A hazafelé induló repülőről rángatták le a holtsápadt belgákat

Marouane Fellaini, Belgium, foci, vb
Marouane Fellaini szerezte a belga válogatott egyenlítő gólját Japán ellen
Vágólapra másolva!
Előzetesen a legsimább nyolcaddöntőnek tűnt a labdarúgó-világbajnokságon, kis híján mégis bombameglepetés született a Belgium-Japán összecsapáson. Az ázsiai csapat már két góllal is vezetett a vb egyik esélyese ellen, azonban Roberto Martínez cseréi telitalálatnak bizonyultak, így a belgák drámai körülmények között fordítani tudtak, és olyan csodát vittek véghez, amelyre korábban csak az 1966-os világbajnokságon volt példa. A belgák hazafelé tartó repülőgépe már a kifutópályán várta a felszállást, az ülésekben a holtsápadt világsztárok épp azon gondolkodtak, mit mondanak majd odahaza, amikor a sajtó szétszedi őket.
Vágólapra másolva!

2-0-s japán vezetésnél sokan voltak a világon, akik feltették a kérdést, hogy

megszületik-e minden idők legnagyobb szenzációja a focivébék történetében.

Ebben a kategóriában eddig az 1950-es Egyesült Államok-Anglia 1-0 és az 1966-os Észak-Korea-Olaszország 1-0 mérkőzés állt az élen. Ha Japán továbbjutott volna, akkor ez a meccs mindenképpen e képzeletbeli lista élére ugrott volna.

De - a futballban (főleg ezen a szinten) már nincsenek csodák.

A romantikát máshol kell keresni, a csoportmeccsek hősei vagy épp antihősei elhullanak a hosszú harc alatt. Ráadásul a japán válogatott minden volt, csak épp szimpatikus kiscsapat nem - köszönhetően az utolsó csoportmeccsén bemutatott futballcsalásnak. Erre még visszatérünk.

Zabszem a fenékben - 2-0-ra vezetett Japán a belgák ellen Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sebnem Coskun

A kezdő sípszó előtt minden a belgák mellett szólt, hiszen a világ egyik legerősebb keretével érkeztek a világbajnokságra, a csoportkörben hibátlanul teljesítettek, ráadásul Roberto Martínez szövetségi kapitány az angolok ellen már kilenc kezdőjátékosát is pihentette a hétfői nyolcaddöntőre.

Sokan egy kézlegyintéssel elintézték Japánt – talán a belgák is így tettek -, mondván a Brazília elleni negyeddöntő lesz az igazi teszt. Ez valóban így van, de sokáig úgy tűnt, a belgák csak televízión keresztül nézhetik Neymarékat, úgyis botrányosan rosszul játszottak az első félidőben.

A japánok valósággal megfojtották a belgák kulcsembereit az első félidőben Forrás: AFP/Jack Guez

Megvolt ugyan a labdabirtoklási fölényük, de a tanácstalanságukat hűen tükrözi, hogy hiába értek 26-szor labdához a japánok tizenhatosán belül, csak kétszer kísérleteztek kapura lövéssel.

Persze a japánok sem sziporkáztak, de tőlük talán nem is várta senki, hogy majd lefocizzák a kiváló erőkből álló a belga csapatot. A legnagyobb helyzetüket a világ egyik legjobb kapusaként számon tartott Thibaut Courtois-nak köszönhették, aki kis híján bevédett egy hazaadásnak is beillő lövést.

A fordulást követően azonnal megkapták a belgák azt, amiben ők egy pillanatig sem hittek, Haragucsi Genki és Inui Takasi találataival az 52. percben már kétgólos volt a japánok előnye.

Előbbi gólja volt az első japán találat a vb-történelem egyenes kieséses szakaszában.

A kétgólos hátrányban a spanyol Roberto Martínez kettőt cserélt: pályára küldte a 187 centis Nacer Chadlit és a 194 centis Marouane Fellainit, ezzel is erősítve csapat fizikai fölényét. Utóbbi behozatala nem feltétlenül az ő találmánya, ugyanis a Manchester United menedzsere, José Mourinho gyakran alkalmazza Fellainit centerként, ha mérkőzés hajrájában gólt kell fejelni.

Marouane Fellaini győztes gólja az Arsenal elleni áprilisi rangadón:

A 69. percben Jan Vertonghen szépítő gólja kellett a feltámadáshoz.

„Az első japán gólnál hibáztam, a második után már láttam magunkat a repülőn.

Végül a két cserénk góljával sikerült fordítanunk, ami számomra hatalmas megkönnyebbülést jelentett. Mindig hinnünk kell magunkban, de azért kétgólos hátránynál elkezd az ember gondolkodni. Szerencsére a csapattársaim most nem így tettek” – értékelt az első belga gólt szerző Jan Vertonghen.

Öt perccel később Marouane Fellaini fejese után már a belgáknál volt a lélektani előny. Ekkor már sejteni lehetett, hogy Japán nem fogja kivívni a továbbjutást, de ilyen drámai befejezésre talán senki sem számított.

