Brazília vért izzadt a negyeddöntőért

focivébé, foci-vb, brazília-chile
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 28: David Luiz of Brazil celebrates scoring his team's first goal with teammates during the 2014 FIFA World Cup Brazil round of 16 match between Brazil and Chile at Estadio Mineirao on June 28, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Francois Xavier Marit - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Remek első félidő után folyamatosan ült le a Brazília-Chile nyolcaddöntő, végül már megváltás volt a büntetőpárbaj, olyan alacsony színvonalú játék zajlott Belo Horizontéban. Brazília ezúttal sem volt meggyőző, Chile az utolsó pillanatban majdnem meg is nyerte a meccset, de a büntetőknél a házigazdának kedvezett a szerencse. 
Vágólapra másolva!

Brazília-Chile 1-1, tiezenegyesekkel 3-2 (1-1, 1-1) - Élő közvetítés
Belo Horizonte, V: Howard Webb

Brazília: Julio Cesar - Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho (Ramires 72.), Luiz Gustavo - Hulk, Oscar (Willian 106.), Neymar - Fred (Jo 64.) Szövetségi kapitány: Felipe Scolari

Chile: Claudio Bravo - Isla, Silva, Medel (Rojas 108.), Jara, Mena - Aranguiz, Diaz - Sánchez, Vidal (Pinilla 88.), Vargas (Gutierrez 56.) Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

Gól: David Luiz (18.), illetve Sánchez (32.)
Sárga lap: Hulk (54.), Luiz Gustavo (60.), Jo (93.), Dani Alves (106.), illetve Mena (16.), Silva (41.), Pinilla (102.)

A talán legjobban várt nyolcaddöntő első öt percéből három azzal telt, hogy egy-egy brazil és chilei játékost ápoltak, miután mindkét fél úgy döntött, beköszönösképp kemény odafarag egyet ellenfelének. A brazilok jártak rosszabbul, Neymar sántikálva jött vissza a pályára, és percekkel később is ki kellett jönnie ápolást kérni.

Egy-egy távoli lövés jelezte, hogy focit is látni fogunk (Marcelo és Marcelo Diaz körülbelül ugyanannyival mérték el a kaput), aztán őrült rohangálás kezdődött a pályán. Elképesztő iramban közlekedtek a pályán a játékosok, ami sok rossz passzt is jelentett, így helyzetek helyett az első negyedórára két kapu előterében összeeső támadó jutott, de egyik csapat sem kapott büntetőt (nagyon helyesen).

Egy remek első félidő

Az első negyedóra végén átvette a játék irányítását Brazília, beszorította Chilét, és két veszélyes támadás után megszerezte a vezetést is: Neymar remekül csavarodó szögletét Thiago Silva megcsúsztatta középen, a hosszú oldalon posztoló David Luiz (vagy a róla lemaradó Gonzalo Jara, nem lehetett pontosan megítélni) négy méterről az üresen tátongó kapuba lőtt.

Az első félidő még jó volt - a meccs többi képét a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: Europress/Getty Images/Buda Mendes

A gól után a brazilok visszahúzódtak, Chile ment előre, de a házigazda jól védekezett, és egy kontránál Neymar levágtázta a komplett chilei védelmet, csak a lövést rontotta el. Vidalék egyre keményebben támadtak le, teljesen átvették a játék irányítását (a 30. percben 67 százalékban náluk volt a labda), és a nagy nyomásnak meg is lett az eredménye, bár ehhez egy brazil is kellett.

Marcelo beadását botrányosan akarta visszatenni Hulk, a rövid passzt Eduardo Vargas lefülelte, középre tette, Alexis Sáncheznek pedig 12 méterre a kaputól arra is volt ideje, hogy igazítson egyet a labdán, mielőtt kilőtte a jobb alsó sarkot. Chile egyenlítése nem a semmiből jött, ekkora nemcsak labdabirtoklásban vették át az irányítást, de durván kétszer annyit passzoltak (88-162), és lényegesen pontosabban játszottak (69-82 százalék), mint Brazília.

Az egyenlítés után újra a brazilok voltak aktívabbak, Dani Alves és Hulk próbálkozott távolról, majd Fred kapott remek kiugratást, de elrontotta az akciót. Az első félidő hosszabbításában kis híján Chile büntetett góllal egy újabb brazil védelmi megingást, de nem született gól, maradt az 1-1.

