A tudományt hívják segítségül a vb-k legügyetlenebb tizenegyesrúgói

57625967 Horizontal FOOTBALL WORLD CUP MATCH SOCCER PLAYER QUARTER-FINAL FULL-LENGTH KNEELING RAISED FIST CLENCHED FIST JOY
Portuguese defender Nuno Valente celebrates after teammate scored a penalty kick during the penalty kicks of the World Cup 2006 quarter final football game England vs. Portugal, 01 July 2006 at Gelsenkirchen stadium. Portugal won 3-1 on penalties. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Anglia az egyetlen válogatott, amelyik háromból három tizenegyespárbajt veszített el a foci-vb-k történetében. Oroszországban azonban lezárnák ezt a rettenetes sorozatot, a megoldáshoz pedig nem átallják a tudományt is segítségül hívni.
Vágólapra másolva!

1990-ben az NSZK-val, 1998-ban Argentínával, 2006-ban pedig Portugáliával szemben maradt alul az angol válogatott tizenegyespárbajban, ami egyúttal persze a vb-búcsújukat is jelentette. Ezzel ráadásul tartanak egy kellemetlen rekordot is: ők az egyetlenek, akik háromból három büntetőpárbajt buktak vébéken. És, ha ez még nem lenne elég, akkor az Európa-bajnokságokról is van három kudarcuk (1996, 2004, 2012), igaz ott legalább egy sikert is felírhatnak a táblára.

A válogatott jelenlegi szakvezetése, élén Gareth Southgate szövetségi kapitánnyal - aki az 1996-os Eb-elődöntőben Németország ellen vétett végzetes hibát a büntetők során - most úgy döntött, hogy nem adnak még egy esélyt a sorsnak, és megpróbálják tudományos alapokon kiókumlálni a siker receptjét.

Így ne! Southgate tizenegyese az 1996-os Eb-n (1:55-től):

Abban ugyanis közmegegyezés van, hogy szinte bizonyosan meg kell nyerni egy büntetőpárbajt a vb-címig vezető úton.

"Már egy csomó programot elkezdtünk a játékosokkal és az elemző csapattal, hogy megtaláljuk a sikeres és sikertelen büntetőrúgások receptjét" – mondta Southgate a Three Lions nevű szurkolói podcastben. Ezek sorába tartozik, hogy folyamatosan számon fogják tartani, hogy kik azok, akik a leginkább szeretnének tizenegyest rúgni,

rendszeresen fogják ezeket gyakorolni, és ezek során minél többször hozzák a rúgókat "most vagy soha" szituációba.

A tizenegyesek tanulmányozását persze nem a vébé előtt egy hónappal kezdték el az angolok. Az angol szövetség (FA) technikai igazgatójának, Dan Ashworth-nak és az összes válogatott edzőjével együtt dolgozó, a játékosok fejlődéséért felelő Matt Crockernek a vezetésével hónapok óta időről időre összeülnek a szövetségi edzők, hogy megvitassák a legfontosabb dolgokat, melyek közül az egyik a tizenegyesek ügye. Tanulmányozásra érdemes jó példa máris van: az angol U17-es válogatott 2017 tavaszán tizenegyesekkel kapott ki az Eb-döntőben Spanyolországtól, majd néhány hónappal később megnyerték a világbajnokságot - a döntőben legyőzve a spanyolokat - úgy, hogy a fináléig vezető úton büntetőpárbajban ejtették ki Japánt.

Felmondták a leckét a gyerekek:

A történtekből az alábbi következtetéseket vonták le az FA szakemberei:

  • a játékosokra bízzák, hogy gyakorolják-e a tizenegyeseket
  • figyelni kell, kire milyen hatással vannak a büntető rúgások
  • ahogy arra is, hogy a közelgő büntetőpárbaj, kinek hogy befolyásolja a teljesítményét a hosszabbításban
  • már a mérkőzések előtt el kell dönteni, hogy kik fognak tizenegyest lőni
  • nem kell kapkodni
  • egynél több "sorsdöntő" tizenegyesre kell készülni

"Volt, aki azt kérte, hogy ne kelljen minden nap a tizenegyeseket gyakorolnia, mert az neki nem tesz jót, mi pedig alkalmazkodtunk a játékosok kéréséhez" – mondta Crocker, hozzátéve, nagyon komolyan veszik, ha valaki nem akar a mérkőzéseken tizenegyest rúgni. Végeztek olyan gyakorlatokat is, amikor a rúgó játékosnak az ellenfél kapusának fejével kellett gondolkodnia: "tudja, hogy tudom, hogy tudja, hogy hová rúgom neki" szituációt teremtettek.

Addigra tudjuk, hogy a pályán lévő tizenegyből kik fognak rúgni és milyen sorrendben. Mindennek meg kell legyen a maga felelőse, nem szabad kapkodni."

És nem csak itt nem szabad kapkodni. Megfigyelték, hogy az angolok egyik leginkább végzetes hibája, hogy túl gyorsan akarják elvégezni a büntetőt. Dan Ashworth a büntetőpontról szinte soha nem hibázó Cristiano Ronaldót állítja példaként.

"Túlságosan kapkodtunk az elmúlt években. Látható, hogy mások sokkal több időt hagynak maguknak.

"Persze, hogy pokoli ideges vagy, amikor leteszed a labdát. De meg kell találni azt a ritmust, azt az állapotot, ahogy egy hétköznapi meccsen rúgnád a tizenegyest" – teszi hozzá Matt Crocker.