Óriási szégyentől menekült meg Belgium, a japánok sírva verték a földet Rosztovban

Fellaini, belgium, foci vb
Fellaini egyenlített Japán ellen
Vágólapra másolva!
Hétfőn este a fociszeretők az oroszországi labdarúgó-világbajnokság legsimább nyolcaddöntőjére készültek, ennek ellenére a torna egyik legnagyobb drámáját láthatták. A titkos esélyesként számon tartott belga válogatott kétgólos hátrányból felállva, 94. percben szerzett góllal 3-2-re legyőzte Japánt. Roberto Martínez csapata ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol a Neymar nevével fémjelzett brazil válogatottal találkozik. A mérkőzés online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

A belga válogatott simán bejutott a nyolcaddöntőbe, három győzelemmel, 9-2-es gólkülönbséggel nyerte meg a G-csoportot. A japánok útja már rögösebb volt a legjobb 16 közé. Az ázsiaiak a csoportjukban csak a fair play-pontokkal előzték meg a 4 ponttal, valamint 4-4-es gólkülönbséggel végző szenegáliakat.

A japánok esélytelenül készültek a nyolcaddöntőre, mégis jókedvűen bohóckodtak a kezdés előtt Forrás: AFP/Juan Barreto

Az esélytelenek nyugalmával készülő japánok bátran kezdték az összecsapást, letámadták a belgákat. Az első helyzetükre az első perc végéig kellett várni, Kagava Sindzsi 18 méteres lövése fél méterrel elkerülte Thibaut Courtois kapuját. A japán mezőnyfölény mindössze tíz percig tartott, ezt követően a belgák átvették a mérkőzés irányítását. Először Axel Witsel veszélyeztetett egy 17 méteres bombával, de a labda elkerülte a jobb felső sarkot.

A 25. percben a belgák már közelebb kerültek a japánok kapujához. Dries Mertens jobb oldali beadására Romelu Lukaku érkezett, azonban nem tudott közelről a kapuba lőni, mert a nyakában csüngő Josida Maja pont annyira billentette ki az egyensúlyából, hogy az még ne érjen tizenegyest. Öt perccel később a csapatkapitány Vincent Kompany berobbant egy bal oldali beadásra, akrobatikus mozdulattal próbálta kapura kanalazni a labdát, de nem járt sikerrel.

Vincent Kompany nevéhez fűződött az első félidő legnagyobb belga helyzete Forrás: AFP/Odd Andersen

Az első félidő utolsó negyedórájában teljesen visszaesett az iram, Thibaut Courtois azonban gondoskodott róla, hogy felrázza csapattársait, ugyanis kis híján bekapta a világbajnokság legkomikusabb gólját. Nagatomo Juto baloldali beadásába Oszako Juja tette bele a lábát, de úgy tűnt ez nem zavarja meg a belga kapust, és könnyedén felszedi a labdát. Igen ám, de átpördült a lábai között, szerencséjére azonban utána tudott vetődni és még a gólvonal előtt begyűjtötte azt.

A belgáknak a második félidőre mindenképpen változtatniuk kellett, mert hiába értek 26-szor labdához a japánok tizenhatosán belül, csak kétszer kísérleteztek kapura lövéssel.

Ennek ellenére, nemhogy nem sikerült megszerezniük a vezetést, hanem hátrányba kerültek a második félidő legelején. A 48. percben Thomas Meunier labdavesztése után Haragucsi Genki kapott kiugratást, 13 méterről, kiszorított szögből a jobb alsó sarokba lőtt.

Ez volt az első japán-gól a vb-történelem egyenes kieséses szakaszában.

Egy perccel később egyenlíthettek volna a belgák. Mertens jobbról bepasszolt labdájára Eden Hazard érkezett, és 15 méterről telibe találta a bal kapufát.

Az 52. percben a kiesés szélére sodródtak a belgák. Kagava Sindzsi gyűjtötte be Vincent Kompany rossz helyre fejelt labdáját, továbbjátszotta Inui Takasinak, aki 24 méterről a kapu bal oldalába bombázott.

Kétgólos hátrányban rákapcsoltak a belgák. A 62. percben nem sokon múlott a szépítésük. Meunier jobb oldali beadására Lukaku érkezett lendületből, de három méterről kapu mellé fejelt.