Egy közepes második félidő

A második félidő kiegyenlített játékkal kezdődött, a braziloknál volt többet a labda (lassan elkezdték kiegyenlíteni a labdabirtoklási arányt), de nagy helyzetre az 54. percig kellett várni. Hulk kapott remek labdát, maga elé tette, és bár rosszul találta el, a labda a jobb alsó sarokba gurult. Howard Webb azonban visszafújta az akció, mondván, Hulk kézzel tette maga elé a labdát. Nehéz megítélni az esetet, valószínűleg igaza volt a játékvezetőnek.

A brazilok továbbra is gyenge százalékkal passzoltak, így nem tudtak tartósan áttelepedni a chilei térfélre, sőt, Chile veszélyesebben játszott. A 63. percben egy félresikerült David Luiz-felszabadítás és egy óriási Julio Cesar-védés (Charles Áranguiz egy szép támadás végén kínálta meg) után felharsant az első füttyszó a lelátóról.

Már a hosszabbításra készülnek - a meccs többi képét a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: Europress/Getty Images

A hajrához közeledve leült a meccs, aminek az volt az oka, hogy a chileiek passzjátéka hozzágyengült a brazilokéhoz. Utóbbi elképesztő mélységekbe jutott: Oscar minden második passzát elrontotta, Hulk alig volt jobb nála, a 72. percben lecserélt Fernandinho 83 százalékkal már a legjobb tudott lenni a brazil csapatban. Chile sem brillírozott, úgy tűnt, el is fáradtak a nagy iramban, és már egyik csapat sem vállalt semmiféle kockázatot.

Az utolsó negyedórára kicsit megélénkültek a brazilok, előbb a reménytelen Fredet váltó Jo nem tudta öt méterről belőni Hulk remek beadását, majd Neymar középre tartó fejesét védte Claudio Bravo. A legnagyobb helyzet a 83. percben jött el, Hulk tört be a tizenhatoson belülre, jól meg is lőtte a hosszút, de Bravo villámgyors reflexmozdulattal odaért, és kiütötte a labdát.

Egy gyenge hosszabbítás

A remekül induló mérkőzés utolsó percei már kimondottan alacsony színvonalú játékot hoztak, össze-vissza csapkodott mindenki, nem sok jót ígért a hosszabbítás. A lefújás utáni rövid szünetben Neymart kellett ápolni, a bal combja a meccs eleje óta fájhatott, mert újra azt jegelték. Nem indult sokkal jobban a ráadás, mint amilyen a meccs vége volt, sőt, Hulk veszélyes lövésén kívül nem sok minden történt az első félidőben, azt pedig Bravo újra védte.

Fogadkozás még a meccs elején - még több kép a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: Europress/Getty Images/Ian Walton

A hosszabbítás második félidejére néhány kőkemény fault maradt már csak a játékosokban, meg néhány lövés, amik 6-8 méterekkel kerülték el a kaput, aztán a legutolsó pillanatban Chile majdnem megnyerte a meccset: egy teljesen esetleges támadás végén a 16-os vonalánál Pinilla lerázta magáról Thiago Silvát, és akkora felső lécet lőtt, hogy majdnem felborult a kapu. De gól ebből sem született, jöhettek a büntetők.

És az orosz rulett

Az első pár után Brazília került előnybe, hiszen David Luiz bevága a sajátját, Pinilla lövését viszont védte Julio Cesar. A második körben egyenlíthetett volna Chile, miután Willian mellé lőtte a büntetőjét, de Alexis Sánchez nem túl jól helyezett lövését is megfogta a Toronto kapusa. Marcelo lövésébe csak belekapni tudott Bravo, Aranguiz belőtte az első chilei 11-est, így három pár után 2-1-re vezetett Brazília.

Hulk bűnrossz kísérletét Bravo hárította, Diaz bevágta, 0-2-ről kiegyenlített Chile. Az utolsó párban brazil részről Neymar nem hibázott, Jara azonban a kapufára lőtte a saját büntetőjét, 3-2-re nyert Brazília, és bejutott a negyeddöntőbe.

David Luiz lőtte be az elsőt - a meccs többi képét a fotóra kattintva nézheti meg! Forrás: Europress/Getty Images