottak részére a külön öltözési lehetőséget, illetve a fedett medencék akadálymentes megközelítését.

Felújították az eddig leromlott, hiányos állapotú burkolatokat és a medence szigetelését is, a háttérben működő, a nagyközönség számára láthatatlan rendszerek is ki lettek cserélve, így

a vízellátó rendszerek, a szellőztetés és a légtechnika is megbízhatóan fog üzemelni a jövőben.

A Komjádi jellegzetes, de évek óta meghibásodott nyitható tetőszerkezete is felújításra került, így egy gombnyomással friss levegő és napfény engedhető be a 40 méter fesztávolságú tetőnyíláson.

Volt munka bőven a medence környékén is Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A sportrendezvényre érkező nézők külön bejáraton, a Komjádi utca felől léphetnek be a létesítménybe, ahol felújított vizesblokkok és külön büféhasználat teszi kényelmesebbé az ott tartózkodást, a medencetérben a szurkolók új padokon ülhetnek, illetve korszerű eredményjelzőn követhetik az eredményeket.

A felújított Császár-Komjádi uszoda a világbajnokság után nyitva áll a nagyközönség előtt: a létesítmény minden magyar és minden fővárosi, sportolni, úszni vágyó család, felnőtt és gyermek igényét kiszolgálja majd.

Kint is új ruhát kapott Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Császár uszodában felújították az 50 méteres medence vízgépészetét, és a Császár-udvar teljes homlokzatát. Az épület tetőteraszán zuhanyzókkal ellátott napozóteraszt alakítottak ki.

A felújítási munkálatokat hét hónap alatt végezték el, a létesítmény korszerűsítése 3,8 milliárd forintból készült el.