Nincs kegyelem a kokainozó perui klasszisnak, nem lehet ott a focivébén

fbl Horizontal
Peru's Paolo Guerrero (R) is marked by Argentina's Marcos Acuna (L), Javier Mascherano (C) and Lucas Biglia during their 2018 World Cup qualifier football match in Buenos Aires on October 5, 2017. / AFP PHOTO / Alejandro PAGNI
Vágólapra másolva!
Hiába utazott el zürichbe a perui futballszövetség elnöke, nem tudta meggyőzni a FIFA elnökét, Gianni Infantinót, hogy járjon közbe Paolo Guerrero büntetésének mérsékléséért.
Vágólapra másolva!

Peru harminchat évvel a legutóbbi, 1982-es szereplés után harcolta ki a részvétel jogát a vb-döntőben, azonban a dél-amerikai csapat, egyúttal a nemzet öröme mégsem lehet teljes: a válogatott egyetlen igazi klasszisa, a Bayern Münchenben is megforduló Paolo Guerrero ugyanis kapitális ostobaság miatt nem lehet ott az oroszországi tornán.

Paolo Guerrero (9) az Argentína elleni vb-selejtezőn Forrás: AFP/Alejandro Pagni

Pedig egy hete még arról írhattunk, hogy ott van a perui keretben a tavalyi, Argentína elleni vb-selejtező után a doppingvizsgálaton pozitív eredményt produkáló csatár. Mint később kiderült, a szervezetében kokaint mutattak ki, amiért a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egy évre eltiltotta. A testület azonban még decemberben megfelezte a büntetést, ami így május közepén járt volna le, csakhogy ekkor érkezett a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság (CAS) verdiktje,

amelyik nem csak visszaállította az eredeti büntetést, de még két hónappal meg is toldotta azt.

Ezek után utazott a perui szövetség elnöke, Edwin Oviedo Zürichbe, hogy Gianni Infantino FIFA-elnök közbenjárását kérje Guerrero vb-szereplésének ügyében. Hiába.

"Gianni Infantino mély sajnálatát fejezte ki, megértve Guerrero csalódottságát, amiért nem lehet ott a világbajnokságon a perui válogatottal. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a döntést a CAS hozta meg, felülvizsgálva a FIFA független testületének döntését" – mondta a FIFA szóvivője.

Így aztán hiába fogta könyörgőre szinte az egész perui nemzet, és imádkoztak stadionokban, illetve vonultak utcára országszerte, ez sem segített.

Ahogy a hibázó, de bűneit töredelmesen megvalló Guerrero mellett kiálló kollégák sportszerű gesztusa sem. A világbajnokság csoportellenfeleinek, azaz az ausztrál, a francia és a dán válogatott csapatkapitánya, Mile Jedinak, Hugo Lloris és Simon Kjaer is kérte, hogy Guerrero ott lehessen a vébén.

Mile Jedinak már megbocsátott Guerrerónak:

A június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon a C csoportban szereplő Peru sorrendben Dániával, Franciaországgal és Ausztráliával találkozik majd.