Összeszarta magát Szardínia szigetén az angol gólkirály

Soccer - EURO 1988 - England - Republic of Ireland 0-1 1980er Jahre 80er Jahre Aktion Duell EM EM 1988 EM 88 Endrunde Europameisterschaft Fußball Länderspiel Nationalmannschaft Schuss SPORT SPO Sportarchiv Vorrunde Zweikampf ganze Figur historisch prohist
Soccer - Euro 1988 - England v Republic of Ireland 0-1 - Chris Morris (L, IRL) and Gary Lineker (ENG).
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság előtt öt részben mutatjuk be azt a szubjektív listát, amelyet a tornák húsz legsokkolóbb és legemlékezetesebb pillanataiból válogatva állítottunk össze. Az első részből kiderül, mit írtak fel a németek kapusának, hogyan csinált be egy angol gólkirály Szardínia szigetén, és miért volt nagyon hülye egy angol bíró. Tartsanak velünk, következzen az első rész.
Vágólapra másolva!

20. Két sárga az egy piros

Graham Poll nem számított rossz bírónak a maga korában, a 2006-os vb-n pedig minden esélye megvolt arra, hogy a torna komolyabb fázisában is szerepet kapjon.

Ez az álma szállt el az F-csoport utolsó körében, a sorsdöntő Horvátország-Ausztrália találkozón.

A meccs előtt az ausztrálok három, a horvátok egy ponttal álltak, így egy esetleges ausztrál vereséggel Vidukáék kiestek volna. 2-1-es horvát vezetésnél azonban jött Kewell lesgólja, és a továbbjutásukat jelentő 2-2-vel megtartották Graham Poll bíró maradék életbenmaradási esélyeit.

A horvátok középpályása, Niko Kovac beszélget az angol játékvezetővel, Graham Poll-lal a 2006-os Horvátország-Ausztrália vb-mérkőzésen. Poll ezen a meccsen szépen szórta a lapokat Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Történt ugyanis, hogy a horvátok védője, Josip Simunic sárga lapot kapott a 61. percben. Önmagában ez még nem volna nagy kaland, de a kilencvenedikben is kapott egyet, és mégis a pályán maradt. Sőt, a lefújást követően Poll nagylelkűen még egyet felmutatott neki, akkor pedig már a piros is villant.

Az Ausztrál Futballszövetség akkori elnöke, John O'Neill később úgy fogalmazott: „Nagyon komoly óvási alap lett volna ez a bírói hiba, ha a horvátok mennek tovább.” Graham Pollnak így nem kellett népharaggal szembenéznie, csak azzal, hogy egy pillanat alatt tönkrement a karrierje. A torna későbbi részében már nem kaptak szerepet a szintén mélázó segítőivel, Poll a vb után pedig visszavonult. Álmatlan éjszakákról és agóniáról vallott az eset után; félt, hogy újra megtörténhet a gigantikus baki. A tévedést úgy magyarázta, hogy az első lapot véletlenül az ausztrál hármas, Craig Moore nevéhez írta fel, ez kavarta meg a gondolatait. Néha a bírósors hálátlanabb a kapusokénál is.

19. Törzsi tánc

2002-ben Franciaország regnáló világ- és Európa-bajnokként érkezett a tornára. Viszonylag könnyen nyerhető négyesbe kerültek: Dánia, Uruguay és Szenegál mellé. A nyitómeccsükön ellenfélként kapták azt a Szenegált, akikről akkor még (és jóformán azóta) senki sem hallott. A francia védőnégyes ugyan már kifelé ment a korból, átlagéletkoruk 32 volt, de az ereje teljében lévő Vieira-Wiltord-Trezeguet-Henry kvartettel ezt a meccset hátrakötött kézzel is be kellett volna húzniuk. Nem tették. A vb-n berobbanó El-Hadji Diouf – akit már a csoportmeccsek előtt leigazolt a Liverpool – kanalazott
középre, hogy Diop gólja után megkezdődhessen a franciák bukását szimbolizáló folklór-alapmű.
Hetekig ezt a gólörömöt ismételgették.

18. Papírból könnyű

Nem csak az edzők készülnek rengeteg táblázattal az adott meccsre, ez a lehetőség a játékosok előtt is adott. Jens Lehmannak a hazai rendezésű 2006-os vb-n írták fel egy szállodai cetlire a negyeddöntős ellenfél, Argentína várható tizenegyes-végrehajtóinak büntetőrúgási szokásait, amelyet meg is kapott a büntetőpárbaj előtt.

Íme a nevezetes cetli, amelyet Jens Lehmann kapott az argentinok elleni mérkőzés előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Ezt a sportszárából elővéve rendre leellenőrizte a soron következő büntető előtt. Az alapanyagot Andreas Köpke akkori kapusedző vizsgálata szolgáltatta, aki állítólag öt számjegyű tizenegyest nézett meg a torna előtt, hogy egy ilyen eshetőségre a lehető legjobban felkészíthesse a németek aktuális kapusát. A papír manapság egy bonni múzeumban található.

A végül lecserélt Riquelme és Crespo áthúzva, Messi nem játszott, így az ő neve szintén. A maradék listából hárman is rúgtak, Lehmann pedig mindegyik büntetőnél jó irányba vetődött. Cruzt és Maxi Rodríguezt is csak a kíméletlen pontosság mentette meg attól, hogy Lehmann hárítson.

Jens Lehmann, a német válogatott kapusa védi az argentin Esteban Cambiasso tizenegyesét a 2006-os vb Németország-Argentína elődöntőjében Forrás: AFP/Valery Hache

Cambiasso rontásánál – minthogy ő nem szerepelt a cetlin – már csak az érzék vihette Lehmannt, de ott is jó felé mozdult. Lehmannt hiába nevették ki őrültsége miatt egész karrierjében, felkészültsége azon a meccsen továbblökte a németeket az elődöntőbe.

17. Váratlan baleset

Az 1990-es olaszországi vb-n Anglia egészen az elődöntőig menetelt – ahol persze tizenegyesekkel esett ki. Ugyan nem játszottak ellenállhatatlanul (ötven éve nem játszottak úgy), de azon a tornán mindig jókor jöttek a góljaik a szoros meccseiken. Az egyenes kieséses szakaszban például kétszer is a hosszabbításban szerzett góllal jutottak tovább.

Az írek elleni meccsen Gary Lineker (fehér mezben) összecsinálta magát. Itt még minden rendben van vele Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Dpa

Nem jött jól viszont az írek elleni mérkőzésen a második félidő kóválygása kiváló csatáruk, a vezetést megszerző Gary Lineker számára. 20 évig beismerés nélkül maradtak az esetről szóló pletykák, de 2010-ben Lineker nem bírta tovább, és az 50. születésnapján egy rádióinterjúban beismerte: az írek elleni nyitómeccsükön összecsinálta magát.

A pályán. Elmondása szerint már félidőben is kavargott a gyomra, de a profi mentalitás szem előtt tartásával nem foglalkozott vele. Egy becsúszás után viszont túlzottan elengedtek az izmai. Úgy nyilatkozott, hogy örült az esőnek, mert így könnyebben eleget tudott tenni kárenyhítési kötelezettségének. Lineker a 83. percig a pályán volt. Szardínia szigetén.