Szegény Enyeama csak egyszer hibázott

Franciaország-Nigéria, foci-vb, vébé, Brazília 2014
BRASILIA, BRAZIL - JUNE 30: France players celebrate their second goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between France and Nigeria at Estadio Nacional on June 30, 2014 in Brasilia, Brazil. (Photo by Ryan Pierse - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Franciaország nyerte a kétfrontos Európa-Afrika párharc első felvonását, miután 2-0-ra győzött Nigéria ellen a brazíliai focivébé nyolcaddöntőjében. A franciák a második félidő elején megúsztak egy kiállítást, a hajrában azonban bedarálták Nigériát.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Franciaország - Nigéria 2-0 (0-0)
Brazíliaváros, Mané Garrincha Stadion, 67 882 néző
v.: Geiger (amerikai)
Franciaország: Lloris - Debuchy, Koscielny, Varane, Evra - Cabaye, Matuidi, Pogba, Valbuena (Sissoko, 93.) - Giroud (Griezmann, 62.), Benzema.
Nigéria: Enyeama - Yobo, Ambrose, Oshaniwa, Omeruo - Onazi (Gabriel, 59.), Mikel, Moses (Nwofor, 89.) - Musa, Odemwingie, Emenike.
gól: Pogba (79.), Yobo (92., öngól)
sárga lap: Matuidi (55.)

Tavaly novemberben, amikor Ukrajna hazai pályán 2-0-ra legyőzte a franciákat a vb-pótselejtezőn, a francia újságok szétszedték a válogatottat, és temették a csapatot, amely úgy tűnt, lemarad a brazíliai tornáról.

A franciák a visszavágót 3-0-ra megnyerték, ezzel kijutottak a vébére, és fél évvel a pótselejtező után már az egyik esélyesként emlegették őket, miután a csoportban hét pontot és nyolc gólt szerezve végeztek az élen. A nyolcaddöntős ellenfél Nigéria volt, amely a negyedik afrikai csapatként igyekezett a 16 közé jutni, korábban ez Kamerunnak (1990), Szenegálnak (2002) és Ghánának (2010) sikerült.

Nigéria korábban kétszer jutott el a nyolcaddöntőig, de mindkétszer meg is állt ennél a fázisnál, 1994-ben Olaszország (1-2), négy évvel később Dánia (1-4) jelentette a végállomást. A franciák számára jó jel volt, hogy túléltek a csoportkört, mert a legutóbbi öt alkalommal (1958, 82, 86, 98, 2006), amikor ez sikerült nekik, mindig elmentek legalább az elődöntőig.

Szelfi nélkül nem is igaz a meccsnézés. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

Didier Deschamps felforgatott csapatot küldött pályára az Ecuador elleni utolsó csoportmeccsen, de most helyreállt a világ rendje, hat helyen változott a kezdő, többek között Giroud és Cabaye is visszakerült. A nigériai csapatban csak egy csere volt: az Argentína ellen a kezét eltörő Babatundét Moses váltotta.

Jól kezdődött a mérkőzés, bunkerfoci helyett a támadójátékra szavaztak a csapatok, de ehhez az is kellett, hogy sokszor a félpályánál adják el a labdát, amivel aztán a másik meglódulhatott. A 16-osig nem is volt különösebb gond, ott azonban elfogyott az ötlet, vagy a védők lesték le az utolsó passzt, így a lüktető iram közepette hiánycikk volt a helyzet. A 20. percben aztán Emenike Musa beadása után az ötösről pöckölt a jobb alsóba, de sokáig nem örülhetett, mert az asszistens lest jelzett - a visszajátszás után az látszott, hogy centiken múlt, de igaza volt, hogy emelte a zászlót.

Három perccel később gyönyörű akciót vezetett a francia csapat, amelynek a végén Valbuena emelt lágyan a második hullámban érkező Pogbának, aki óriási gólt lőtt volna a léc alá, de Enyeama hatalmas bravúrral hárítani tudott. Jó negyedórányi fel-alá rohangálás után megint a franciák jutottak el helyzetig, Debuchy azonban 16 méterről csúnyán mellé lőtt, erre szokták mondani, milyen kár, hogy éppen egy jobbhátvéd került oda. A teljesen kiegyenlített első félidő zárásaként Emenike lepte meg alaposan Llorist egy emberes lökettel, de a francia kapus annyira nem lepődött meg, hogy ne ütötte volna ki a labdát.

Az afrikai csapat a második játékrészben sem ijedt meg az ellenféltől, mezőnyben egy darabig tetszetősebben játszott, és simán emberelőnybe kerülhetett volna, amikor Matuidi nagyon csúnyán rálépett Onazi bokájára, akit le is kellett cserélni.

Matuidi örülhetett, hogy megúszta ezt a belépőt sárga lappal. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Evaristo Sa

A 64. percben Odemiwingie tesztelte Lloris éberségét egy váratlan lövéssel, innentől azonban mintha elvágták volna a nigériai csapatot, hatalmas fölénybe kerültek a franciák.

Kezdésnek a Benzema, Griezmann páros koprodukciója után a Real csatára került helyzetbe, a labda át is jutott Enyeamán, Moses azonban még a gólvonal előtt menteni tudott. Letáboroztak a franciák a nigériai kapu előtt, és a 77. percben már nagyon közel volt a gól, előbb Benzema izomból középre lőtt labdáját vágta ki egy védő, majd pár másodperccel később Cabaye bombája csattant a lécen.

A 79. percben Benzema fejese után Enyeama bravúrral piszkálta ki a labdát a léc alól, az esetet követő szögletnél azonban nagyot bakizott a kapus, csúnyán alászaladt a labdának, amit rossz helyre ütött, Pogba pedig 10 méterről az üres kapuba fejelt.

Pogba fejese hozta meg a francia vezetést. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jeff Gross

Deschamps nagyot húzott Griezmann becserélésével, a Real Sociedad 23 éves támadóját Enyeama előbb még megfosztotta egy látványos góltól, a 92. percben azonban az ő zavarórepülése is kellett ahhoz, hogy Yobóról a saját kapujába pattanjon a labda. A franciák a 2-0-s győzelemmel ott vannak a nyolc között, ahol a Németország-Algéria győztesével találkoznak. Benzemáék eddig négy meccsen tíz gólt szereztek ezen a vébén, ez éppen annyi, amit a korábbi három vébén lőttek.

A meccs góljait itt nézhetik meg.