Társoldalunk:

Döntött a FINA: nem lehet magyar válogatott az olasz pólós a vizes vb-n

2017.07.01. 21:08

Nem járult hozzá a FINA, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség ahhoz, hogy Alex Giorgetti sportállampolgárságot váltson, így az olasz-magyar pólós egyelőre nem szerepelhet a magyar nemzeti együttesben - írta szombaton honlapján a hazai sportági szövetség.

Giorgetti januárban jelezte Märcz Tamás szövetségi kapitánynak, hogy a jövőben szívesen szerepelne a magyar válogatottban. A kettős állampolgárságú szélső Budapesten született, de Olaszországban lett ismert játékos, és az olasz nemzeti csapattal szerzett világbajnoki arany- és olimpiai ezüstérmet. 

Alex GiorgettiForrás: MTI/Kovács Tamás

A 29 esztendős Giorgetti tavaly áprilisban játszott utoljára az olasz válogatottban, míg a 2012-2013-as idényt Debrecenben töltötte, az egyeztetéseket követően pedig a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elküldte a szükséges papírokat a nemzetközi szövetségnek.

A szabályok szerint ez esetben sportállampolgárság-váltásról lenne szó, amelyhez a FINA jóváhagyása kell, és ennek feltétele egyebek mellett az állampolgárság, a fogadó országban meglévő lakóhely, vagy éppen az új országban eltöltött egy év.

A wpworld.com olasz honlap azonban arról adott hírt, hogy a FINA mostani döntése szerint a 2012-2013-as szezon "nem ér", a nemzetközi szövetség ugyanis azzal az indokkal utasította el a kérelmet, hogy Alex Giorgetti az elmúlt évet nem töltötte Magyarországon.

"A FINA egyelőre nem járult hozzá a sportnemzetiség megváltoztatásához. Alex Giorgetti magyar állampolgár, később újra felvetjük majd a kérdést" - mondta a honlapnak Nemcsik Balázs, az MVLSZ igazgatója.