Scolari hazaküldte az újságírókat

focivébé, foci-vb, brazília-chile
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 28: Head coach Luiz Felipe Scolari of Brazil looks on during the 2014 FIFA World Cup Brazil Round of 16 match between Brazil and Chile at Estadio Mineirao on June 28, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Alex Grimm - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Luiz Felipe Scolari, a brazil válogatott szövetségi kapitánya szerint Neymar fejben van annyira érett, mintha 35 éves lenne, ezért nem tartott attól, hogy nem bírja el a nyomást a Chile ellen tizenegyesekkel megnyert világbajnoki nyolcaddöntőben.
Vágólapra másolva!

"Hét-nyolc hónappal ezelőtt, amikor megtudtuk, hogy Chilével játszhatunk a nyolcaddöntőben, már akkor felhívtam mindenki figyelmét, hogy egy rendkívül erős csapat lenne az ellenfelünk, amely nagyon kiegyensúlyozottan teljesít, és remek képességű játékosai vannak. Ez a mostani vébén bebizonyosodott, a mai meccsen is és a csoportkörben is, amikor kiejtették a világbajnok spanyolokat is – kezdte Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány a Chile elleni nyolcaddöntő után.

Csapatának játékával nem volt maradéktalanul elégedett, szerinte az, ahogy a gólt kapták, azaz, hogy a szélen Hulk eladta a labdát, az a mai fociban nem megengedhető. Scolarinak az sem tetszett, hogy volt három-négy olyan helyzetük, amiket szerinte be kellett volna lőni.

A brazil csapaton hatalmas nyomás volt, hiszen a hazai közönség a továbbjutást, sőt, a vébécímet várja el. Arra a kérdésre, hogy nem tartott-e attól, hogy a mindössze 22 éves Neymar lába meg fog remegni a döntő tizenegyesnél, így válaszolt: "Neymar fejben olyan, mintha 35 lenne, egyáltalán nem tartottam attól, hogy nem bírja el a nyomást, hiszen 17-18 éve kora óta komoly nyomás alatt teljesít. Imád focizni, és nem számít neki, hogy a barátaival játszik bulimeccset vagy egy vb-nyolcaddöntőben lő sorsdöntő tizenegyest."

Luiz Felipe Scolari Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Alex Grimm - Fifa

Scolarinak felvetették azt is, hogy Neymar sokat színészkedik és feldobja magát, de megvédte a csapat legnagyobb sztárját. "Nem színészkedni szokott, hanem másképp nem tudják megállítani őt az ellenfelek, csak szabálytalanul. Ő nem feldobja magát, hanem elesik."

Scolari közelről

Luiz Felipe Scolari az egyik legszimpatikusabb és legemberibb szövetségi kapitány a focivébén.A sajtótájékoztatón általában a paneleket mondják az edzők és a játékosok, ő azonban minden kérdésre próbál egyéni választ adni, sokszor visszakérdez, beszélget az újságírókkal. Rengetegen vannak a teremben, de ő addig nem válaszol senkinek, amíg nincs meg vele a szemkontaktus. Nyilatkozatszaga egyik mondatának sincs, bár ebbe most az is belefért, hogy az Uruguay-Kolumbia nyolcaddöntő helyett Uruguay-Costa Rica párharcot emlegetett - néhány másodperc után nevetve javította magát, amikor érezte, hogy kicsit megfagyott a levegő a teremben. Két perccel később már senki sem csodálkozott, amikor azt mondta, hogy "Holnap kiderül, kivel játszunk". Miután figyelmeztették, hogy ma (szombaton) van az a nyolcaddöntő is, ez a beszélgetés zajlott le:
- Ja, tényleg. Mikor is kezdődik?
- Tíz perce megy.
- Ó, el ne mondják, hogy hogy áll, megnézem felvételről!
Kicsit olyan, mint Garami József, csak nemzetközi kiadásban. Kivételes szaktudás, remek eredmények, őszinte, jópofa duma. Szerethetőek mindketten. De nem úgy, mint Egervári Sándor válogatottja volt.

A brazil válogatottat és Scolarit sokat kritizálták, utóbbit többek között azért is, mert behívta a nemzeti csapatba Julio Cesart, aki most két tizenegyest is kivédett, ezzel a meccs legjobbja lett. "Nem jobb vagy rosszabb a csapatunk, mint az eddigiek voltak, üzenem a brazil szurkolóknak, hogy jó válogatottunk van. Hogy Julio miatt kritizáltak? Ilyen az edző élete, mindig megkérdőjelezik a döntését, de nem érzek most elégtételt."

Amikor a következő ellenfélről kérdezték, Scolari nem akart nyilatkozni, hanem udvariasan hazaküldte az újságírókat. "A játékosaimnak is azt mondtam a mai meccs után, hogy menjenek haza, azt csinálnak, amit akarnak, majd hétfőn találkozunk. Önöknek is ezt mondom, menjenek és pihenjenek egyet!"