Anglia máglyán égette el a futball törvénykönyvét

Colombia v England: Round of 16 - 2018 FIFA World Cup Russia Sport Soccer International Team Soccer Moscow FeedRouted_Global topix bestof MOSCOW, RUSSIA - JULY 03:  England players (l-r Jordan Henderson, Marcus Rashford, Jesse Lingard, Harry Kane, Danny R
MOSCOW, RUSSIA - JULY 03: England players (l-r Jordan Henderson, Marcus Rashford, Jesse Lingard, Harry Kane, Danny Rose, Kieran Trippier, Harry Maguire, Jamie Vardy, John Stones) celebrate after Eric Dier of England scores the winning penalty during the 2018 FIFA World Cup Russia Round of 16 match between Colombia and England at Spartak Stadium on July 3, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Michael Regan - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A labdarúgás törvénykönyvének első pontja szerint az angol válogatott világbajnokságon soha nem nyerhet tizenegyespárbajt. 2018. július 3-án Moszkvában történt meg a törvénymódosítás. A szigetországi válogatott története során először élte túl a szétlövést, ennek köszönhetően a legjobb nyolc közé jutott. Anglia széttörte láncait, eloszlatta a múlt homályát, és ifjúi vére árán menetel a végső győzelem felé.
Vágólapra másolva!

Korábban rengeteg szó esett arról, mi is megírtuk, hogy az angol válogatott a számára könnyebbnek tűnő utat választva kapott ki a csoportmérkőzések során Belgiumtól. Ezzel Southgate csapata az alsó ágra navigálta magát, mert tudta, hogyha valahogy legyőzi Kolumbiát, akkor a nyolc között a svéd-svájci összecsapás győztese jön neki. A keddi nyolcaddöntő előtt a Moszkvába érkezett angol drukkerek közül lapunknak az egyik ezt mondta: "Jutunk, ameddig jutunk, de azzal, hogy csak másodikak lettünk, jelentősen javultak az esélyeink.

A belgák elleni meccs csak barátságos volt."

A cinkos összekacsintás után az angolok bizakodva várhatták a nyolcaddöntőt, elvégre a dél-amerikai csapattal korábban ötször találkoztak és egyszer sem kaptak ki, három győzelem mellett két döntetlen volt a mutató.

Legutóbb 2005-ben találkozott a két együttes, akkor Michael Owen jelentette a különbséget, hiszen a támadó mesterhármasával nyert 3-2-re Sven-Göran Eriksson csapata. Hogy mégsem ez a legemlékezetesebb momentum a párharcból, az

René Higuitának köszönhető, aki 1995-ben egy barátságos meccsen dobta be mára legendássá vált trükkjét.

Kanyarodjunk azonban vissza Oroszországba, egészen pontosan Moszkvába, ahol Anglia és Kolumbia a legjobb nyolc közé jutásért vívott férfias küzdelmet. Vagy legalábbis legtöbben erre számítottunk, ám a mérkőzés inkább hasonlított holmi cicaharcra, a sok színészkedést elnézve az embernek inkább valami hasonló érzése támadt:

Az amerikai játékvezető csak tetézte a bajt, Mark Geiger kezéből teljesen kicsúszott a mérkőzés. A bíró a második félidőben nem egészen 25 perc alatt hat sárga lapot osztott ki. Érezhetően nem vették komolyan a futballisták, semmilyen tekintélye nem volt előttük. Az amerikai ellenben végigrágózta a meccset, és hagyta, hogy totálisan hülyét csináljanak belőle.

Határozott kiállás, magabiztosság és eltökéltség - ezek hiányoztak Mark Geigerből Forrás: AFP/Mladen Antonov

Apropó hiány: a dél-amerikai együttes tengelyéből

elképesztően hiányzott a sérült James Rodríguez és az ő kreativitása.

A Bayern München játékosáról a mérkőzést megelőzően olyan hírek terjengtek, hogy játszhat. Végül nem épült fel a Szenegál elleni meccsen összeszedett sérüléséből, így csak a lelátóról szurkolhatott a társaknak.

Többek között az 57. percben David Ospinának, hogy törje meg Harry Kane lendületét, aki hihetetlen magabiztossággal lőtte mostanság a tizenegyeseket, Anglia ugyanis éppen a Tottenham támadójával szemben elkövetett lerántása után jutott büntetőhöz.

A csapatkapitány azonban nem hibázott, az elmozduló kapus helyére bombázta a labdát, megszerezve ezzel a vezetést az angoloknak.

Az előny tudatában megnyugodtak az angolok, talán túlságosan is, mert volt ugyan lehetőségük a második, vélhetően mindent eldöntő találat bevitelére, ezt nem tették meg. Ez pedig annak rendje és módja szerint megbosszulta magát, méghozzá a 93. minutumban:

Kolumbia végezhetett el szögletet (a meccsen az elsőt), a Barcelona csereembere (hallod, Messi?), Yerry Mina pedig mindenkinél magasabbra emelkedett, és hosszabbításra mentette a találkozót.

A Barcelona hátvédje harmadik gólját szerezte a tornán, soha ennyit még védő nem szerzett egy világbajnokságon. A brazil Vavá 1962-es rekordját is beállította, három fejesgólja egy tornán eddig csak neki volt dél-amerikai játékosok közül.

