A köpködő Rijkaard a hajánál fogva rángatta Rudi Völlert

Rijkaard spits at Völler .Fußball ärgern 1990er Jahre 90er Jahre deugeschport2010 .Weltmeisterschaft .Sport .Personen .Deutschland .Niederlande Anspucken .WM trikot historic_archive nineties ninetieth 1990th 90th 1990s 90s Unfair Spucken jersey harassing
A híres köpés az 1990-es világbajnokságról. A holland Rijkaard akcióban a német Völler ellen
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság előtt öt részben mutatjuk be azt a szubjektív listát, amelyet a tornák húsz legsokkolóbb és legemlékezetesebb pillanataiból válogatva állítottunk össze. Lesz itt minden: hülye bíró, Isten keze, történelmi kacsintás és tizenegyesölő Vadállat. Tartsanak velünk, következzen a harmadik rész.
Vágólapra másolva!

12. Híres köpések

Nem Sergio Ramos és Diego Costa kezdte bevezetni az általános iskolai emlékképekből hozott köpőcsövező játékot a futballpályákra. A '90-es vébén a túlfűtött Hollandia-NSZK nyolcaddöntő 22. perce vonult be a történelemkönyvekbe a világ leghíresebb köpéseként. Rudi Völlert felrúgta Rijkaard, kapott is érte egy jól megérdemelt sárga kártyát. Ez azt jelentette, hogy Rijkaard nem játszhat a negyeddöntőben, ha a hollandok továbbmennek. Elfutva a bírótól Rijkaard egy jókora adag nyálgombócot helyezett el Völler fürtjei között.

Völler a reklamálás miatt szintén kapott egy lapot. A sztori a szabadrúgás után is folytatódott, Völler nem húzta el a lábát, emiatt elég gyengén ugyan, de ütközött a kapussal. Rijkaard odament a fekvő Völlerhez és a fülénél fogva megrántotta. Klinsmann próbálta fékezni az indulatokat, de a bíró érthetetlen módon mindkét renitenst kiállította.

A híres köpés az 1990-es világbajnokságról. A holland Rijkaard akcióban a német Völler ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Martina Hellmann

A dupla-piros után Rijkaard még tartogatott egy ajándékot, amit szintén Völler tarkója felé küldött. Rijkaard ezen két megmozdulása a vb-történelem egyik legsunyibb és legaljasabb pillanatává vált. A két fél egyébként kibékült az eset után, még egy jótékonysági alapú reklámfilmet is elvállaltak.

11. Ronaldo rohama

A '98-as párizsi döntő mérföldkő volt a francia labdarúgás történelmében. Megadatott nekik, hogy először nyerjenek világbajnokságot, ráadásul saját közönségük előtt. A finalista francia és brazil válogatott kőkemény harcok árán jutott el a döntőig, és az egész világ várta, hogy egy kiélezett meccsen döntsenek a trófea sorsáról. Ehelyett a franciák 3-0-ra, tükörsimán padlóra küldték a brazilokat. Hogy ebben mennyi szerepe lehetett az addig négygólos Ronaldo esetének, máig nem tisztázott.

Ronaldo a franciák ellen elvesztett világbajnoki döntő után 1998-ban Párizsban Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Órákkal a döntő előtt, nem sokkal a közös ebéd után a brazilok legjobbja, Ronaldo rohamot kapott. Roberto Carlos, a szobatársa kirohant a folyosóra és segítségért kiáltott. Ronaldo rázkódott, remegett a földön és habzott a szája. Az odasiető Edmundo és Cesar Sampaio párosnak köszönhető, hogy nem nyelte le a nyelvét. Ronaldo az eset után kidőlt, és egy kis alvás után a kórházba vitték vizsgálatokra. Az orvosok végül zöld utat adtak a játékának. Mario Zagallo szövetségi kapitány később úgy vélekedett, jó döntést hozott Ronaldo kezdetésével. Szerinte nem Ronaldo gyenge játéka okozta a nagy verést, sokkal inkább az a síri hangulat, amit az eset okozott a csapatnál.

Fabien Barthez és Ronaldo az 1998-as vb-döntőn a Stade de France-ban Forrás: AFP/Antonio Scorza

Konspirációs teóriák ezrei keltek szárnyra a döntőt követően. Volt, aki a rekordösszegű Nike-szerződést hibáztatta Ronaldo kényszerű játéka miatt, volt, aki a magyarok '54-es esetéhez hasonlóan eladott döntőről beszélt. A legvalószínűbb azonban, hogy a tornán fellépő térdsérülésre adott injekció válthatott ki valamiféle allergiás reakciót. A teljes igazságot soha nem tudhatjuk meg. Ronaldo úgy emlékszik vissza, hogy bár Zagallo először nem akarta a kezdőcsapatba nevezni, végül ő maga győzte meg arról, hogy jó állapotban van – hangsúlyozva azt az érvet, hogy minden orvosi vizsgálata rendben volt az eset után is.

