Kieshettek volna mindketten

focivébé, foci-vb, Argentína-Svájc
SAO PAULO, BRAZIL - JULY 01: Angel di Maria of Argentina celebrates scoring his team's first goal in extra time during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Argentina and Switzerland at Arena de Sao Paulo on July 1, 2014 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Alacsony színvonalú, gyenge mérkőzésen Svájc majdnem kibekkelte a büntetőkig, de az impotensen támadó argentinok Angel Di Maria góljával végül megnyerték a legrosszabb nyolcaddöntőt. Az utolsó pillanatokat leszámítva se izgalom, se igazi játék nem volt, egyik csapat sem lehet büszke a teljesítményére, bár ez valószínűleg Argentínát a legkevésbé sem érdekli. 
Vágólapra másolva!

Argentína-Svájc 1-0 hosszabbításban (0-0, 0-0) - Élő közvetítés
Arena de Sao Paulo, vezette: Mathias Klasenius (svéd)

Argentína: Romero - Zabaleta, Garay, Fernandez, Rojo (Basanta 105.) - Gago (Biglia 106.), Mascherano, Di Maria - Messi, Higuaín, Lavezzi Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Schar, Djourou, Rodriguez - Behrami, Inler - Xhaka (Fernandes 66.), Shaqiri, Mehmedi (Dzemaili 113.) - Drmic (Seferovic 82.) Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld

Gól: Di María (118.)
Sárga lap: Xhaka (36.), Fernandes (73.), Rojo (90.), Di María (119.), Garay (120.)

A világbajnokság csoportmérkőzései alapján elég nehéz volt megítélni mind Argentína, mind Svájc igazi játékerejét. Argentína simán húzta be a csoportját, de csak rövid periódusokban játszott kerete erejéhez méltó színvonalon, Svájccal pedig úgy jutott tovább a csoportjából, hogy egyetlen komolyan vehető ellenfele feltörölte a pályát. Ezek alapján nagyon kíváncsian vártuk, mi történik majd az Arena Cortinhians gyepén.

Abban semmi meglepő nem volt, hogy Svájc visszaállt, és tömörüléssel próbálta lezárni a területet a szélvészgyors Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi, Angel di Maria hármas elől, hogy se megindulni ne tudjanak, se passzolni ne tudjanak Gonzalo Higuain felé. Az már inkább meglepő, hogy az első félidőben szinte tökéletesen sikerült nekik, sőt, két komoly ziccere is volt Svájcnak, de ehhez a meccshez valahogy kezdettől fogva nem illett a gól.

Híres argentinok Forrás: Europress/Getty Images/Clive Rose

A gyenge színvonalú játéknak elsősorban az volt az oka, hogy a svájciak remekül védekeztek Messin, az argentin sztárnak nem sok levegő jutott, és mivel Svájc elég mélyen védekezett, rágyorsítani sem tudott a védelemre. Ez egyébként egészen a 67. percig így is maradt, akkor tudott Messi először kapura lőni, de ez a kísérlete is elkerülte a kaput, igaz, nem sokkal.

A 28. percben jött az első svájci ziccer, a mezőny legjobbja, Shaqiri verte meg az emberét a jobb szélen, középre tört, majd okosan visszafele passzolt az alapvonalról, de Xhaka rosszul lőtte kapura a labdát 9 méterről, ami elakadt Romeróban. A helyzet a frászt hozta Argentínára, megélénkült kicsit a meccs, az argentinok elkezdték tűz alá venni a svájci kaput, de Diego Benagliónak nem kellett komoly bravúrt bemutatni. Az első félidő elkeserítően gyenge játékkal zárult.

Valaki csináljon valamit!

Nem sokkal indult jobban a második félidő sem, itt-ott már szórványos füttyszó is volt hallható a lelátón. A silány színvonalú meccsen már annak is örülni kellett, amikor Higuain szép mozdulattal a kapura csúsztatta, Benaglio pedig látványosan homorítva fölé paskolta a fejest. Az argentinok rendületlenül taposták a két oldalvonalat, de hiába özönlöttek a beadások a svájci kapu elé, Fabian Schär és Johan Djourou megingás nélkül fejelgették és rugdosták ki a labdákat a veszélyzónából.

Mezőnyjáték Forrás: Europress/Getty Images/Clive Rose

A hajrához közeledve hiába cserélt Argentína, a játék szinte semmit nem változott: a dél-amerikaiak mindenféle ötlet, elgondolás és fantázia nélkül nyüstölték a masszívan romboló svájci falat, csak annyi volt a különbség, hogy Svájc már annyi energiát se fektetett a támadásokba, mint az első félidőben. 6-8 perces periódusok teltek el anélkül, hogy Svájc átment volna a másik térfélre, Argentína pedig szép lassan átlépte a 20-as álomhatárt kapura lövésekben.

Itt büntetők lesznek!

Bár szkeptikusan fogadtuk Michael Cox tweetjét a 40. percben, amikor a világ leghíresebb futballszakírója azt írta, „ebbe a meccsbe kódolva vannak a büntetők”, a második félidő közepétől már csak abban lehetett bízni, hogy egy beadást elszámolnak a svájci védők, és Higuain valahogy befejeli. Ilyesmi azonban nem történt, jöhetett a nyolcaddöntők negyedik hosszabbítása.

Benagliónak volt néhány nagy védése Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ronald Martinez

A hosszabbításban kicsit bátrabban ment előre Svájc, de ettől még nem lett lényegesen jobb a meccs, csak kicsit kozmetikáztak a gyászos kapura lövési mutatójukon. Szinte szívrohamot kapott az ember, amikor a 109. percben Di Maria hatalmas lövését nagy bravúrral védte Benaglio, de mivel ebből sem lett gól, gyakorlatilag mindenki elkönyvelte, hogy itt büntetőket fognak rúgni a csapatok.

Aztán két perccel a 11-esek előtt Messinek végre volt annyi területe, hogy felgyorsítson, okosan kitolta a labdát a bal oldal érkező Di Mariának, a mezőny egyik legjobbja pedig szépen kilőtte a hosszú sarkot.

Úgy néz ki, az utolsó pillanatokra hagyták a futballt a csapatok, mert a gól után két perccel egy svájci beadás után Blerim Dzemaili az ötösről teljesen egyedül fejelhetett (már elöl volt Benaglio kapus is), de a kapufát találta el, a visszapattanó labda pedig a játékos lábáról a kapu mellé pattant. A meccs legnagyobb helyzete volt.

A hosszabbítás hosszabbításában Shaqiri harcolt ki szabadrúgást 17 méterről, középről, de a sértett lövése elakadt a sorfalban, a játékvezető pedig lefújta a meccset. Argentína nem kérdés, hogy sokkal többet tett a győzelemért, és ebből a szempontból megérdemelten nyert, de úgy jutott be a legjobb nyolc közé, hogy még egyetlen igazán jó meccse sem volt a világbajnokságon.

Di Maria a mezőny legjobbja volt Forrás: Europress/Getty Images/Julian Finney