A 69. percben összejött a szépítő belga gól.

Egy szöglet utáni kavarodást követően Jan Vertonghen középre akart fejelni, azonban célt tévesztett, de így a labda átszállt Kavasima Eidzsi feje fölött, és a kapu bal oldalában kötött ki.

Öt perccel később egyenlített Belgium.

Eden Hazard ment el a bal oldalon, a középre tekert labdájára a csereként beálló Marouane Fellaini érkezett, és a bal alsó sarokba fejelt.

A 85. percben megnyerhették volna a meccset a belgák. Meunier jobb oldali beadását a szintén csereként érkező Nacer Chadli fejelte kapura, Kavasima Eidzsi kitenyerelte a labdát, Chadli azonban felkelt a földről, középre nyeste az érkező Lukakunak, aki öt méterről bólintott, de Kavasima kitolta a labdát a léc alól.

A 93. percben azért még a japánok is megvillantak.

A veterán Honda Keiszuke jó 30 méterről kapura bombázott, de Courtois szögletre mentett.

A slusszpoén csak ezután érkezett. A bal oldali szögletet a belga kapus lehúzta, és elindított egy gyors kontrát, aminek a végén Meunier középre centerezett Lukakuhoz, aki átlépte a labdát, a hosszún érkező Chadlinak csak az üres kapuba kellett passzolnia.

Ezzel a győzelemmel a belgák bejutottak a negyeddöntőbe. Péntek este a brazilok ellen lépnek pályára Kazanyban.

Eddig csak Portugália tudott fordítani kétgólos hátrányból a rendes játékidőben a vb egyenes kieséses szakaszában, mégpedig 1966-ban a Dél-Korea ellen 5-3-ra megnyert negyeddöntőben.

1. félidő
40Gaku Shibasaki
40Gaku Shibasaki
1
2. félidő
95
94
90Nacer Chadli
90Thomas Meunier
81Gaku Shibasaki
81Genki Haraguchi
81Genki Haraguchi
74Eden Hazard
74Marouane Fellaini
74
69Jan Vertonghen
69
65Yannick Carrasco
65Dries Mertens
65Dries Mertens
64Yannick Carrasco
52Takashi Inui
52Shinji Kagawa
52Takashi Inui
48Genki Haraguchi
48Gaku Shibasaki
48Genki Haraguchi
46
46
Összeállítások
Belgium3-4-2-1
Japán4-2-3-1
Football Pálya
1
Eiji
Kawashima
19
Hiroki
Sakai
22
Maya
Yoshida
3
Gen
Shoji
5
Yuto
Nagatomo
7
Gaku
Shibasaki
17
Makoto
Hasebe
8
Genki
Haraguchi
10
Shinji
Kagawa
14
Takashi
Inui
15
Yuya
Osako

Belgium

Kezdők
1Thibaut Courtois
2Toby Alderweireld
5Jan Vertonghen
69
15Thomas Meunier
90
7Kevin De Bruyne
6Axel Witsel
11Yannick Carrasco
65
64
14Dries Mertens
65
65
10Eden Hazard
74
9Romelu Lukaku
12Simon Mignolet
13Koen Casteels
3Thomas Vermaelen
8Marouane Fellaini
74
16Thorgan Hazard
17Youri Tielemans
18Adnan Januzaj
19Mousa Dembele
20Dedryck Boyata
21Michy Batshuayi
22Nacer Chadli
90
23Leander Dendoncker
Cserék

Japán

Kezdők
1Eiji Kawashima
19Hiroki Sakai
22Maya Yoshida
3Gen Shoji
5Yuto Nagatomo
7Gaku Shibasaki
81
48
40
40
17Makoto Hasebe
8Genki Haraguchi
81
81
48
48
10Shinji Kagawa
52
14Takashi Inui
52
52
15Yuya Osako
12Masaaki Higashiguchi
23Kosuke Nakamura
2Naomichi Ueda
6Wataru Endo
9Shinji Okazaki
11Takashi Usami
13Yoshinori Muto
16Hotaru Yamaguchi
18Ryota Oshima
20Tomoaki Makino
21Gotoku Sakai
Cserék