A hosszabbítás első félidejében érezhetően még benne volt az egyenlítés okozta sokk az angolokban, ezt azonban a fáradó kolumbiaiak nem tudták kihasználni. A második 15 perc már újra a szigetországiaké volt, olyannyira, hogy a csereként pályára lépő Rose el is dönthette volna a találkozót, ám lövése a 112. percben centikkel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Jöhettek a büntetők, amely Anglia számára a korábbi világbajnokságokon egyenlő volt a kieséssel - háromból három tizenegyespárbajt buktak el tizenhat év alatt.

1990-ben az NSZK-val, 1998-ban Argentínával, 2006-ban pedig Portugáliával szemben maradt alul az angol válogatott tizenegyespárbajban, ami egyúttal persze a vb-búcsújukat is jelentette. Ezzel ráadásul tartottak egy kellemetlen rekordot is: ők voltak az egyetlenek, akik háromból három büntetőpárbajt buktak vébéken. És, ha ez még nem lenne elég, akkor az Európa-bajnokságokról is van három kudarcuk (1996, 2004, 2012), igaz ott legalább egy sikert is felírhatnak a táblára. Oroszországra azonban nagyon készültek; Southgate a vb előtt tudatosan gyakoroltatta a játékosokkal a kiélezett szituációkat.

- nyilatkozta májusban a szövetségi kapitány.

A szakembernek igaza lett, ráadásul még az interneten keringő tippekre sem kellett támaszkodnia a sikerhez - pedig például ez sem tűnt rossz ötletnek.

Kane természetesen belőtte a sajátját, ahogyan Rashford, Trippier és Dier is, egyedül Henderson hibázott - de

szinte minden angol büntetőt védhetetlenül rúgtak,

az sem segített, hogy Ospina ötböl ötszöt jó irányba mozdult el.

Ezzel szemben Uribe a felsőlécre bombázott, Bacca próbálkozását pedig Pickford védte bravúrral, így Anglia története első tizenegyespárbaját nyerte meg, Kolumbia pedig búcsúzott.

Megvolt az esélyünk arra is, hogy a rendes játékidőben megnyerjük a találkozót, azonban Mina fejese tökéletes volt, nem tudtam megfogni. A hosszabbításban összeszedtük magunkat, és az utolsó energiáinkat is mozgósítottuk, ennek szerencsére meglett az eredménye. Biztos voltam benne, hogy a büntetők után mi ünnepelhetünk majd" - nyilatkozta az orosz rulett egyik hőse, Jordan Pickford, aki David Seamen után mindössze a második angol kapus, aki büntetőt védett egy nagy tornán tizenegyespárbajban - az előd is gratulált az utódnak.

"Eléggé ideges voltam a büntető előtt, hiszen sohasem voltam még hasonló helyzetben.

Csak az járt a fejemben, hogy belövöm, szerencsére így is lett. Jordan nagyszerű kapus, az ő védése is kellett a sikerünkhöz" - mondta Eric Dier, a mindent eldöntő tizenegyest értékesítő Tottenham játékosa. És ha már a Spursnél tartunk, a londoni alakulat játékosainak rendben van az idegrendszere: Kane, Trippier és Dier is értékesítette a maga büntetőjét.

"Szomorúak vagyunk, hiszen bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk jó játékra egy nagyon erős rivális ellen is. Büszke vagyok a fiúkra és arra a munkára, amit együtt elvégeztünk. Holnap felkelünk és átgondoljuk, hogy mi is történt pontosan. A tizenegyespárbaj lutri, de mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, így senkit sem hibáztatok az eredmény miatt.

Hatalmas kaland volt számunkra a világbajnokság, de most egy picit le kell nyugodnunk."

- értékelt a lefújást követően a kolumbiaiak kapusa, David Ospina.

A meccs emberének választott Harry Kane így emlékezett vissza a mérkőzésre: "Büszke vagyok a csapatra. Pechesek voltunk, hogy a legvégén kaptunk egy gólt, így még 30 percet játszanunk kellett, de

Mindannyiunknak fontos ez a győzelem, hiszen tisztában voltunk vele, hogy korábban nem szerepeltünk jól a büntetőpárbajokban. Hosszú út áll még előttünk, hogy elérjük a céljainkat, de nagyobb a hitünk, mint valaha."

Kane már 6 gólnál jár az idei világbajnokságon - Gary Linecker 1986-ban éppen ennyivel lett gólkirály. Az ő meccs utáni örömét inkább nem fordítanánk le.

Kolumbia mindent megtett és kihozta a mérkőzésből a maximumot, a tizenegyepárbajban alulmaradt, így

a 133 perc küzdelem

ellenére csomagolhat és indulhat haza. Igen, jól olvasták: az amerikai játékvezető ráadásaival együtt összesen ennyi percet játszottak a csapatok Moszkvában.

Hogy stílszerűek legyünk, a leghíresebb angol író, William Shakespeare egyik műve jut róluk eszünkbe: Sok hűhó semmiért.

A kisírt szemű James Rodrigez magánya a mérkőzés után a kolumbiai kispadon Forrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/David Ramos - Fifa

Anglia a nyolc között Svédországgal találkozik, szombaton 16.00 órakor Szamarában. Mivel ettől a csapattól továbbra sem vár el senki semmit, akár a négy közé is juthat válogatottjuk. Mindenesetre mi zárjuk a The Sun kedd éjszakai címével ezt a beszámolót: "Anglia büntetőpárbajt nyert - a cím, amit SOHA nem gondoltad volna, hogy olvasni fogsz."

Szavazzon!

Meddig juthat el ezen a vb-n Anglia?