Az orosz rendőrség futballhuligánokkal tárgyal a focivébé miatt

orosz, angol, szurkolók, futballhuligán
Próbálják távoln tartani az oroszországi vb-n az angol és az orosz huligánokat egymástól
Vágólapra másolva!
Az orosz rendőrség tárgyalásokat folytat a futballhuligánokkal a június 14-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság biztonságos megrendezése és a szurkolói összecsapások elkerülése érdekében.
Vágólapra másolva!

Szergej Gorbacsov, az élvonalbeli Arsenal Tula vezérszurkolója a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában elmondta, a hatóság emberei rendszeresen ellenőrzik a látókörükben lévő, veszélyesnek tartott drukkereket, annak ellenére, hogy hivatalosan nincsenek eltiltva a sportesemények látogatásától.

Próbálják távol tartani az oroszországi vb-n az angol és az orosz huligánokat egymástól Forrás: AFP/Leon Neal

Ő maga egy olyan találkozón vett részt, amelyen a rendőrség illetékesei felszólították a szurkolókat, semmiféle erőszakos cselekményt ne kövessenek el a stadionokban.

Oroszországban a közelmúltban növelték a bírságokat a lelátói incidensek kapcsán, sőt egyes esetekben a szurkolóknak írásban kellett ígéretet tenniük, hogy nem szervezkednek, és nem vehetnek részt a verekedésekben.

Egy magas rangú belügyminisztériumi tisztviselő elmondta, hogy a világbajnokságnak otthont adó

11 városban "húszméterenként rendőröket állítanak",

hogy megelőzzék a kisebb bűncselekményeket és az összecsapásokat.

Gorbacsov hét hónapot töltött egy marseille-i börtönben, mert a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon részt vett az angol huligánokkal szembeni összecsapásokban. Az orosz hatóságok akkoriban ígéretet tettek, hogy megfékezik az erőszakot a világbajnokság idejére, ezzel is igyekeznek feledtetni a marseille-i verekedések emlékeit.

"A fanatikusok, beleértve az oroszokat is, érzik a hatásait annak, amit a hatóságok tesznek a világbajnokság problémamentes megrendezése érdekében" - mondta a 35 éves szurkoló Gorbacsov, aki franciául tanult, és Dosztojevszkij, illetve Bulgakov műveit olvasta a börtönben.

Hangsúlyozta, azoknak az angoloknak sem kell félniük Oroszországban, akikkel két éve Marseille-ben balhéztak.

- fogalmazott Gorbacsov.

Oroszországban mindent megtesznek, hogy ne legyen balhé Forrás: AFP/Leon Neal

A hatóságok a 22 nap múlva kezdődő tornán különös figyelmet fordítanak majd az angol fanatikusokra, mert ezúttal is zavargásoktól, provokációktól tartanak. Ezért egyeztetéseket folytatnak a londoni hatóságokkal és tanulmányúton is részt vettek Angliában.

"Az orosz szurkolócsoportok nem reagálnak majd a provokációkra, és nemet mondanak, ha visszavágót kezdeményeznek.

Bízom benne, hogy az orosz rendőrség gyorsan megállítja a bajkeverőket" - vélekedett Gorbacsov, aki hamarosan kiváltja a világbajnokságon szükséges szurkolói személyazonosítót. A neve nem szerepel a belügyminisztérium feketelistáján, amely alapján több mint 400 embert eltiltottak a sporteseményeken való részvételtől.