Messi még meg sem született, amikor Détári az utolsó vb-gólunkat lőtte

WORLD-CUP-1986-FRANCE-HUNGARY Horizontal FOOTBALL MATCH WORLD CUP FULL LENGH ACTION FALL
Détári Lajos (elöl), mögötte Esterházy Márton, a magyar labdarúgás eddigi két utolsó vb-góljának szerzője a franciák elleni meccsen Leónban
Vágólapra másolva!
Idén 32 éves lesz az a gól, amelyet a magyar labdarúgás eddigi utolsó világklasszisa, Détári Lajos Kanada ellen szerzett az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságon. Akkor még nem tudhattuk, hogy több mint három évtizeddel később arról írunk, hogy ez volt az eddigi utolsó magyar vb-találat. Akkor esett ez a gól, amikor Cristiano Ronaldo egyévesen a járókában totyogott, és amikor Lionel Messi még meg sem született.
Vágólapra másolva!

A Szovjetunió elleni 0-6-os vereség (ez volt a magyar csapat első meccse az 1986-os mexikói vébén) borzalmas rombolást végzett a sportágban. Mezey György együttese úgy érkezett meg a világbajnokságra, hogy a nemzetközi szaksajtó minimum a legjobb nyolc közé taksálta a válogatottat. A csapatból akadtak olyanok, akik ennél tovább mentek - Nagy Antal egyenesen azt mondta, hogy "világbajnokok leszünk".

Tény, hogy a magyar együttes a vb-t megelőző két évben elképesztő teljesítményt nyújtott, és olyan meccseket nyert meg, mint a hollandok elleni idegenbeli vb-selejtező, vagy a barátságos mérkőzések közül az NSZK elleni hamburgi diadal, hogy az 1986. március 16-i budapesti Magyarország-Brazília (3-0) gálameccsről, amelynek első gólját Détári szerezte, ne is beszéljünk. Bár a vb-felkészülés nem volt zavartalan (Nyilasi Tibor máig nem tisztázott okok miatt nem tarthatott a válogatottal, Róth Antal és Péter Zoltán műtéten esett át), nem sok jel utalt arra, ami a szovjetek elleni meccsen történt. Valerij Lobanovszkij együttese ugyanúgy forgószélként söpörte el a magyarokat, mint pár héttel korábban a Dinamo Kijev az Atlético Madridot (3-0) a Lyonban megrendezett KEK-döntőben. A kijeviek kispadjáról a tehetetlen Eduard Malofejev helyére beugró Lobanovszkij szovjet szövetségi kapitányként gyakorlatilag saját klubcsapatát alakította át válogatottá és verte meg hat góllal a magyarokat.

Détári Lajos (elöl), mögötte Esterházy Márton, a magyar labdarúgás eddigi két utolsó vb-góljának szerzője a franciák elleni meccsen Leónban Forrás: AFP/Staff

Ilyen körülmények között következett a Kanada elleni második csoportmérkőzés, amelyet nagy kínszenvedések közepette nyert meg 2-0-ra a magyar csapat. Pedig az elején úgy tűnt, hogy örömjáték lesz, mert Esterházy Márton a 2. percben gólt lőtt. A következő magyar gólra a 76. percig kellett várni, ekkor a Kiprich által rálőtt és a kanadai kapusról kipattanó labdát a jól érkező Détári Lajos a hálóba vágta. Akkor még nem tudtuk, hogy 32 évig biztosan, de ki tudja meddig, ez lesz a magyar labdarúgás utolsó vb-gólja.

Détári Lajosnak a Kanada elleni mérkőzés a 20. válogatottsága volt. A Budapesti Honvéd fiatal focistájáról ekkor joggal gondolta mindenki, hogy még legalább két világbajnokságon lehet majd a magyar csapat kulcsjátékosa. Ma már tudjuk, hogy nem így történt. A magyar és a nemzetközi labdarúgásba berobbanó, szinte mindenki által világklasszisnak tartott Détári sem a válogatottban, sem a klubfutballban nem érte el azt, amire a képességei predesztinálták volna. A Honvédból a Bundesligába, az Eintracht Frankfurt együttesébe került, ahol ezzel a góllal segítette német kupagyőzelemhez a frankfurtiakat a Bochum ellen. A Magyar Televízió csak azért vásárolta meg az 1987-es német kupadöntő közvetítési jogát, mert az Eintrachtban játszott Détári Lajos. És milyen jól tette, hogy megvásárolta.

Bár Détári az olasz bajnokságban a Bologna, az Ancona és a Genoa csapatában is szerepelt (előtte Frankfurtból az akkori időszak egyik legnagyobb átigazolási díjáért, 18 millió nyugatnémet márkáért az Olimpiakosz Píreuszba ment, vagy küldték), igazán nagycsapatban már nem kapott szerepet. Idehaza a Ferencvárosban és a BVSC-ben is megfordult. A mexikói vb után a válogatottban rengeteg kudarcélmény érte, igaz, hogy a teljesítménye, hozzáállása sokszror döbbentette meg a szurkolókat és a szakírókat. Az 1987-es Magyarország-Lengyelország Eb-selejtezőn (5-3) lőtt gólja az utolsó olyan válogatottbeli találata, amelyre a mai negyvenes generáció és az idősebbek egészen biztosan emlékeznek.

Détári Lajos 31 évesen, 1994. november 16-án egy svédek ellen 2-0-ra elvesztett Eb-selejtezőn játszott utoljára a magyar válogatott színeiben. Válogatottbeli pályafutása torzó maradt, gyakorlatilag egy normális búcsúmeccset sem sikerült megszervezni a magyar labdarúgás máig utolsó világklasszisának.