Nem csak a bíró verte szét a magyar csapatot a 78-as focivébén

Argentina is 1978 World Champion .Fußball .Personen .Sport .WM .Weltmeisterschaft FIFA People SPO SPORT celebrate cheer cheering FINAL finale FOOTBALL jubeln persons soccer sports WORLD CHAMPIONSHIP WORLD CUP HORIZONTAL
Az argentin csapatkapitány, Daniel Passarella a világbajnoki trófeával
Vágólapra másolva!
Az 1978-as argentínai világbajnokság a futballtörténelem ötödik vb-je volt, amit a rendező ország válogatottja nyert meg. A totális futballal mindenkit elkápráztató hollandoknak ezúttal is be kellett érniük az ezüstéremmel, míg a háromszoros világbajnok brazilok lettek a vb-történelem legnagyobb bundájának áldozatai, így veretlenül csak bronzérmet nyertek. Magyarország három vereséggel esett ki a tornáról, de 83 percig döntetlenre álltunk a későbbi világbajnokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Cruyff bojkottálta a világbajnokságot

A világ számára cseppet sem megnyugtató hangulatú labdarúgó-világbajnokság volt az 1978-as, amelyet beárnyékolt az 1976. március 24-én történt puccs. A hadsereg három fegyvernemének parancsnokaiból álló junta Jorge Videla tábornok vezetésével vette át a hatalmat, kicsivel több mint két évvel a Mundial kezdete előtt. A titkosrendőrség valóságos mészárlást rendezett, a halottak és eltűntek számáról a mai napig nem lehet pontosat tudni, de 30 ezer helytálló becslés lehet.

A háromszoros aranylabdás Johan Cruyff volt a világbajnokság legnagyobb hiányzója Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Werner Baum

Ennek következtében sok részt vevő válogatott, például Hollandia is azt fontolgatta, hogy visszalép a tornától. Végül minden kijutó csapat ott volt Argentínában, azonban a világ egyik legnagyobb sztárja, a holland Johan Cruyff nem vállalta a szereplést. Igaz, a döntésében az is szerepet játszott, hogy feleségével együtt el akarták rabolni Barcelonában, emiatt depresszióba süllyedt.

Jöhetnek a tizenegyesek

A világbajnoki selejtezőkben több mint 100 ország válogatottja vett részt. Az angolok zsinórban másodszor maradtak le a mundiálról, mert a selejtezőben az olaszok megelőzték őket, míg az Európa-bajnoki címvédő csehszlovákok, a szovjetek és az uruguayiak sem jutottak ki a tornára. Először szerepelhetett a világbajnokságon Irán és Tunézia, valamint

Franciaország, Spanyolország, és Magyarország 12 év után ismét kvalifikálta magát a legrangosabb viadalra.

Az 1978-as világbajnokság hivatalos labdája: az Adidas által gyártott Tango Rosario Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Asa

A világbajnokság lebonyolítása hasonló maradt, mint 1974-ben: a 16 csapatot először négy 4 fős csoportokba sorsolták. A 8 továbbjutót a második fordulóban újra 4 fős csoportokba osztották. Ennek végén a két csoportelső a döntőbe jutott, a két csoportmásodik pedig a bronzéremért játszhatott. A FIFA az 1978-as világbajnokság előtt hozta azt a szabályt, miszerint, ha egy mérkőzés 120 perc után sem dől el, tizenegyespárbaj következik. Ám ezen a tornán ezt a szabályt még nem kellett alkalmazni.

Nyilasit és Törőcsiket is bűnözőként kezelték

A Baróti Lajos vezette magyar válogatott a világbajnokság legnehezebb csoportjába került. A magyaroknak a házigazda argentinokkal, az olaszokkal és a franciákkal kellett megküzdeniük a továbbjutásért, de finoman fogalmazva nem jártak sikerrel.

A csoport rangadóján a magyar válogatott nem nyerhetett Argentína ellen a 78 ezres Monumental Stadionban.

Hiába vezetett ugyanis a magyar csapat Csapó Károly góljával a 10. percben 1-0-ra, előbb a 15. percben Luque, majd a 83. percben Bertoni is gólt lőtt, miközben a portugál Antonio Jose da Silva Garrido játékvezető Törőcsiket, majd Nyilasit is kiállította a mérkőzés végén.

Bár mindkét magyar klasszis elvesztette a fejét, így Garrido piros lapjai jogosnak tetszettek, de ne feledjük el, hogy a portugál bíró gyakorlatilag elfordított fejjel nézte, ahogy a kék-fehér csíkos mezben játszó hazaiak szinte agyonrúgják a magyar játékosokat. A vereséget követően Baróti Lajos társulata még kikapott az olaszoktól és a franciáktól, a világbajnoki kudarc pedig Nyilasi Tibor és Törőcsik András életében is törést okozott.

Az 1-es csoportot végül az olaszok nyerték három győzelemmel, míg a házigazdák a második helyen jutottak tovább. A 2-es csoportban papírforma eredmény született. Első helyen a lengyelek, másodikon pedig a világbajnoki címvédő németek jutottak tovább. Azonban meg kell említeni, hogy

afrikai csapat ezen a világbajnokságon szerezte meg első győzelmét, miután Tunézia 3-1-nyert Mexikó ellen.

A világbajnokság legnagyobb meglepetése a 3-as csoportban született, ugyanis az osztrákok a brazilokat megelőzve első helyen végeztek. Míg ők legyőzték a spanyolokat és a svédeket is (2-1-re és 1-0-ra), addig Brazília mindkét csapat ellen csak döntetlenre volt képes.

Persze nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a Brazília-Svédország összecsapás második félidejét úgy fújta le a walesi Clive Thomas játékvezető, hogy a brazilok éppen gólt szereztek egy szöglet után.

Az utolsó csoportmérkőzésen Brazíliának győznie kellett Ausztria ellen. Roberto Dinamite góljával ez össze is jött, így a két továbbjutó helyen Ausztria és Brazília állt ugyanannyi ponttal, azonos gólkülönbséggel. Végül több lőtt góljának köszönhetően az osztrákok végeztek a 3. csoport élén.

A 4. csoportban is izgalmasan alakultak a mérkőzések. Itt Peru végzett az élen, miután tetszetős játékkal legyőzte Skóciát és Iránt, míg a végső győzelemre esélyes Hollandiával gólnélküli döntetlenre végzett. A dél-amerikai válogatott legjobbja Teófilo Cubillas volt, aki először Skócia legyőzésekor duplázott, majd az Irán elleni utolsó mérkőzésen mesterhármast szerzett.

Teofilo Cubillas, a perui válogatott legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Staff

Rajta kívül a holland Rob Rensenbrink is mesterhármast szerzett ebben a csoportban, amikor Iránt az ő góljaival győzték le a hollandok. Skócia a Peru elleni vereség után először 1-1-es döntetlent játszott Iránnal, majd az utolsó fordulóban 3-2-re legyőzte Hollandiát, ám hiába Archibald Gemmill felejthetetlen alakítása, ez is kevés volt a továbbjutáshoz.

Még nincs vége, lapozzon a folytatáshoz!