Ronaldo, a világ valaha volt legjobb csatára négy évvel később egy vb-döntőbeli duplával feledtette a '98-as rémálmokat Japánban Németország ellen.

10. Végzetes öngól

Kolumbia válogatottja nagy reményekkel indult neki a '94-es tornának, ehhez pedig elég leírni a megnyert selejtezőcsoportjuk utolsó, sorsdöntő meccsének eredményét: Argentína - Kolumbia: 0-5. Buenos Aires-ben. Ilyen előjelekkel többet vártak a kolumbiaiak a válogatottjuktól. Nemcsak a szurkolók, hanem a fogadni szerető bűnszervezetek is.

Andrés Escobar tiszta és lovagias védő hírében állt, egy szezont leszámítva egész karrierjét egy klubban, az Atlético Nacionalban játszotta le, a válogatott alapembere volt. A '94-es vb-n a románoktól elszenvedett vereség után a házigazda amerikaiak ellen kötelező lett volna javítaniuk, de az első félidőben egy beadásba Escobar olyan szerencsétlenül ért bele, hogy ennek is köszönhetően elbukták a meccset, repülhettek haza.

A selejtezőcsoport megnyerése és a gyors vb-kiesés között történt pár érdekes sztori Kolumbiában. A legnagyobb drogbárót, Pablo Escobart (csak névrokon!) '93 decemberében hosszú bujkálás után megtalálták a rendőrök és lelőtték. Kolumbiában az addig elviselhető mederben zajló közállapotokat rögtön anarchikus légkör vette át. Pablo Escobar egyébként életében rengeteg pénzt ölt a kolumbiai futballba. Halála után minden bűnbanda elkezdett a saját szabályai szerint játszani, és ez komoly túlkapásokban öltött testet. Ami a válogatottat illeti, megfenyegették a szövetségi kapitányt, elrabolták az egyik védő, Luis Herrera gyermekét; ilyen körülmények között kellett volna higgadtan megverni a '94-es házigazdákat.

Andres Escobar, a meggyilkolt kolumbiai futballista fényképe Medellinben Forrás: AFP/Raul Arboleda

Andrés Escobar öngóljánál a kilencéves unokaöccse azt mondta a TV előtt: „meg fogják ölni", ami jól jelzi az akkori állapotokat. A védő hazatért, és az intő hangok ellenére néhány nappal az utolsó vb-meccse után Medellínben betért egy bárba. Ott összeszólalkozott három emberrel, akik egészen a parkolóig követték, majd a dél-amerikai kommentátorok hangszínét imitálva, a "Gollll!" szlogent ismételve agyonlőtték.

A meggyilkolt Escobarra emlékeztek Forrás: AFP/Gerard Malie

Máig nem tisztázott, hogy nagy sportfogadási bukás vagy egy rettenetes közállapotú város tragédiába torkolló kocsmai veszekedése okozta Escobar halálát. A balhét egy ember vitte el, aki az ítéletben szereplő 43 évnyi börtönbüntetés letöltése helyett 2005-ben, 11 évvel az eset után kiszabadult.

9. Segítséget a bírónak!

Graham Poll ugyan sokkal elemibb hibát követett el 2006-ban, mint Jorge Larrionda a 2010-es vb-n, utóbbi eset mégis annyival nagyobb súlyú volt, hogy változtatásokat eszközölt a futballbírók életében. A 2010-es vb egyik nyolcaddöntőjében Anglia és Németország került össze – naná, hogy emlékezetes meccs lett belőle. A 2000-es évek új német termékei, a nem németes focit játszó kiscsikók úgy rohanták le az angolokat, hogy Fabio Capello is csak pislogott az angol kispadon.

Fél óra után már 2-0 volt a németeknek, de Upson szépítése után Lampard indított el a félidő végén egy rakétát, ami a felső lécre pattant, onnan pedig teljesen egyértelműen a gólvonal mögé. A gólt azonban nem adták meg: 2-2 helyett maradt a 2-1, onnan pedig a németek két kontrából még két gólt szereztek.

Az angol Frank Lampard lövése a gólvonalon túlra vágódik a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. Mindenki látta, csak Larrionda bíró nem Forrás: AFP/Christophe Simon

A mindent az emberi szemre és agyra bízó szövetségi vezetők elvették a lehetőséget egy még jobb meccstől és egy esetleges angol továbbjutástól. Sepp Blatter az eset után bocsánatot kért az angoloktól, és bejelentette a gólvonal-technológiáról szóló viták újbóli megnyitását.