A ramadán bekavarhat a focivébén

ramadán, muszlim vallású játékosok, algériai válogatott, illusztráció
Algeria's forward Sofiane Feghouli (2nd L) celebrates with team-mates after scoring his team's first goal during the Group H football match between Belgium and Algeria at the Mineirao Stadium in Belo Horizonte during the 2014 FIFA World Cup on June 17, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A ramadán kezdete egybeesik a focivébé egyenes kieséses szakaszának kezdetével, amely érzékenyen érintheti a muszlim vallású játékosokat.
Vágólapra másolva!

A ramadán az iszlám öt alappillérének egyike: a hitvallás, az ima, a szegényeknek való adakozás és a mekkai zarándoklat mellett a böjt is kötelező minden muszlim számára.

A harmincnapos ramadán során a hívőknek napkeltétől napnyugtáig kerülniük kell az evést, ivást, dohányzást és a nemi kapcsolatot. Emellett fontos hangsúlyt fektet a vallásos elmélyülésre, a hívők minden nap ellátogatnak a mecsetbe, és a Koránt tanulmányozzák.

A ramadánnak nincs állandó időpontja, mivel az iszlám naptár rövidebb, mint a nyugati országokban használt Gergely-naptár, minden évben tizenegy nappal korábbra kerül, mint az előző esztendőben. 28 év után fordul elő ismét, hogy a böjt a vébé idejére esik.

A ramadán az algériai csapat többsége mellett a franciáknál szereplő Karim Benzemát, valamint a németek sztárját, Mesut Özilt is érinti, és a brazíliai hőség, valamint a magas páratartalom csak nehezíti a körülményeket.

Benzemát is érinti a böjtölés Forrás: AFP/Franck Fife

Ron Maughan, a Loughborough egyetem professzora a 2012-es londoni olimpián azt vizsgálta, milyen hatással van a böjtölés a sportolókra. Maughan azt az eredményt kapta, hogy a legnagyobb erőkifejtéssel járó sportágakra - például maratonfutás - van igazán hatással a ramadán, a többinél relatív kis befolyással volt a sportolók állapotára.

Maughan azt mondta, nehéz megállapítani, hogy a futballistákra milyen hatással van a böjtölés, mert a futball nagyon összetett sportág, és ellentétben a 100 méteres síkfutással, ahol a robbanékonyság és a gyorsaság dönt, a fociban sokkal több tényező számít. "Mondhatjuk azt, hogy nem lesz nagy befolyása a ramadánnak a játékosok fizikai állapotára" - magyarázta Maughan.

Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának elnöke azt mondta, a vébé előtt az algériai csapatorvossal készítettek egy tanulmányt, amelyből azt hozták ki, hogy ha valaki intelligensen csinálja a böjtölést, akkor könnyen tud alkalmazkodni a helyzethez.

"Ha valaki napfelkelte előtt elég folyadékot vesz magához, azzal már kibírhatja a nap hátralévő részét" - mondta D’Hooghe, aki ennek ellenére azt is hozzátette, orvosi szempontból a rendszeres hidratálásra szavazna, és ha edző lenne, mentesítené a játékosait a ramadán kötöttségei alól. Van egyébként lehetőség a felmentésre, a londoni olimpia előtt több muszlim ország is élt ezzel a lehetőséggel, azzal a feltétellel, hogy egy héttel a játékok után egész napos böjtbe kezdenek az előírásoknak megfelelően.

Az algériai csapat szereplésére is befolyással lehet a ramadán Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A svájci csapatban több muszlim vallású játékos is szerepel, köztük a Honduras ellen mesterhármast szerző Xhedan Shaqiri, de a csapatvezetés úgy döntött, hogy náluk nem lesz koplalás, amíg a válogatott versenyben van a vébén. A franciáknál komoly vitát gerjesztett a ramadán, de Didier Deschamps szövetségi kapitány azt mondta, tiszteletben tartják mindenki vallását, és nem aggódik amiatt, hogy a böjtölés miatt rossz állapotban lesznek az érintett játékosai.

Kolo Touré, a Liverpool elefántcsontparti védője a tavalyi ramadán során úgy nyilatkozott, az első öt nap az igazán nehéz. "Utána a szervezet elkezd alkalmazkodni, és az ember boldognak érzi magát. A ramadán során a szervezet is kitisztul, és a végére erősebbnek érzed magad" - mondta Touré. A bátyja, Yaya Touré ugyanakkor nem vállalta volna be a böjtölést. "Látták milyen idő lesz Brazíliában? Ha betartanám a ramadán előírásait, meghalnék" - nyilatkozta a Manchester City klasszisa, aki azonban nem jutott tovább a csoportból csapatával, így akár idejében el is kezdheti a böjtölést.