Kizárják az oroszokat a vb-n a doppingellenőrzésből

112182572 Horizontal
Members of the anti doping control can be seen on the side of the pitch during the football match of the FIFA women's football World Cup Colombia vs Sweden (group C) at Leverkusen's BayArena, western Germany, on June 28, 2011. Sweden won the match 1-0. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Helyi szakemberek nem vesznek részt a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság doppingellenőrző programjában, a nemzetközi sportági szövetség (FIFA) ezzel is szeretné biztosítani a résztvevő csapatokat arról, hogy nem manipulálják a mintákat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megrendelt és Richard McLaren kanadai sportjogász által vezetett 2016-os vizsgálat azt tárta fel, hogy több mint ezer orosz sportoló pozitív doppingtesztjét tussolták el egy ötéves időszak alatt. Többek között a 2014-es szocsi téli olimpián is szervezett formában folyt a minták manipulálása.

Import szakemberek Forrás: AFP/Patrik Stollarz

"Az alapvető cél az, hogy a FIFA az első pillanattól az utolsóig orosz közreműködés nélkül bonyolítsa a doppingellenőrzéseket. Ez azt jelenti, hogy már a játékosokat a pályáról lekísérő személyeket is a FIFA jelöli ki, nem a házigazdák" – mondta Michel D'Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának vezetője a Times című lapnak, hozzátéve:

azzal nyugtatta a oroszokat, hogy ha valami hiba történik, most először nem őket fogják kritizálni, az nem az ő felelősségük lesz.

Oroszország a McLaren-jelentés néhány megállapítását elismerte, a központilag irányított doppingprogram létezését azonban folyamatosan tagadja. Az érintett sportágak között volt a futball is.

A július 15-ig tartó világbajnokság mérkőzéseinek 11 orosz város - Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-Don, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara - 12 stadionja ad otthont.