Cseh László nem nyert érmet 400 vegyesen

Vágólapra másolva!
Cseh László az ötödik, Kerékjártó Tamás a nyolcadik helyen végzett a melbourne-i világbajnokság 400 méteres vegyesúszásának döntőjében. Az aranyérmet az amerikai Michael Phelps nyerte, akit hetedszer ünnepelhetett a közönség a vébén, ráadásul hihetetlen világcsúcsot úszott, két másodpercet javított saját rekordján.
Vágólapra másolva!

Tomka Tivadar helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Cseh László már az előfutam után nyilatkozta, hogy valami nem stimmel vele, de azért reménykedtünk, hogy a nagyon erős mezőnyben sikerült érmet nyernie. A kettes pályáról rajtoló klasszisunk az első 50 méteren tartotta pillangón a lépést Phelpsszel, aki már ekkor jobb volt az aktuális világrekordnál.

Az amerikai iszonyatosan rákapcsolt, és 100 méternél már több mint egy testhossz volt az előnye, Cseh Laci 55.62 másodperces idővel harmadikként zárta az első úszásnemet. Háton Ryan Lochte közelebb került Phelpshez, Cseh továbbra is harmadik volt, de kezdett feljönni rá az olasz Luca Marin és a tunéziai Oszama Melluli.

Mellen sajnos nem csak utolérték, hanem meg is előzték ők ketten a Kőbánya SC versenyzőjét, aki nem tudott ritmust váltani. Gyorson Phelps erődemonstrációt tartott, hatalmas fölénnyel vezetett, és csak az volt a kérdés, hogy milyen idővel ér célva, végül két másodpercet faragott le a még 2004-ben felállított rekordjából, 4:06.22 az új világcsúcs. A második helyért Lochte és Marin csatázott, amiből az amerikai jött ki jobban, Melluli lett a negyedik, Cseh ötödikként, Kerékjártó nyolcadikként ért célba.

Cseh László a döntő után nyilatkozott az [origo]-nak: "Fejben voltak problémáim. Már mikor a pillangót elkezdtük, éreztem, hogy nem fog menni. Elfáradtam, mentálisan az örökös eredménykényszer hatására. Az esti döntőben küzdöttem, de most ez az ötödik hely sikerült. Az olimpiáig meg kell tanulnom fordulni."

Kerékjártó Tamás, akárcsak délelőtt, este is megdöntötte egyéni csúcsát. "Amikor az ember jó formában van, akkor élvezi az úszást. Velem ez történt, az időeredmények jók lettek, és ha hozzáteszem, hogy igazándiból nem is fókuszáltam a 400 vegyesre, akkor mindenképpen biztató a jövőre nézve. Az olimpiai programban más sorrendben lesznek a számok, így lehet, hogy a 400 vegyest komolyabban veszem a jövőben. Innen szeretném megköszönni Székesfehérvár városának a buzdítást, és külön az úszóklubomat is kiemelem, mert az egykori edzőktől, társaktól számtalan gratuló sms érkezett - zárta eszmefuttatását a kaliforniai USC egyetemen tanuló Kerékjártó Tamás.

Turi György, Cseh László edzője: "A délelőtti elődöntő után azt hittem, jobb lesz Laci esti eredménye. Bánatos vagyok. Laci fejben elfáradt, most nagy pihenésre lesz szüksége, és újra nekiveselkedünk a munkának."

Forrás: MTI

Cseh László a 200 vegyes bronza után az erősebbik számában gyengélkedett

Kiss László szövetségi kapitány érthetően először Cseh László elemzésével kezdte a nyilatkozatot: "Cseh László pályafutása alatt ilyen még nem volt, hogy abszolut betlizzen. Most ez is bekövetkezett. Nem edzői, hanem pszichés okai voltak ennek a formahanyatlásnak. Laci túldimenzionálta, a döntő előtt halálfélelem volt az arcán. Meg kell beszélni a dolgokat, és részletesen átrágni az eseményeket. 400 vegyesen öt esélyes állt rajthoz, erre kell készülni a jövőben. A világbajnokság egészét tekintve egyáltalán nem vagyok elégedett, mert két-három érmet vártam, és ehelyett csak egy bronzunk lett. Kiemelem Szepesi Nikolett és Kerékjártó Tamás teljesítményét, mindketten saját idejüket javították meg többször is. Gyurta Dániel mellen reménytkeltő hatodik hellyel visszatért a világ élvonalához. Egyébként még soha nem volt ennyi apró betegség a válogatottban, mióta én vagyok a kapitány, de természetesen ez nem magyarázkodás. Úgy érzem, van annyi erő fiatal úszóinkban, hogy a pekingi olimpiáig összeálljon a magyar válogatott.

