Mindenkit le fogunk győzni! - írják az orosz lapok

Oroszország válogatottja a legjobb nyolc csapat közé jutott
Russia's players celebrate their victory at the end of the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Spain and Russia at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 1, 2018. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
A mese nem ért véget, az orosz eposz folytatódik, ez életünk világbajnoksága! - ünnepelték hétfőn az orosz lapok, hogy a házigazdák csapata hatalmas küzdelem után, tizenegyesekkel a nyolcaddöntőben túljutott a korábban soha le nem győzött Spanyolországon a labdarúgó-világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Eksztázisban lüktető utcák, fellobogózott, tülkölő autókonvojok, egymást nevetve üdvözlő idegenek és tomboló metrószerelvények ünnepelték az orosz fővárosban, hogy Oroszország, messze felülmúlva a hazaiak reményeit, bejutott a vb negyeddöntőjébe. Moszkva vasárnap este a "Rosszija!, Rosszija!" - skandálástól és a meccs orosz hőse, Igor Akinfejev kapus nevétől volt hangos. A győzelmi mámor a Rosszija 1 televízió éjszakai politikai talk-showját is áthatotta: a műsorvezető, Szergej Szolovjov, Oroszország egyik legbennfentesebb médiaszemélyisége - igaz, a nem nevesített, poénnak is vehető utalások szintjén - még azzal a gondolattal is eljátszott, hogy a moszkvai döntőben akár Donald Trump amerikai elnök is ott lehet.

Igazi férfiak! Oroszország válogatottja negyeddöntős - és ez nem álom - írta értékelésében a Szovjetszkij Szport, emlékeztetve arra, hogy az ország éveken át csak temette és siratta a "szbornaját", amely számára ez a vasárnap a feltámadás napjának bizonyult. A lap rámutatott, hogy az oroszoknak "rettegett és korábban soha le nem győzött ellenféllel" kellett megküzdeniük, "foggal(-körömmel) kapaszkodtak az esély legcsekélyebb felvillanásaiba is". A lap, amellett, hogy méltatta a csapat "férfias" kiállását, külön kiemelte Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitányt, aki mindent előre látva - öt védőjátékossal - megint a helyes taktikát választotta, és a két tizenegyest kivédő Akinfejevet.

Orosz öröm: a házigazda büntetőkkel ütötte ki az esélyesebb spanyolokat Forrás: AFP/Yuri Cortez

"Nem fontos, hogy válogatottunk számára miként ér majd véget ez a világbajnokság. Ezeket a nyári napokat már beírták a történelembe" - állította az értékelés.

A Szport-Ekszpressz szerint a jelenlegi az orosz történelem legjobb labdarúgó-válogatottja,
"Most már senki sem félelmetes a számunkra. Ki jöhet még? Horvátország? Anglia vagy Kolumbia? Franciaország vagy Brazília? Nem mindegy? Hiszünk benne, hogy MINDENRE képesek vagyunk. Mindenkit le fogunk győzni. Ma szabad ilyet mondani és gondolni" - hangzotta cikk.

A szerző rámutatott, hogy a orosz válogatott olyan tulajdonságoknak köszönhetően győzött, amelyek még a Guus Hiddink vezette, 2008-ban az Eb-elődöntőig eljutott - és ott a spanyoloktól 3-0-s vereséget szenvedett - csapatot sem jellemezték. Ezek szerinte a fegyelem, a türelem, az önfeláldozás, a küzdőszellem, a közös ügyért való felelősség és a kemény munka. "Világosan felmértük az erőnket és a lehetőségeinket. A tizenhatosunknál két Kreml-falat is emeltünk. Ahogy azt a közösségi médiában is megírták, úgy védelmeztük Akinfejev kapuját, mint Sztálingrádot" - írta a Szport-Ekszpressz.

Akinfejevet nemzeti hősként ünnepli Oroszország Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A Kommerszant című gazdasági lap a Luzsnyiki Stadionból írt helyszíni jelentésében is történelmiként ünnepelte a sikert, megjegyezve ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem ment el a mérkőzésre, és hogy az orosz elit tagjai a VIP-szektorban óvatos félmosollyal várták a fejleményeket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője TASZSZ-nak nyilatkozva elmondta, hogy Putyin, aki "zsúfolt munkarendje miatt" nem lehetett ott a Luzsnyikiban, "az első perctől az utolsóig végigszurkolta a mérkőzést", a meccs előtt és után is felhívta Csercseszovot. Az összecsapást megelőzően közölte a válogatottat a csapatkörből továbbjuttató edzővel, hogy az összecsapás kimenetétől függetlenül "országunkban senki sem fogja őket (a csapatot) elítélni".

A mérkőzést követően az elnök gratulált a csapatnak a "lenyűgöző" győzelméért, Csercseszovnak pedig azért, mert az általa választott taktika eredményesnek bizonyult, és további sikereket kívánt.