Kölcsönpénzzel sorsolt a vb-döntőben Puhl Sándor

WC USA SANDOR PUHL SANDOR PUHL VERTICAL
WORLD CUP USA 94 Action file photo of main referee Sandor Puhl of Hungary, during the final of the World Cup 94./Foto de accion de archivo del arbitro principal Sandor Puhl de Hungria, durante la final de la Copa del Mundo 94. MEXSPORT/DAVID LEAH
Vágólapra másolva!
Egy trehány argentin játékvezető miatt majdnem bajba került Puhl Sándor az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Egy máig ismeretlen úr oldotta meg a kínos helyzetet, így zavartalanul lehetett sorsolni a 120 perc utáni tizenegyesrúgásokra.
Vágólapra másolva!

Ez a sztori már biztosan a feledés homályába merült, de most, a világbajnokság kezdete előtt érdemes felidézni.

A vb-k történetében eddig egyetlen döntőt vezetett magyar bíró.

Az 1994-es Olaszország-Brazília finálé a rendes játékidőben és a 2x15 perces hosszabbítás után is 0-0-ra végződött, tizenegyesekkel dőlt tehát el a világbajnoki cím.

Köztudott, hogy ebben az esetben a 120 perc lejárta után sorsolni kell, hiszen nem mindegy, melyik csapat kezdi a tizenegyespárbajt. A FIFA még a világbajnokság kezdete előtt minden játékvezetőnek adott egy speciális ezüstből készített tallért, egy egydollárost. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a meccsek előtt, a kamerák kereszttüzében csak ezzel az érmével lehet sorsolni.

Puhl Sándor a mérkőzést megelőzően magához vette a súlyos érmét, majd elvégezte a feladatát. Ekkor a tallért a meccs negyedik játékvezetőjének, az argentin Francisco Lamolinának adta.

Azért tette ezt, mert az érme súlya lehúzta volna a zsebét és akadályozta volna a futásban.

A 90. perc végén, a hosszabbítás előtt elkérte azt, újra sorsolt, majd megint visszaadta a tartalékbírónak, aki ekkor bement az öltözőbe, és eléggé el nem ítélhető módon kitette a pénzt az asztalra.

A brazil Jorginho és Puhl Sándor szópárbaja az 1994-es világbajnokság döntőjében Forrás: MEXSPORT/David Leah

"A 120. perc végén mentem az egydollárosért -- idézte fel a történteket Puhl Sándor.

Puhl Sándor azt is hozzátette, hogy a mai napig őrzi az érmét, mert a gazdája később sem jött érte.

Az 1994-es világbajnokságon Puhl Sándor négy mérkőzést vezetett. Az olasz-spanyol negyeddöntőben a magyar bíró háta mögött az olasz Mauro Tasotti eltörte a spanyol Luis Enrique orrát. Puhl ezt az esetet nem láthatta. A FIFA Tasottit nyolc mérkőzésre eltiltotta, és tizenötezer dollárra büntette. A magyar játékvezetőt viszont nem büntették meg, hiszen nem láthatta az esetet.

Puhl Sándor legnagyobb játékvezetői bravúrját ezen a vb-n a Norvégia-Mexikó (1-0) csoportmérkőzésen követte el, amikor zseniális helyzetfelismerése miatt lőhetett gólt Rekdal.

Száz bíróból kilencvenkilenc lefújja a mexikói szabálytalanságot,

de Puhl az előnyszabályt alkalmazta. Így nyertek akkor a norvégok.

Puhl Sándor pályafutása során több világbajnokságon nem bíráskodott. Bár az 1998-as vébére kora alapján még mehetett volna, de Franciaországban Vágner László képviselte Magyarországot. Wágner tevékenysége nyomán lángba borult fél Kamerun, de ez már egy másik történet.

A történetet Pálfalvi Gábor Az aranysípos Puhl című könyvében (Kornétás Kiadó, 1994) olvastuk.