Chipet is tartalmaz a világbajnokság labdája

Football. Russian national team's training session field landscape HORIZONTAL turf 2018 FIFA World Cup telstar 18
3233828 11/13/2017 Officials balls of the 2018 FIFA World Cup at the Russian national football team's training session ahead of the friendly match against the Spanish national team. Vladimir Astapkovich/Sputnik
Vágólapra másolva!
Chipet is beépítettek a június 14-én kezdődő, oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájába, amely az adidas sportszergyártó cégtől a Telstar 18 nevet kapta.
Vágólapra másolva!

A játékszer az 1970-es, mexikói világbajnokságon használt Telstar megújított változata, fekete-fehér, de már modernizált formájú paneleket tartalmaz. Az NFC chip okostelefonnal is összeköthető, így személyre szabott információkat, exkluzív tartalmakat biztosít a felhasználók számára.

Az orosz válogatott már tesztelte a hivatalos labdát Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

A helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labdára vonatkozó pontos részletek is lehívhatóak belőle, például annak megállapítására, hogy átjutott-e a gólvonalon.

A játékszer neve a televízió és csillag szavak angol megfelelőiből alkotott mozaikszó.

A Telstar 18-at tavaly november 9-én az FC Barcelona és az argentin válogatott ötszörös aranylabdás világklasszisa, Lionel Messi mutatta be,

majd elsőként két nappal később a Moszkvában rendezett Oroszország-Argentína barátságos mérkőzésen használták hivatalosan. Az első gólt a vendégek csatára, Sergio Agüero szerezte vele az éppen akkor felavatott új Luzsnyiki Stadionban.

Már csak hat panelből áll, és nem varrták, hanem ragasztották Forrás: Sputnik/Igor Zarembo

A teljesen szintetikus anyagból készült labda a 48 évvel ezelőtti elődjével szemben 32 panel helyett csak hatból áll, s nem varrták, hanem ragasztották, kerülete pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) előírásának megfelelően 69 centiméter.