A franciák csodacsapatának vb-aranyát saját kapusuk sem tudta ellopni

France v Croatia - 2018 FIFA World Cup Russia Final Sport Soccer International Team Soccer FeedRouted_Global topix bestof during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow,
Ünnepel a trófeával a világbajnok francia válogatott
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjében a francia válogatott a horvát Mario Mandzukic korai öngóljával került előnybe, azonban Ivan Perisic az első félidő közepén jól irányzott bombával egyenlíteni tudott. Nem sokkal később ismét a horvát gólszerző lett a főszereplő, de ezúttal a saját kapuja előtt kapott bele egy labdába, ebből pedig Antoine Griezmann értékesített egy büntetőt. A második félidőben a hátrányban játszó horvátok kitámadtak, ezt pedig kihasználták a villámgyors franciák, akik előbb Paul Pogba góljával növelték az előnyüket, majd Kylian Mbappé találatával eldöntötték a mérkőzést. A hajrában ugyan Mario Mandzukic egy komikus góllal kozmetikázta az eredményt, de feljebb már nem tudtak zárkózni a horvátok, így a francia labdarúgó-válogatott 4-2-re megnyerte a vb-döntőt a moszkvai Luzsnyiki Stadionban, és megszerezte második világbajnoki címét. A mérkőzés online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

A találkozó előtt Didier Deschamps tanítványait nyomta az esélyesség terhe. A két csapat eddig ötször találkozott egymással, kétségtelenül az első találkozó a legemlékezetesebb, amikor az 1998-as elődöntőben Davor Suker vezető góljára Lilian Thuram duplával tudott válaszolni, így a házigazda jutott a fináléba és meg sem állt a győzelemig. Ezenkívül egy tétmeccs van még a sorban, 2004-ben az Európa-bajnokságon kerültek egy csoportba a felek, 2-2-vel zárult az a találkozó. A három barátságos meccsből kettőt a franciák nyertek, egy pedig gólnélküli döntetlennel zárult, a horvátok tehát még sohasem győztek Franciaország ellen.

A franciák 1998 és 2006 után harmadszor, a horvátok először játszhattak vb-döntőt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A horvát válogatott az egyenes kieséses szakaszban három hosszabbításos meccset játszott, ráadásul Zlatko Dalic csapata mindegyik mérkőzésen hátrányból jött vissza. Ezzel szemben a franciák ezen a világbajnokságon mindösszesen 9 perc 12 másodpercig voltak hátrányban, az argentinok elleni 4-3-ra végződő nyolcaddöntőn.

Ráadásul a franciák még sosem vesztettek mérkőzést, ha Paul Pogba és N'Golo Kante egyszerre volt a kezdőcsapat tagja.

Eddig 18 meccsen léptek együtt pályára, ezeken 14 győzelmet arattak, és 4-szer játszottak döntetlent.

N'Golo Kante (balra) és Paul Pogba (jobbra) a francia válogatott talizmánjai, köztük Kylian Mbappé Forrás: AFP/Jewel Samad

A horvátok bátran kezdték a mérkőzést, az első tíz percben megszállták a franciák térfelét, de a szélről belőtt labdáikkal nem tudták zavarba hozni az Umtiti-Varane párost. Az első helyzetecskére a 11. percig kellett várni, ekkor Ivan Rakitic hosszú indítása után az angolok elleni elődöntőben egyenlítő Ivan Perisic kerülhetett volna ziccerbe, de nem sikerült a labdalevétele, így odalett a lehetőség.

A 18. percben a franciák először jöttek át érdemben a félpályán, és azonnal megszerezték a vezetést.

A horvát kapu előtt Marcelo Brozovic rúgott oda Antoine Griezmann-nak, a szabadrúgást a sértett ívelte be a tizenhatoson belülre Raphael Varane fejét keresve, azonban a labdát az angolok elleni elődöntő hőse, Mario Mandzukic csúsztatta a saját kapujának jobb felső sarkába.

A horvát válogatott támadó a futballtörténelem első játékosa lett, aki öngólt szerzett vb-döntőn.

