Elcsalták az 1998-as focivébé sorsolását

Horizontal EMBRACE PRESIDENT WORLD CUP TROPHY SOCCER PLAYER
CFO co-president hugs French captain Didier Deschamps as he walks with teammate Marcel Desailly (R) during the 1998 FIFA Trophy presentation ceremony late 12 July at the Stade de France in Saint-Denis after their World Cup final match against Brazil. France defeated Brazil 3-0 and won the Trophy. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A francia Michel Platini azt mondta, hogy az 1998-as franciaországi focivébé sorsolását elcsalták. A cél az volt, hogy a házigazda csapat és a brazil válogatott csak a döntőben találkozhasson. Ehhez persze az is kellett, hogy mindkét együttes megnyerje saját csoportját. Megnyerték.
Vágólapra másolva!

Az UEFA volt elnöke egy rádióműsorban nevetve ismerte be a csalást. Voltaképpen saját csalását, mert Platini 1998-ban a vb szervezőbizotságának a társelnöke volt.

A mindenfajta futballügyektől 2019-ig eltiltott egykori sportvezető azt nyilatkozta, hogy "trükköztek" a sorsoláskor. Rendezőként nem lehetett más a céljuk, mint az, hogy a világbajnoki címvédő brazilokkal legfeljebb a döntőben találkozhassanak. Ez meg is történt, a párizsi finálét a francia csapat 3-0-ra nyerte meg.

Michel Platini, az 1998-as franciaországi vb társelnöke Didier Deschampsnak gratulál a döntő után Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Nevetve tette hozzá, hogy gyakorlatilag minden vb-rendező ugyanezt csinálja, azaz trükköznek. Platini nem mondta el, hogyan érték el azt, hogy a brazil csapat mindenképpen az A-csoportba kerüljön (a házigazdák az C-csoportban voltak.)

Ez volt az előfeltétele annak, hogy a két gárda legkorábban a döntőben találkozzon egymással. Az akkor a vb társelnökeként dolgozó Platini azt is elmondta, hogy nem azért dolgoztak 6 éven át, hogy ne vessenek be mindent a francia válogatott sikeres előmenetele érdekében. Azt is hozzátette, hogy a francia-brazil vébédöntő "sokak álma" volt akkoriban.

A két csapat útja a döntőbe:

Brazília-Skócia 2-1
Brazília-Marokkó 3-0
Brazília-Norvégia 1-2
nyolcaddöntő: Brazília-Chile 4-1
negyeddöntő: Brazília-Dánia 3-2
elődöntő: Brazília-Hollandia 1-1 (tizenegyesekkel 4-2)

Franciaország-Dél-Afrika 3-0
Franciaország-Szaúd-Arábia 4-0
Franciaország-Dánia 2-1
nyolcaddöntő: Franciaország-Paraguay 1-0 (hosszabbítás után, aranygóllal)
negyeddöntő: Franciaország-Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 4-3)
elődöntő: Franciaország-Horvátország 2-1

Döntő: Franciaország-Brazília 3-0