Tíz bizonyíték arra, hogy nem kellett volna bevezetni a videobírót

Nestor Pitana, focibíró
Az argentin Nestor Pitana kapta a focivébé nyitómérkőzését
Vágólapra másolva!
Négy mérkőzés van hátra a 2018-as labdarúgó-világbajnokságból. A két elődöntőn, a bronzmérkőzésen és a döntőben még lehetnek súlyos játékvezetői és VAR-hibák, tévedések, bár jobb lenne, ha nem lennének. Az eddigi 60 találkozón ugyanis szép számmal akadtak. Az Origo vb-szakértője, Bede Ferenc elemezte ezeket és állította össze azt a tízes listát, amelyet most megmutatunk önöknek. Nem mellesleg: a tíz esetből háromban a világ két legjobb bírójának számon tartott német Brych és a szerb Mazsics vezetett. Ők ketten bíráskodtak a legutóbbi két BL-döntőben is.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Erősorrendben visszafelé haladunk, azaz a tizedik helyezett lesz a legkevésbé súlyos hiba, míg az első a legsúlyosabb.

10. Horvátország-Dánia nyolcaddöntő (Nestor Pitana, argentin)

A 20. percben a büntetőterületen belül Mandzukicot kézzel visszatartják, majd amikor továbbmenne, a vállánál visszahúzzák, a büntető elmaradt. Láthatjuk, hogy Moszkvában a VAR-központban visszanézték az esetet, de nem ítélték meg a tizenegyest. Nestor Pitana, a vb egyik legfoglalkoztatottabb játékvezetője így továbbot intett. Mindez 1-1-es állásnál történt. 120 perc után a tizenegyesek döntöttek, így jutottak tovább a horvátok.

Külön érdekesség, hogy az esetről egyetlen videó lelhető fel az interneten, mintha csak eldugták volna. Itt tudja megtekinteni.

9. Franciaország-Argentína nyolcaddöntő (Fagani, iráni)

A 20. percben Mbappé nyilvánvaló gólhelyzetben volt, amikor az argentin játékos buktatta a büntetőterületen kívül.

A játékvezető szabadrúgást ítélt, de csak sárga lapot adott a piros lap helyett.

Az esetnél három argentin játékos volt a szituáció környezetében, azonban a buktatás pillanatában, ha megállítjuk a képet, a szabálytalankodó játékoson kívül a másik két argentin játékos két méterrel le van maradva, nincs esélyük szerelni a francia csatárt.

A gyakorlatban sokszor elhibázzuk ezt az esetet, hiszen figyeljük a szabálytalankodó játékost, megítéljük a szabadrúgást, majd ekkor körbenézve úgy érzékeljük, hogy a többi védőjátékos is egyvonalban van a szabálytalankodóval, de a visszajátszáson látszik a szabálytalanság pillanata, amikor a többi védő lemaradva van a csatártól. Itt a videobírónak javasolni kellett volna a kiállítást. A meccset 4-3-ra a francia válogatott nyerte meg és jutott be a legjobb nyolc közé.

8. Tunézia-Anglia csoportmérkőzés (Roldán, kolumbiai)

A 40. percben az eddigi gyakorlatnak megfelelően a videobíró nem foglalt állást, amikor a büntetőterületen belül a tunéziai védőjátékos két kézzel átkarolva szabálytalanul akadályozta a szabad mozgásában Harry Kane-t. A visszajátszás alapján büntetőt kellett volna ítélni az angol csapat javára.

A Harry Kane ellen elkövetett szabálytalanság a Tunézia-Anglia mérkőzésen Forrás: Origo

Amint látható, erről az esetről sem készült videó, csak ez a fénykép áll a rendelkezésünkre. A meccset Anglia 2-1-re nyerte meg.

7. Dél-Korea-Mexikó csoportmérkőzés (Mazsics, szerb)

A 66. percben a mexikói csapat második gól előtti támadása egyértelmű szabálytalanságból indult, így a videobírónak értesíteni kellett volna a játékvezetőt.

Ha a szabálytalanságból indult támadás góllal végződik, akkor a videobírós protokoll szerint nem szabad megadni. Mivel Mexikó 2-1-re nyert, ez a meccs végeredményét befolyásoló hiba volt.