A 28. percben bombagóllal egyenlítettek a horvátok. Egy szabadrúgás-figura a jobbszélen felfutó Sime Vrsaljkóra jött ki, a hátvéd középre fejelt, a tumultusban pedig Domagoj Vida elé került a labda, lekészítette a szemből érkező Ivan Perisicnek, aki 15 méterről a kapu bal oldalába lőtt.

Perisic 10 világbajnoki és 7 Európa-bajnoki mérkőzésen már 11 gólban vállalt szerepet (7 találattal és 4 gólpasszal), ezzel megelőzte a legeredményesebb horvát csatárt, Davor Sukert.

A 38. percben először lőhettek kapura a franciák, akkor is büntetőből.

Antoine Griezmann bal oldali szöglete után Blaise Matuidi csúsztatott a rövid oldalon, az öt követő Ivan Perisic azonban belekapott a labdába. Az argentin Néstor Pitana játékvezető először nem fújt semmit, de pár másodperccel később a moszkvai VAR-központból a fülére szóltak, hogy tizenegyest kellene ítélnie, így némi videózás után így is tett.

A labda mögé Griezmann állt oda, és higgadtan a kapu jobb oldalába gurított a balra vetődő Danijel Subasic mellett.

Az 1974-es NSZK-Hollandia mérkőzés óta nem volt olyan vb-döntő, amikor három gól született az első félődben.

Ahogy azt már a világbajnokságon megszokhattuk, a hátrányba kerülő horvátok felszívták magukat, és óriási elánnal kezdték a második félidőt. A 48. percben Rakitic kiugratása után Ante Rebic került helyzetbe, a léc alá tartó lövését azonban Hugo Lloris szögletre tolta.

Ezt követően Mario Mandzukic kapott ígéretes indítást, de a játékkal együtt élő Lloris lefülelte a labdát, és menteni tudott a horvát csatár elől.

Az 52. percben a franciák is megvillantak. Paul Pogba indításával Kylian Mbappé húzott el a jobb oldalon, maga mögött hagyta Vidát, majd éles szögből kapura lőtt, de a kivetődő Subasicban elakadt a labda.

Az 59. percben a franciák komoly lépést tettek a második világbajnoki trófeájuk felé.

Ismét Pogba indította a jobb oldalon Mbappét, középre centerezett Griezmannhoz, aki visszapasszolta a labdát a lendületből érkező Pogbához, akinek az első lövése még elakadt Dejan Lovrenben, de másodjára higgadtan a kapu jobb oldalába belsőzött.

A 64. percben eldőlt a mérkőzés.

Lucas Hernandez ment el a bal oldalon, középre passzolt Kylian Mbappénak, aki tolt egyet a labdán, majd 20 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A 19 éves és 207 napos Mbappé a brazil Pelé után a futballtörténelem második legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett vb-döntőben.

A 69. percben nem akármilyen góllal szépítettek a horvátok.

Egy hazaadás után Lloris úgy gondolta, hogy háromgólos előnynél megpróbálja kicselezni Mandzukicot, de a horvát csatár belepiszkált a labdába.

Mandzukic egyébként Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Gerd Müller és Zinédine Zidane után a vb-történelem ötödik játékosa, aki BL-döntőben és vb-döntőben is gólt tudott szerezni. A horvát csatár a második játékos, aki egy vb-mérkőzésen belül gólt szerzett és a saját csapatának is betalált. Korábban a holland Ernie Brandts vitte véghez ezt a bravúrt az 1978-as világbajnokságon Olaszország ellen.

Az utolsó húsz percben a horvátok becsületből utoljára megindultak, de a franciák elkezdték újra komolyan venni a mérkőzést, és rutinból lehozták a hajrát. A 90. percben az argentin játékvezető nem kegyelmezett a horvátoknak, ötperces hosszabbítást jelzett, ezzel további szenvedésre ítélve őket.

A franciák a második félidőben esélyt sem adtak a horvátoknak Forrás: AFP/Odd Andersen

A francia labdarúgó-válogatott ezzel megszerezte második vb-trófeáját, és veretlenül nyerte a 2018-as oroszországi világbajnokságot.

