Az osztrákok kisírták a bírócserét, az új bíró kiejtette a magyarokat

1934 FIFA World Cup in Italy: World Champion Italy .Fußball .Nationalmannschaft .Personen .Sport FIFA_World_Cup Fußball-WM Historisch People SPO Weltmeisterschaft FOOTBALL frontal historic mannschaftsfoto national_team persons soccer SPORT TEAM team_photo
The Italian national football team is lining up for the team photo shot prior to the 1934 FIFA World Cup final against Czechoslovakia (2:1 after extra time) in Rome's National stadium: Combi, Monti, Ferraris IV, Allemandi, Guaita, Ferrari; Schiavio, Meazza, Monzeglio, Bertolini and Orsi.
Vágólapra másolva!
Az 1934-es labdarúgó-világbajnokságon az olaszok rendezőként meg akarták mutatni a világnak, hogy ők a legjobbak, és ehhez minden segítséget megkaptak: az ellenfeleknek esélyük sem volt megverni őket. Amikor mégis, a bírók közbeszóltak. Csakúgy, mint az osztrák-magyar meccsen. 1934-es vébétörténelem.
Vágólapra másolva!

A FIFA 1932-es berlini kongresszusán senki nem lepődött meg azon, hogy a Benito Mussolini vezette Olaszország nyerte el a rendezési jogot. A tornába beleölt pénzek, az infrastruktúra, a közlekedés és a stadionok fejlesztéséért cserébe

Mussolini elvárta, hogy az olaszok megnyerjék a vébét - minden más eredmény kudarcnak számított volna.

Egyiptom volt az első afrikai csapat a vb-n Forrás: Origo

Az amerikaiakat nem érdekelte a vb

1930-hoz képest változás volt, hogy selejtezőket rendeztek a 16 vb-helyért, és érkezett csapat Afrikából is (Egyiptom). Az amerikaiak három csapattal indultak (Egyesült Államok, Argentína, Brazília), a mezőny többi részét az európaiak tették ki.

Volt azonban egy nagy hiányzó, Uruguay. A címvédő

(először és utoljára fordult elő, hogy a címvédő nem volt ott a vb-n). A bojkott mögött állítólag az állt, hogy négy évvel korábban az olaszok sem voltak hajlandóak elindulni az uruguayi vb-n.

A vb-t egyenes kieséses rendszerben bonyolították le, a legjobb nyolc közé mindegyik párharcból az esélyesek jutottak be.

Nem voltak közte azonban se az argentinok, se a brazilok, ennek pedig az volt az oka, hogy szándékosan gyenge csapatokat küldtek a tornára.

Attól tartottak, hogy az európai országok elcsábítják a legjobb játékosaikat.

A meccs előtt eldőlt, hogy kiesnek a magyarok

A magyarok Bulgáriát és a kor legnagyobb játékerejét képviselő Angliát legyőzve jutottak ki a vb-re. Az angolok elleni meccs után

a magyar sajtó a torna egyik nagy esélyesének kiáltotta ki a válogatottat.

Magyarország Egyiptomot megverve került a negyeddöntőbe, ott azonban az osztrákok aranycsapatával, a Hugo Meisl irányította Wunderteammel játszott. A meccset eredetileg a belga Luis Baert vezette volna, de Meisl Firenzébe utazott, és kisírta, hogy Francesco Mattea legyen helyette. Végül ez döntött.

Az olasz még döntetlen állásnál nem adott meg egy gólt a magyaroknak, majd miután Sárosi szépített (2-1), kiállította Markost.

A mérkőzésről később azt mondták, hogy inkább emlékeztetett kocsmai bunyóra, mint futballmeccsre. De, amit a bíró az egyik oldalon elengedett, azt a másikon kiállítással büntette.

Az olaszok állították meg az osztrák aranycsapatot Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Schirner Sportfoto-Archiv

Az elcsalt olasz-spanyol

A magyar-osztráknál már csak az olasz-spanyolon volt rosszabb a játékvezetés.

Ez volt az a meccs, amelyet a vb-k történetében először újrajátszottak.

"Nem engedtek minket nyerni" - mondták a spanyolok. A jelentések szerint két góljukat sem adták meg, jogtalanul visszafújt akciók és rengeteg téves ítélet kellett ahhoz, hogy Olaszország az elődöntőbe jusson. A megismételt meccs győztes gólját a San Siro-stadion névadója, Giuseppe Meazza szerezte.

Az elődöntőben az osztrákok következtek, és bizony volt mitől tartaniuk az olaszoknak: négy hónappal a vb előtt Meisl csapata legyőzte őket Firenzében.

Ráadásul az újrajátszás miatt ez volt Olaszország harmadik meccse négy napon belül.

A zuhogó esőben és a szinte játékra alkalmatlan talajon lejátszott találkozó egyetlen gólját az olasz Guaita lőtte. A másik ágról a németeket Oldrich Nejedly mesterhármasával legyőző csehek mentek a döntőbe.

Az olasz csapat a csehek elleni döntőben Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Schirner Sportfoto

A döntőben is lejtett a hazai pálya

A rövidpasszos, technikás játékot játszó csehek egyáltalán nem számítottak esélytelennek, és Nejedly góljával meg is szerezték a vezetést 20 perccel a meccs vége előtt.

Öt perccel később akár el is dönthették volna a vb-címet, de Svoboda a kapufát találta el.

A 80. percben azonban Pozzo egyenlített, jött a hosszabbítás, ahol Schiavino góljával az olaszok győztek.

Csehszlovákia-Olaszország 1-2

Helyszín: Nazionale PNF Stadion, Róma, 45 ezer néző
Vezette: Ivan Eklind (svéd)
Csehszlovákia: Plánicka, Ctyroky, Zenísek, Kostálek, Cambal, Krcil, Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedly, Puc.
Olaszország: Combi, Monzeglio, Allemandi, Ferraris, Monti, Bertolini, Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi.
Gólok: Puc (76.), ill. Orsi (81.), Schiavio (95. - hosszabbítás)

Gólt ugyan nem szerzett, de a döntőben is kulcsszerepe volt Meazzának. Egy baj volt, hogy az 58. perctől már a pályán sem kellett volna lennie, miután ököllel megütötte ellenfelét.

A bíró, persze, elfelejtette kiállítani.

Olaszországnak megvolt a csapata ahhoz, hogy önerőből is megnyerje a tornát, de az elvitathatatlan, hogy a végső siker jelentős mértékben a bíróknak volt köszönhető - csak úgy, mint négy évvel korábban Uruguay hazai győzelme.

Sorozatunk következő részében az 1938-as világbajnokságról írunk.