Algéria keményen megdolgoztatta a németeket

Németország-Algéria, foci-vb, vébé, Brazília 2014
PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 30: Andre Schuerrle of Germany celebrates scoring his team's first goal past goalkeeper Rais M'Bolhi of Algeria during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Germany and Algeria at Estadio Beira-Rio on June 30, 2014 in Porto Alegre, Brazil. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Németország hosszabbításban 2-1-re legyőzte Algériát, és bejutott a világbajnokság negyeddöntőjébe. Algériával kiesett az utolsó afrikai csapat is, de a kontinens többi csapatával ellentétben az algériaiak csak kellemes emlékeket hagytak a szurkolókban: keményen megdolgoztatták a németeket a pénzükért, egyenrangú ellenfelei voltak Németországnak. 
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Németország - Algéria 2-1 (0-0, 0-0, 1-0)
- hosszabbítás után - az élő közvetítés
Porto Allegre, Estadio Beira-Rio, 43 063 néző
v.: Ricci (brazil)
Németország: Neuer - Mustafi (Khedira, 70.), Mertesacker, J. Boateng, Höwedes - Lahm, Schweinsteiger (Kramer, 109.) - Özil, Kroos, Götze (Schürrle, 46.) - T. Müller.
Algéria: M'Bolhi - Mandi, Musztafa, Belkalem, Halis (Bugerra, 97.), Gulam - Taider (Brahimi, 78.), Lacen, Szlimani - Feguli - Szudani (Dzsabu, 100.).
gól: Schürrle (92.), Özil (119.), illetve Dzsabu (121.)
sárga lap: Halis (42.), Lahm (107.)

Bár az első percekben szinte kizárólag a németeknél volt a labda, nem sokkal később kiderült, Algéria csak altatott. Az afrikaiak kevés érintésből gyors támadásokat vezettek, és a meggyőző rajt miatt túlságosan nyugodt német védők között többször is eljutott Manuel Neuer kapujáig.

A 9. percben a német kapusnak kellett söprögetőként becsúszva szerelnie Iszlam Szlimanit, és aki azt hitte, csak egy véletlen fellángolásról volt szó, nagyon tévedett. Szofiane Feguli egy remek csel után ezúttal a német védelem bal oldalát zavarta össze, levágtatott az alapvonalig, de hiába várták ketten is ziccerben a beadását, rossz megoldást választott (igazából azt is nehéz volt megállapítani, mit akart), a labda három méterrel a kapu fölött hagyta el a játékteret.

Nem sokkal később már gólt is szerzett Algéria, de Szlimani lesen állt a fejese előtt, jogosan nem adta meg a játékvezető. De még mindig nem volt vége: a dekoncentrált, sokszor rosszul helyezkedő német védők között Fauzi Gulam került lövőhelyzetbe, de nagyon rosszul találta el, akárcsak Feguli a 26 méterről megítélt szabadrúgást.

M'Bolhi védi Götze ziccerét. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Jó félóra kellett a németeknek, hogy összeszedjék magukat. Bár a statisztikák korábban is nyomasztó német fölényt mutattak, játékban csak a 30. perc után kezdett éledezni a vébé egyik nagy esélyesének tartott Németország. A remekül játszó Toni Kroos és Mesut Özil elkezdték szórni a kulcspasszokat, és nem sokkal később jött az első ziccer is: Kroos kiváló lövését védte Rais M’Bolhi, és a kipattanónál Mario Götze duplázásába is bele tudott vetődni.

Jönnek a németek

A félidő vége már nyomasztó német fölénnyel telt, és innen folytatták a második félidőben is a csapatok. Németország 70 százalékban birtokolta a labdát, félelmetesen pontosan (88 százalék) passzolt – különösen az algériaiak 67 százalékához képest -, és többször találta el a kaput (6, 13 lövésből), mint ahányszor Algéria összesen próbálkozott.

A gól azonban nem jött össze, sőt, a második félidő elején is volt ígéretes kontratámadása az afrikaiaknak, de azért a német gól sokkal inkább ott lógott a levegőben. Skhodran Mustafi (ő a német válogatott játékosa) felhőfejese középre ment, nem úgy Philipp Lahm 19 méterről leadott lövése, aminél óriási bravúrra volt szüksége M'Bolhinak, de ezt is megoldotta az algériai kapus. A brazil közönség egy emberként állt oda a nagyot küzdő Algéria mögé.

Müller egy gólpasszig jutott. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Rose

A Götzét váltó André Schürrle hozott némi életet a németek játékába, de Algéria továbbra sem volt hajlandó elfogadni, hogy itt nekik az áldozat szerepét szánták, és keményen megdolgoztatták a németeket a pénzükért. Németország továbbra is képtelen volt a kötelezőnél nagyobb sebességre váltani, a szórványos afrikai kontrákban legalább annyi veszély volt, mint a német nyomásból menetrendszerűen következő helyzetekben.

Az utolsó negyedórában már zsinórban jöttek a német ziccerek, Bastian Schweinsteiger és Thomas Müller is kihagyott egy-egy nagy helyzetet, de a legnagyobbat Müller fejesénél kellett védenie M'Bolhinak, Schürrle duplázását pedig eltakarították a védők. A németek aztán összehozták a vébé leglátványosabb szabadrúgás-kombinációját, de sem ebből nem lett gól, sem az ezt követő algériai kontrából, aminél újra Neuer tisztázott kritikus helyzetben.

Jöhet a harmadik hosszabbítás

Ami nem sikerült a rendes játékidőben, az a hosszabbítás első percében egyből összejött Németországnak: Thomas Müller tört be a tizenhatoson belülre a balösszekötő helyén, centerezése kicsit Schürrle mögé jött, de a Chelsea támadója nem jött zavarba, sarokkal húzta be a tehetetlen M'Bolhi mellett a németek vezetőgólját.

André Schürrle eldöntötte. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Squire

Innentől roppant nehéz helyzetben voltak az algériaiak, hiszen már nem játszhattak kontrákra, menniük kellett az egyenlítésért. Néhány percig úgy tűnt, végleg összeroppan Algéria, de se Özil, se Müller nem tudta bevinni a döntő csapást, aztán a 102. percben újra megvillantak az észak-afrikaiak: egy szögletnél lecsorgó labdát Mehdi Musztafa lőhetett el jó helyzetből, de mellé gurított.

A hosszabbítás második félidejére már teljesen elkészült az erejével Algéria. Nem tudjuk, a játékosok közül hányan tartják a ramadánt, azaz hányan nem ettek és nem ittak egész nap, de nem sok erejük maradt a végére. A németek a 119. percben mindent eldöntöttek: Schürrle és Özil vezették egy védőre a labdát, előbbi gurítását még kirúgta a gólvonalról egy védő, utóbbi viszont közelről a kapuba zúdította a kipattanót.

A végig szimpatikusan küzdő, és remekül játszó Algériának legalább a szépítés összejött, egy jobb oldali beadásra Abdelmumene Dzsabu érkezett jól, és laposan a kapuba lőtt. Egy támadásra még volt idő, másra azonban nem, Németország nyert, és továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol Franciaországgal találkozik majd. Algériával kiesett az utolsó afrikai csapat is, de az algériaiak nagyon meghajtották a németeket, méltó ellenfelei voltak a vébé egyik legnagyobb esélyesének.

Jöhet a német-francia negyeddöntő. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev