Nagy csatában bukta el a bronzmeccset a nőipóló-válogatott

Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott óriási csatában egy góllal kikapott a melbourne-i világbajnoki bronzmérkőzésen Oroszországtól, így a negyedik helyen végzett.
Vágólapra másolva!

Tomka Tivadar helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Világbajnoki bronzmérkőzés:
Magyarország - Oroszország 8-9 (2-2, 4-4, 0-2, 2-1)
gól: Stieber 3, Primász 2, Brávik F., Takács, Tomaskovics 1-1, illetve Sepelina 3, Rizova-Alenyicseva 2, Zubacseva, Konuh, Fomicseva, Pantyulina 1-1

A régmúlt magyar, a közelmúlt viszont orosz sikert ígért a vízilabda-világbajnokság női tornájának bronzmérkőzésén, hiszen Stieberék utoljára a 2002-es perth-i Világkupa-elődöntőben tudtak diadalmaskodni az azt megelőzően rendre legyőzött oroszok ellen, 2003 óta viszont világversenyen nem tudták megverni a mostani ellenfelet.

Ilyen előzmények után következhetett a bronzcsata.

Első negyed:
Primász góljával a magyar válogatott szerzett vezetést, azonban egy súlyos védelmi hibát követően villámgyorsan egyenlítettek az oroszok.

Stieber keze villant, így ismét a magyar csapat vezetett, Horváth Patrícia pedig remekül védett. Zubacseva használt ki egy emberelőnyt, így a negyed hajrájában egyenlítettek az oroszok.

Második negyed:
Továbbra is kiegyenlített volt a mérkőzés, Alenyicseva azonban keményen rátűzte Stieber mellett, és ezúttal Horváth Patrícia sem tudott hárítani, így először vezettek az oroszok. Egy távoli bombát követően már két gól volt az orosz előny.

Vízilabdában meglehetősen ritka kettős emberelőnybe került a magyar válogatott, amit Primász használt ki. A másik oldalon Fomicseva villant, újra kettővel vezettek az oroszok, Brávik Fruzsina azonban egy remek ejtéssel hozta közelebb a Godova-csapatot.

Egy és kettő között ingadozott a különbség, ezúttal kettő, Sepelina révén. Zantleitner Krisztinával szemben szabálytalankodtak centerben az oroszok, Pelle azonban elhibázta az ötméterest.

Takács lőtt hatalmas gólt, így újra csak egy gól volt a különbség. Bujka forgatta be védőjét, újabb magyar ötméteres: Tomaskovics a bal alsó sarokba vágta a labdát, így hosszú idő után újra egyenlő volt az állás.

Harmadik negyed:
Magyar emberelőnnyel kezdődött a harmadik negyed, de nem tudták átvenni a vezetést Primászék. Rendkívül hektikus volt ez a nyolc perc, de hiába a sok támadás, sokáig nem esett gól.

Sajnos Alenyicseva törte meg a gólcsendet, így újra az oroszok vezettek. Sőt! Pantyulina szerencsés góljával újra kettőre nőtt az orosz előny. Újabb kettős fórt kapott a magyar válogatott, ezt azonban ezúttal nem sikerült kihasználni.

Negyedik negyed:
Valkay hozta el a labdát a ráúszásnál, a gyorsan megítélt emberlőnyt pedig Stieber váltotta gólra úgy, hogy jobb oldalról, jobb kézzel bombázott a rövid sarokba.

Újra az egyenlítésért támadhatott a magyar válogatott, Valkay ejtése azonban a kapu mellé hullott. A másik oldalon megúsztak az oroszok, Pelle visszarántotta ellenfelét, így az oroszok is kaptak egy ötméterest, amit Alenyicseva a kapufára bombázott.

Az ellentámadásnál emberlőnybe került a magyar válogatott, Godova Gábor pedig azonnal időt kért. Sajnos nem használt a kapitányi mágia, a magyar válogatott lövésig sem tudta játszani a fórt.

Fordultak az oroszok, ők is emberelőnybe kerültek, majd ők is időt kértek, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezt követően gólt szereztek, így újra mínusz kettő.

1.09-cel a vége előtt Stieber minden mindegy alapon engedte el a labdát, és irtózatosan nagy gólt lőtt!

Az oroszok elhibázták a támadásukat, Godova Gábor pedig ismét időt kért. Tizenhat másodperccel a vége előtt Bujka került tiszta lövőhelyzetbe, azonban a kapus hasába bombázta a labdát, így az oroszoké a bronzérem.

A magyar válogatott nem játszott jól a bronzmérkőzésen, de remek küzdőszellemről tett tanúbizonyságot, így az utolsó pillanatig volt esélye legalább hosszabbításra menteni az összecsapást. Horváth Patrícia a mérkőzés egyes periódusaiban kimondottan jól védett, azonban a támadások során a kritikus helyzetekben ezúttal nem volt olyan játékos, aki vállalkozott volna, illetve ha volt, jobbára eredménytelenül tette.

Stieber Mercédesz extraklasszis gólja a hajrában még visszahozta a reményt, azonban végül nem sikerült egyenlíteni, összességében pedig elmondható, hogy nem érdemtelenül lett az oroszoké a bronzérem.

További eredmények:
a 7. helyért:
Spanyolország - Görögország 11-9 (6-3, 2-0, 1-3, 2-3)
az 5. helyért:
Olaszország - Kanada 7-3 (1-1, 3-1, 1-1, 2-0)
döntő:
Egyesült Államok - Ausztrália 6-5 (0-1, 1-0, 4-3, 1-1)