Michael Phelps a döntő után széles szájjal mosolyogva válaszolt a riporterek kérdéseire: "Nagyon, de nagyon boldog vagyok, hiszen hét számban indultam, és összesen 7 aranyérmet nyertem (a 4x100 vegyesváltóban a selejtezők során kizárták az amerikaiakat rossz váltás miatt, így Phelps, ott nem nyerhetet aranyérmet). Ha visszatekintek az elmúlt egy hétre, örökre emlékezetes marad, hiszen nagy győzelmeket arattam. Sok helyen olvastam, hogy valami űrlénynek titulálnak, pedig a titok a rengeteg edzés.

A legrövidebb távon, 50 méteren három döntőt rendeztek a záró napon, a férfiaknál háton a dél-afrikai Gerhard Zandberg bizonyult a leggyorsabbnak, a nőknél mellen Jessica Hardy már a remek rajtjával megalapozta a sikerét, ezzel megakadályozta, hogy Leisel Jones megszerezze harmadik aranyát, gyorson ugyanakkor egy hazai úszó volt a legjobb, Lisbeth Lenton ötödik számában állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A férfiak 1500 méteres számát a 19 éves lengyel Mateusz Sawrymowicz nyerte 14:45.94 perces Európa-rekorddal, egy századot faragva a most harmadik helyezett brit David Davies athéni olimpián elért idejéből. A címvédő és világcsúcstartó, de ezen a vb-n formán kívül versenyző ausztrál Grant Hackett hetedik lett.

A vébé utolsó egyéni számában stílszerűen ismét új világcsúcs született, a női 400 vegyesen az amerikai Katie Hoff félmedencényi különbséggel verte a mezőnyt, és hét tizedet javított Jana Klocskova 2000-ben úszott rekordján, egyben megvédte címét. A 17 éves Hoff az első női úszó, aki egymást követő két világbajnokságon a 200 és 400 m vegyesen is győzött.

Zárásként a férfi 4x100-as vegyesváltók feszültek egymásnak, bár az utolsó váltásnál több mint egy testhossznyi előnye volt a japánoknak, az ausztrálok befejező embere, a 100 gyors bronzérmese, Eamon Sullivan behozta a hazai négyest az első helyre.

eredmények, férfiak:
400 m vegyes:
1. Michael Phelps (Egyesült Államok) 4:06.22 perc - világcsúcs (régi: Phelps, 4:08.26 p, 2004. augusztus 14., Athén)
2. Ryan Lochte (Egyesült Államok) 4:09.74
3. Luca Marin (Olaszország) 4:09.88
...5. CSEH LÁSZLÓ 4:14.76
...8. KERÉKJÁRTÓ TAMÁS 4:17.32

50 m hát:
1. Gerhard Zandberg (Dél-Afrikai Köztársaság) 24.98 másodperc
2. Thomas Rupprath (Németország) 25.20
3. Liam Tancock (Nagy-Britannia) 25.23

1500 m gyors:
1. Mateusz Sawrymowicz (Lengyelország) 14:45.94
2. Jurij Priljukov (Oroszország) 14:47.29
3. David Davies (Nagy-Britannia) 14:51.21

4 x 100 m vegyesváltó:
1. Ausztrália (Matt Welsh, Brenton Rickard, Andrew Lauternstein, Eamon Sullivan) 3:34.93 p
2. Japán (Morita Tomomi, Kitadzsima Koszuke, Jamamoto Takahasi, Hoszokava Daiszuke) 3:35.16
3. Oroszország (Arkagyij Vjacsanyin, Dmitrij Komornyikov, Nyikolaj Szkvorcov, Jevgenyij Lagunov) 3:35.51

nők:
50 m mell:
1. Jessica Hardy (Egyesült Államok) 30.63 mp
2. Leisel Jones (Ausztrália) 30.70
3. Tara Kirk (Egyesült Államok) 31.05

50 m gyors:
1. Lisbeth Lenton (Ausztrália) 24.53 mp
2. Therese Alshammar (Svédország) 24.62
3. Marleen Veldhuis (Hollandia) 24.70

400 m vegyes:
1. Katie Hoff (Egyesült Államok) 4:32.89 p - világcsúcs (régi: Jana Klocskova, 4:33.59, 2000. szeptember 15., Sydney)
2. Jana Martinova (Oroszország) 4:40.14
3. Stephanie Rice (Ausztrália) 4:41.19

[origo]