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya a német Franz Beckenbauer és a brazil Mario Zagallo után a harmadik edző, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet tudott nyerni.

  • A világbajnokság gólkirálya az angol Harry Kane lett 6 találattal.
  • A legjobb fiatal játékos Kylian Mbappé lett, aki 4 találattal zárta a világbajnokságot.
  • A torna legjobb játékosa a horvátok motorja, Luka Modric lett, aki kétszer is betalált a csoportmeccsek alatt.
  • A világbajnokság legjobb kapusa a bronzérmes belga-válogatott 1-ese, Thibaut Courtois lett.
  • A világbajnokság legsportszerűbb csapata a spanyol válogatott lett.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, a horvátok nagyot játszottak. Alig várjuk, hogy a magasba emeljük a kupát, majd visszavigyük Franciaországba – mondta a mérkőzés legjobbjának választott Antoine Griezmann, aki a francia válogatott második gólját szerzete tizenegyesből.

(a 2006-os vb-döntőben így lőtt gólt az olasz Gianluigi Buffonnak), de végül belsővel lőttem" – tette hozzá a francia csapat játékosa.

1. félidő
41Lucas Hernandez
41Lucas Hernandez
38Antoine Griezmann
38
36Antoine Griezmann
28Domagoj Vida
28Ivan Perisic
28
27N'Golo Kante
27N'Golo Kante
18Mario Mandzukic
18
1
2. félidő
95
93Sime Vrsaljko
90Sime Vrsaljko
82Ivan Strinic
81Ivan Strinic
81Olivier Giroud
81Olivier Giroud
73Blaise Matuidi
73Blaise Matuidi
71Ante Rebic
71Ante Rebic
69Mario Mandzukic
69
65Kylian Mbappe
65Lucas Hernandez
65
59Paul Pogba
59
55N'Golo Kante
55N'Golo Kante
49
46
Összeállítások
Franciaország4-2-3-1
Horvátország4-2-3-1
Football Pálya
1
Hugo
Lloris
2
Benjamin
Pavard
4
Raphael
Varane
5
Samuel
Umtiti
21
Lucas
Hernandez
13
N'Golo
Kante
6
Paul
Pogba
10
Kylian
Mbappe
7
Antoine
Griezmann
14
Blaise
Matuidi
9
Olivier
Giroud
23
Danijel
Subasic
2
Sime
Vrsaljko
6
Dejan
Lovren
21
Domagoj
Vida
3
Ivan
Strinic
11
Marcelo
Brozovic
7
Ivan
Rakitic
18
Ante
Rebic
10
Luka
Modric
4
Ivan
Perisic
17
Mario
Mandzukic

Franciaország

Kezdők
1Hugo Lloris
2Benjamin Pavard
4Raphael Varane
5Samuel Umtiti
21Lucas Hernandez
65
41
41
13N'Golo Kante
55
55
27
27
6Paul Pogba
59
10Kylian Mbappe
65
7Antoine Griezmann
38
36
14Blaise Matuidi
73
73
9Olivier Giroud
81
81
16Steve Mandanda
23Alphonse Areola
3Presnel Kimpembe
8Thomas Lemar
11Ousmane Dembele
12Corentin Tolisso
15Steven Nzonzi
17Adil Rami
18Nabil Fekir
19Djibril Sidibe
20Florian Thauvin
22Benjamin Mendy
Cserék

Horvátország

Kezdők
23Danijel Subasic
2Sime Vrsaljko
93
90
6Dejan Lovren
21Domagoj Vida
28
3Ivan Strinic
82
81
11Marcelo Brozovic
7Ivan Rakitic
18Ante Rebic
71
71
10Luka Modric
4Ivan Perisic
28
17Mario Mandzukic
69
18
1Dominik Livakovic
12Lovre Kalinic
5Vedran Corluka
8Mateo Kovacic
9Andrej Kramaric
13Tin Jedvaj
14Filip Bradaric
15Duje Caleta-Car
19Milan Badelj
20Marko Pjaca
22Josip Pivaric
Cserék