Messiék bukása megalapozta egy új szupersztár születését

World Cup 2018 - France vs. Argentina Sports soccer FOOTBALL WORLD CUP France Argentina FIFA MATCH
30 June 2018, Russia, Kazan: Football World Cup, France vs Argentina at the Kazan Arena. Lionel Messi of Argentina reacts after the final whistle. Photo: Cezaro De Luca/dpa
Vágólapra másolva!
Franciaország fordulatos mérkőzésen 4–3-ra verte Argentínát, így elsőként ő kvalifikálta magát a világbajnokság negyeddöntőjébe. A mindenkinél gyorsabb Mbappé két gólt szerzett, és elindult a szupersztárság felé vezető úton, miközben a meccsben megbújó játékos-edző Messit valószínűleg utoljára láttuk válogatott mezben.
Vágólapra másolva!

Előzetesen sokan tartottak attól, hogy akár egy unalmas, 0–0-s döntetlen is lehet, de ehhez képest a vb egyik legjobb meccsét produkálták a csapatok. Meglőtték valószínűleg a torna két legszebb gólját (Di María, Pavard), tíz perc alatt 2–1-ről 3–2-re fordítottak a franciák, új szupersztár született, és valószínűleg a szemünk láttára ért véget a Messi-korszak.

Di María gólja:

Pavardé:

A franciák terve bejött

Deschamps kihagyta a kezdőből a villámléptű Dembélét, és Matuidit tette be helyette, ezzel egy asszimetrikus 4-3-3-as felállást rajzolt fel a pályára. A cél egyértelmű volt: ő és Kanté vegye ki a játékból a hamis kilencesként (és hamis edzőként, hehe) szereplő Messit.

Az első félidőben ezt tökéletesen végrehajtották, Messi 33-szor ért labdához, de csak egyszer a tizenhatoson belül. Az ő elszigetelődése a csapat teljesítményén is meglátszott: az argentinoknak mindössze egy kaput eltaláló lövésük volt, igaz, abból gól lett (egy jó 35 méteres lövés, szóval gólhelyzetnek semmiképp sem nevezhető). A második félidőben is mindössze háromszor ért labdához a tizenhatoson belül, amúgy a kaputól távol, a jobb oldalra száműzve küzdött a darálóban.

Ha nem is konkrétan, de ezt a Messi semlegesítésére irányuló taktikát Griezmann is elismerte a lefújás után. „Tudtuk, hogy mindent bele kell adnunk védekezésben, hiszen a világ legjobb játékosa ellen játszottunk."

Messi a tizenhatos és a felezővonal közti területen volt megjátszható Forrás: whoscored.com

Új sztár született

A franciák nem igényelték a labdát, nekik bőven elég volt az, ha néhányszor meg tudták futtatni Mbappét. Az első gól is egy ilyen szituációból született. A 19 éves játékos úgy robbant ki az argentinok közül, mint annak idején a brazil Ronaldo. Olyan volt, mint amikor FIFA-ban amatőr módba kapcsol az ember, és mindenki mellett elfut. A védők ráadásul ahhoz sem voltak elég gyorsak, hogy szereljék őt.

Ezt még eljátszották párszor, aztán Mbappé eltűnt, hogy aztán a második félidőben újra előbújjon, és negyeddöntőbe lője a franciákat. Még egyszer, 19 éves. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a Ronaldo-Messi korszakot követően ő lesz az első számú szupersztár Neymar mellett. Ő lett az első tinédzser Michael Owen óta, aki egy vb-n legalább két gólt szerzett, és Pelé óta az első, aki ugyanazon a meccsen legalább kettőt. Már csak az a kérdés, hogy mikor viszi a Real, mondjuk Neymarral csomagban.

Mégsem csak pillanatsztár

Mbappé a 2016/2017-es Bajnokok Ligája-szezonban robbant be a köztudatba a Monaco játékosaként. „Egy játékos megítélésekor hajlamosak vagyunk aránytalanul nagy súlyt helyezni a legutóbbi alakítására; csakhogy az, amit legutóbb mutatott, és amit a jövőben fog, nem feltétlenül ugyanaz" – idéz a Fociológia Michael Lewis – Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game című, valós történeten alapuló könyvéből. Az eset az úgynevezett „heurisztikus döntés" jelenségét példázza: minél hozzáférhetőbb az emlékezetben egy információ, annál nagyobb hatást gyakorol a döntéseinkre, még akkor is, ha ez az információ netán merőben lényegtelen.