6. Portugália-Spanyolország csoportmérkőzés (Rocchi, olasz)

A. 23. percben a spanyol csapat gólt lő, azonban a gól előtt Diego Costa szabálytalankodik a portugál védővel.

Élőben elképzelhető a szabálytalanság nem helyes felismerése, mivel gyorsan játszódik le a mozdulatsor, azonban a videobíró segíthetett volna. De most sem segített. A meccs 3-3-ra végződött a csoportkör első fordulójában.

5. Anglia-Panama csoportmérkőzés (Grisa, egyiptomi)

A 2. percben a panamai védőjátékos felelőtlenül megütötte Lingardot a tizenhatoson belül, meglepetésre a játékvezető a panamai csapat javára ítélt szabadrúgást a büntető és sárga lap helyett.

A mérkőzés szempontjából nem volt meghatározó a hiba, de az érdekessége, hogy ezt az ütést miként nézhette úgy el a játékvezető, hogy az ütő játékos javára ítélt szabadrúgást. A találkozót Anglia 6-1-re nyerte meg.

4. Brazília-Svájc csoportmérkőzés (Ramos, mexikói)

Az 50. percben a svájciak egyenlítő gólja előtt Mirandát két kézzel meglökik, majd a kapuba fejelik a labdát. Ez szabálytalan gól volt. A szabálytalanságot a gólszerző Zuber követte el.

Elképzelhető, a rögzített helyzetnél a sok játékos miatt nem érzékelte a lökést a játékvezető, de egy videobíró által visszanézett képanyag egyértelműen árulkodik a szabálytalanságról. Újabb meccset befolyásoló hiba volt ez, mert a végeredmény 1-1 lett.

3. Németország-Svédország csoportmérkőzés (Marciniak, lengyel)

A 12. percben a svéd játékost, Berget a tizenhatoson belül hátulról fellökte Boateng, a büntető és kiállítás elmaradt.

A hátulról fellökést a megfelelő pozícióban álló játékvezetőnek meg kellett volna ítélnie, hiszen tudta, hogy a videobíró-kontroll a rendelkezésre áll, ami nyugalmat adhatott volna neki. Az is elképzelhető, a játékvezető ezt fordítva gondolta, azonban a videobíró nem segített, így a jó döntés elmaradt. Ez is mérkőzést befolyásoló hiba, mert az eset 0-0-s állásnál történt és a meccset egy utolsó pillanatban esett góllal 2-1-re a németek nyerték meg.

2. Szerbia-Svájc csoportmérkőzés (Brych, német)

A 66. percben a svájci büntetőterületen belül két védőjátékos átkarolta a szerb Mitrovicot, a játékvezető meglepetésre kifelé ítélt szabadrúgást, pedig a büntető lett volna a megfelelő döntés.

A világ egyik legjobb játékvezetőjének, a német Brychnek ezt a szituációt videobíró nélkül is észre kellett volna vennie, azonban a videobíró kontrolja alatt nem maradhatott volna büntetlenül az eset. A meccset a svájci csapat nyerte meg 2-1-re.

1. Brazília-Belgium negyeddöntő (Mazsics, szerb)

Az 56. percben a tizenhatoson belül, közel a kapuvonalhoz a brazil játékos megtolta a labdát, ami a játéktéren van, amikor a belga Kompany mindkét lábával nekicsúszik a brazil játékosnak, ami szabálytalan. A szerb játékvezető kirúgást ítél, azonban vár, mert videokontroll alá kerül a szituáció.
A visszajátszáson is szabálytalan a belga védő szerelési kísérlete, ezért érthetetlen, hogy a videobíró miért nem látta büntetőnek az esetet.

Ez a hiba sokat ront a FIFA által hangoztatott videobíró pozitív megítélésén, hiszen felmerülhet, hogy minek van erre szükség, ha ilyen tiszta szituáció esetén sem tudnak a videó előtt ülők helyes döntést hozni.

Ne felejtsük el, a rossz döntéssel egy sztárcsapat közvetett kiesését is elősegítette, mert a negyeddöntőt Belgium nyerte 2-1-re és ezzel továbbjutott a legjobb négy közé.

Szavazzon!

Melyik volt a legsúlyosabb játékvezetői tévedés a felsoroltak közül?