Kiss László rekordját se Messi, se Ronaldo nem fogja megdönteni

1982 FIFA World Cup: Hungary - El Salvador 10:1 .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft_1982 .historisch .ungarn-el_salvador 1982_FIFA_World_Cup Hungary-El_Salvador People SPO advertisement announcement anzeige audience direction display ergebnis
Putting a nill behind the one on the scoreboard - the final score: Hungary wins this 1982 FIFA World Cup group match 10:1 against world cup debutant El Salvador on June 15th 1982 in Elche, Spain - the highest score of all world cups.
Vágólapra másolva!
Bármilyen hihetetlen, de máig vannak olyan rekordok a labdarúgó-világbajnokságok történetében, amelyeket a magyar csapat vagy magyar futballisták tartanak. Volt több is, de pár máig megmaradt, és nem valószínű, hogy valaha is megdöntik őket.
Vágólapra másolva!

A magyar fociválogatott 1986 óta nem járt világbajnokságon. Ez nem újdonság, sajnos, ahogy azt is kezdjük megszokni, hogy már csak a negyvenpluszos generáció hiszi el, hogy bizony voltak olyan időszakok a futball hőskora és az Aranycsapat után is, amikor komolyan vehető válogatottunk volt.

Pedig 1986 előtt az számított hírnek, ha a magyar válogatott nem jutott ki egy vb-re. 1982-ben Spanyolországban ott voltunk a Mundialon, és a csoportkör első fordulójában június 15-én, Elchében rendesen be is kezdett Mészöly Kálmán csapata. Az ellenfél a torna egyik kiscsapata, El Salvador volt, amelyik első (és eddigi utolsó) vébéjén vett részt.

Vigyázat, spoiler! Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Karl Staedele

A mieink nem sokat lacafacáztak, Nyilasi Tibor góljával már a harmadik percben megszerezték a vezetést, Pölöskei Gábor és Fazekas László góljaival pedig a 23. percben már 3-0-ra mentünk. Ezután következett egy majd' félórás gólcsend, mielőtt az 50. és az 54. percben újra lőttünk volna kettőt. Mészöly Kálmán az 55. percben levitte Törőcsik Andrást,

akinek a helyére a Vasas támadója, Kiss László állt be.

És itt elérkeztünk a cikkünk címébe foglalt állításhoz.

Kiss László egy 1983-as Luxemburg ellen 6-2-re megnyert mérkőzésen Forrás: MTI/Petrovits László

A 64. percben a közép-amerikaiak szépítettek, Kiss László pedig úgy érezhette, közbe kell lépnie mielőtt nagyobb lesz a baj. Így aztán a 69. és a 76. perc között gyorsan vágott egy mesterhármast, ami nem elég, hogy a vb-k történetének leggyorsabb cserejátékos által elért mesterhármasa, hanem en bloc a leggyorsabb tripla az 1930 óta íródó históriában. A második helyen az orosz Oleg Szalenko áll az 1994-es tornán Kamerunnak 29 perc alatt berámolt triplával. Egyébként cserejátékos sem rúgott ennél több gólt a tornák történetében.

A magyar válogatott végül 10-1-re nyerte a mérkőzést. Itt is van az újabb rekordunk, hiszen tíz gólt egyetlen másik csapat sem szerzett a vb-döntők történetében, és kilencgólos különbséggel is csak Jugoszlávia tudott nyerni 1974-ben Zaire ellen. Meg hazánk 1954-ben Dél-Korea ellen 9-0-ra.

Magyarország–El Salvador 10-1 (3-0)

Elche, 1982. június 15.
Magyarország: Mészáros - Martos, Bálint, Tóth J., Garaba - Sallai, Müller (Szentes 69.), Nyilasi, Fazekas, Pölöskei, Törőcsik (Kiss L. 55.)
El Salvador: Mora - Castillo, Jovel, Recinos, Rodriguez - Ventura (Fagoaga 79.), Rugamas (L. Ramírez 27.), Huezo - Hernández, Gonzáles, Rivas
gólok: Nyilasi 3., 83., Pölöskei 10., Fazekas 23., 54., Tóth J. 50., Kiss L. 69., 72., 76., Szentes 71., ill. L. Ramírez 64.
sárga lap: Nyilasi, Fazekas

Kicsit rontja az összképet, hogy hiába rajtoltunk ilyen szépen, a vége mégis csúnya lett. A következő fordulóban 4-1-re kikaptunk Argentínától, majd az utolsó körben hiába játszottunk a meccs jelentős részében jobban, csak 1-1-re voltunk jók a belgákkal szemben, akik ezzel a döntetlennel megnyerték a csoportot, mi pedig három meccsen szerzett három ponttal (ekkor még két pontot ért a győzelem) kiestünk.

A salvadori Rodriguez (15-ös mezben) elveszti a labdát, Garaba Imre pedig támadásba lendül az 1982-es spanyolországi világbajnokságon Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Staedele

De, ha már ennyire belejöttünk, akkor mondunk két, talán soha meg nem dőlő magyar vonatkozású rekordot: az egyik az egy tornán elért legtöbb gól rekordját, minő meglepetés, az Aranycsapat tartja, amelyik az 1954-es vb-n öt mérkőzésen 27 gólt szerzett. A másik pedig a tornák legjobb gólátlaga: a mindenkori magyar válogatottak 32 meccsen 87 gólt szereztek, a 2,72-es gól/meccs átlagot aligha fogja egy csapat is túlszárnyalni.

Szavazzon!

Megdöntik-e valaha Kiss László rekordját?

Kiss Lászlónak amúgy elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a magyar válogatott kijutott a spanyolországi világbajnokságra. Az 1981. május 20-án Oslóban megrendezett Norvégia-Magyarország vb-selejtezőn 1-0-s norvég vezetést követően ő lőtte a magyar csapat mindkét gólját.

Kiss László nemcsak a norvégok elleni idegenbeli meccsen, de a budapesti visszavágón is eredményes volt. Ő lőtte magyarok negyedik gólját a Magyarország - Norvégia labdarúgó VB selejtező mérkőzésen a Népstadionban Forrás: MTI/Petrovits László

Ha ez a győzelem nem születik meg, aligha jut ki Mészöly Kálmán csapata a Mundialra. Nézzék meg a gólokat, különösen a másodikat.

Nem véletlenül lelkesedett ennyire az MTV riportere, Knézy Jenő. Az akkor teljesen amatőr norvég válogatott ellen nagyon nehezen nyertünk, ráadásul a meccset rettenetes talajú pályán játszották le. A dolog érdekessége, hogy Kiss László két perc alatt lőtte a két magyar gólt, és az is, hogy a norvég sajtó a meccs előtt sörhasú playboyoknak titulálta Mészöly Kálmán együttesét.