Mbappé hat gólt szerzett a BL egyenes kieséses szakaszában. Már akkor látszott, hogy a jövő egyik legnagyobb sztárja lehet, de messzemenő következtetéseket nem lehetett levonni. A PSG-ben nyújtott teljesítményével, és különösen ezzel a mostani, argentinok elleni játékával azonban végleg levetkőzte a pillanatsztár szerepét.

A 19 éves Mbappé nem pillanatsztár többé Forrás: PHOTOSPORT/ANDRES PINA/PHOTOSPORT/Andres Pina/Photosport

Teljes káosz

Sampaolinak ez volt a 15. meccse és a 15. kezdőcsapata. Teljes káosz, nem is csoda, ha a játékosok tényleg ellene fordultak. A védők hozták a szokásos színvonalat, két-három lépéssel mindig le voltak maradva, óriási üres területek voltak mögöttük, és ahogy arra előzetesen is számítani lehetett, végül emiatt is kaptak ki. A 73. percben volt egy jelenet, amikor az argentin szabadrúgás után három francia ment az egy szem Mascheranóra. Nem lett belőle gól (lett másból, ugyanilyenből), de mindennél jobban szemléltette, hogy mekkora rendetlenség van a pályán. Az argentinokat látva az az ember érzése – függetlenül attól, hogy ki irányít, Messi, Sampaoli vagy más – hogy fogalmuk nincs alapvető taktikai dolgokról.

Így néz ki az argentin válogatott:

Messitől valószínűleg elbúcsúzunk

A vb előtt Messi megmondta, hogy ha idén sem nyeri meg a világbajnokságot, visszavonul. De most már tényleg. És igaza van. Ez az egész megint rajta lesz leverve, holott ha ő nincs, Argentína sincs ott a vb-n. A selejtezősorozatban a 28-ból 22 pontot akkor szereztek az argentinok, amikor ő is a pályán volt, ráadásul a sorsdöntő, Ecuador elleni meccsen az ő mesterhármasával fordítottak.

Messi számára befejeződött a világbajnokság Forrás: AFP/Roman Kruchinin

Messi a 2006-os világbajnokságon mutatkozott be, és az akkor 19 éves játékosban Argentína legnagyobb reménységét látták a szurkolók. Tizenkét év alatt négy nagy torna (három Copa América, egy vb) döntőjébe vezette a válogatottat, de mindegyikben elbukott. Úgy, hogy közben megdöntötte Gabriel Batistuta rekordját, és ő lett mindenidők legeredményesebb argentin labdarúgója. Ennél többet már nem tudott hozzátenni. Lehet azt mondani, hogy a legfontosabb pillanatokban nem hozta magát, de ezt ugyanúgy rá lehet sütni a 90 milliós Higuaínra, aki mindegyik döntőben rontott legalább egy ziccert, vagy arra az Agüeróra, aki a Manchester Cityben 20 gólos szezonokat hoz, annak ellenére is, hogy állandóan sérült, a válogatottban viszont hasznavehetetlen.

Már nem azokat az időket éljük, ahol egy játékos pusztán a zsenialitásával világbajnokságot tud nyerni hazájának – bármennyire is ebben a hitben élnek nagyon sokan. A modern fociban ez már lehetetlen.

Mascheranótól biztosan elbúcsúzunk

A franciáktól elszenvedett vereség után Mascherano a sajtónak nyilatkozva bejelentette, hogy visszavonul a válogatottól. „Ez a történet számomra itt véget ért. Mostantól én is csak egy szurkolója vagyok az argentin válogatottnak. Remélem, hogy a jövő generációja elér majd valami nagy dolgot" – mondta a Barcelona korábbi játékosa.

És ez csak a kezdet lehet. Többen pedzegették már (Messi, Agüero, Di María), hogy közel vannak ahhoz, hogy lemondják a válogatottságot. Ha tényleg így lesz, akkor egy aranygeneráció fut ki úgy, hogy semmi emlékezeteset nem hagy maga mögött (a vb-döntő megítélés kérdése). Argentína 25 éve nem nyert nagy tornát. Mivel Dybalán és Icardin kívül nincs senki, aki átvehetné a mostaniak helyét, lehet, hogy nem is fog még egy darabig.

Aztán lehet, hogy jön Simeone vagy Pochettino, rácsap az asztalra, és győzelemre vezeti őket. Másban már nem nagyon bízhatnak.