Platini kicsit nagyképűsködött és ezzel átverte a fél világot

Horizontal EMBRACE PRESIDENT WORLD CUP TROPHY SOCCER PLAYER
Michel Platini, az 1998-as franciaországi vb társelnöke Didier Deschampsnak gratulál a döntő után
Vágólapra másolva!
Pénteken a világsajtót is bejárta a hír, az Origón is írtunk róla, hogy Michel Platini egy francia rádióműsorban az 1998-as labdarúgó vb-sorsolásának elcsalásáról beszélt. Csakhogy a dolgok nem egészen úgy történtek, ahogyan az UEFA volt elnöke és a franciaországi vb szervezőbizottságának társrendezője állítólag mondta. Mert lehet-e csalás az, amit előre bejelentenek, nyíltan csinálnak és mindenki tud róla?
Vágólapra másolva!

Nézzük akkor a dolgokat tényszerűen.

Platini azt mondta, hogy a sorsolás előtt kicsit belenyúltak a dologba, azaz trükköztek. A sportvezető kifejtette, hogy a világbajnoki címvédő braziloknak azért kellett az A és a házigazda francia csapatnak azért kellett a C-csoportbe kerülniük, hogy a döntőig ne találkozzanak egymással. Ennek feltétele volt még, hogy mindkét együttes a csoport élén végezzen és ez így is történt.

Az interjúban Platini azt nem árulta el, hogyan trükköztek. Mi most elmondjuk.

Sehogy.

Akik tudtak erről Lennart Johannson, az UEFA elnöke (középen), Sepp Blatter, a FIFA főtitkára (balra) és Michel Platini (jobbra) Forrás: AFP/Vincent Amalvy

A Nemzeti Sport 1997. december 8-i száma a következőt írta a sorsolás helyszínéről. "Az már korábban eldőlt, hogy a nyolc kiemelt közül Franciaország kerül a C, a címvédő Brazília az A-csoportba."

Tehát a sorsolásra érkező összes érintett és mindazok, akik a vb előzetes ágrajzát tanulmányozták, rájöhettek, hogy az A és a C-csoport első helyen továbbjutó csapata csak a döntőben találkozhat.

Mindezt 1997. december 2-án találták ki.

Erről így írt a Nemzeti Sport: "A svéd UEFA-elnök, Lennart Johannson vezetésével a FIFA szervezőbizottsága véglegesítette a kiemeléseket a csütörtöki (december 7-i) világbajnoki sorsolásra. Már itt meghatározták, hogy a franciák a C, a brazilok az A-csoportba mennek.

A Nemzeti Sport már 1997. december 2-án megírta mindazt, amiről Platini beszélt Forrás: arcanum/Nemzeti Sport

Mindez öt nappal a sorsolás előtt történt.

Öt napig az egész világ kiszámolhatta, mire jó, ha egy csapat az A és a C-csoport első helyén végez.

Arra, hogy csak a döntőben találkozzanak.

Trükközés valóban lehetett, de mindez a FIFA és az UEFA tudtával történt, nyilvánosan. Ezt általában irányított sorsolásnak hívják. Hűtött golyók és egyéb apró összeesküvések azonban e tekintetben nem voltak.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.