A belgák szövetségi kapitánya, Roberto Martínez vigasztalja a japánok legjobbját, Inui Takasit Forrás: AFP/Odd Andersen

„Gratulálnunk kell a japánoknak, hiszen tökéletesen játszottak, a falhoz szorítottak minket. A játékosaik kíméletlenek voltak az ellentámadásoknál, nagyon szervezett csapatot alkottak.

– mondta a lefújás után a belga válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Martínez, akinek a csapata óriási tettet vitt végez, ugyanis korábban csak Portugália tudott fordítani kétgólos hátrányból a rendes játékidőben a vb egyenes kieséses szakaszában, mégpedig 1966-ban a Dél-Korea ellen 5-3-ra megnyert negyeddöntőben.

Eden Hazard a belga válogatott legutóbbi hét nagy tornán (Eb és vb) rendezett mérkőzésén kilenc gólban vállalt aktív szerepet.

„Nagyszerű volt a csapat reakciója a bekapott gólokra. Lehet, hogy pont egy ilyen mérkőzésre volt szükségünk ahhoz, hogy a jövőben sikerrel vegyük az akadályokat. Szerencsére olyan játékosok ülnek a kispadon, akik bármikor képesek megváltoztatni a mérkőzés alakulását.

- értékelt a belgák csapatkapitánya, a meccs emberének választott Eden Hazard.

A kapitány által is említett keret mélységét hűen tükrözi, hogy a belga csapatból már hét ember is gólt szerzett az oroszországi világbajnokságon. Ilyen sokan egyik válogatottból sem iratkoztak fel a góllövőlistára.

A japán válogatott kis híján a világbajnokság legnagyobb meglepetésével szolgált. Nisino Akira szövetségi kapitány büszkén értékelte a látottak, és már a 2022-es katari világbajnokságra is kitért.

„A meccs előtt biztos voltam benne, hogy egyenrangú ellenfelei leszünk a belgáknak.

Akadtak is gólhelyzeteink, csakhogy a belgák képesek voltak felpörgetni a játékukat akkor, amikor arra a legnagyobb szükségük volt. Aztán a végén a szabadrúgásnál, majd a szögletnél is mi fejezhettük volna be a meccset.

Nisino Akira, a japán válogatott szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Odd Andersen

Természetesen átfutott az agyamon, hogy jön a hosszabbítás, és közben egyáltalán nem számítottam egy ilyen ellentámadásra.

Szerettem volna, ha a válogatottunk más mentalitással játszik ezen a világbajnokságon, mint a megelőző kettőn, és szerintem ebben sikeresek is voltunk.

Ekkora bánatot nehéz elviselni Forrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

De valami fontos még hiányozhatott, szóval szeretnénk négy év múlva ismét próbát tenni” – értékelt Nisino Akira, a japán válogatott szövetségi kapitánya, akit a számok igazolnak, már ami a mentalitásbeli különbséget illet: Japán hat gólt szerzett az oroszországi tornán, ennyit még sosem sikerült termelni az ázsiai csapatnak.

A belga válogatott harmadik, együtemű kontragóljához mindösszesen 10 másodpercre volt szükség. Ne feledjük, hogy a világ egyik legjobban kontrázó együtteséről van szó.

A találkozó után a Gary Neville, a Manchester United legendás hátvédje az eddig látott legjobb világbajnokságnak nevezte az oroszországi tornát.

A belga keretből kimarad Christian Benteke a negyeddöntőbeli ellenféllel, a brazil válogatottal trollkodott.

Míg a belgák játékmestere, Kevin de Bruyne annyit posztolt a fordítás után, hogy „még három mérkőzés”.

A belgák péntek este a brazilok ellen lépnek pályára Kazanyban.

Japán kapcsán érdemes még felidézni, hogy a csoportból való furcsa továbbjutásukat követően szinte az egész világ azt kívánta, hogy minél gyorsabban tűnjenek el a világbajnokságról. Emlékezhetünk arra, hogy a Lengyelország-Japán mérkőzésen 1-0-s lengyel vezetésnél mindkét együttes csalta a futballt, hiszen a csoport másik találkozóján Kolumbia 1-0-ra vezetett Szenegál ellen.

Ez a két állás arra volt jó, hogy a japánok a Fair Play táblázaton kevesebb sárga lapjuknak köszönhetően Szenegál előtt legyenek, és továbbjussanak.

Japán a lengyelek elleni utolsó 15 percben semmit sem csinált, 43 ezer néző éktelen füttyszava közepette fejeződött be a meccs Volgográdban. De: továbbjutottak, és a cél ebben az esetben is szentesítette az eszközt. A világ csalást kiáltott és azt, hogy Japán, takarodj!

A szív megszakad, de szemét a lelátón nem maradhat. Japán szurkoló takarít a belgák elleni mérkőzést követően Rosztovban Forrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

Hétfő este 11 óra óta viszont ha van csapat, amelynek a kiesését a semlegesek is megkönnyezik, akkor az a japán válogatott. Még akkor is, ha a bennük lévő ösztönök és az óvatlanság miatt kapták a harmadik belga gólt. Mert azt mindenki tudta, hogy a világ egyik legjobban kontrázó együttese a belga. Ellenük a 94. percben hét japán játékost felvinni egy szöglethez maga volt az öngyilkosság. Pontosabban a kiesés.