Nem kell támadni ahhoz, hogy továbbjuss

sterling anglia costa rica
Vágólapra másolva!
Lezajlott a focivébé csoportköre, és mielőtt elkezdődik az igazi hirig az egyenes kieséses szakaszban, érdemes egy pillanatra megállni, és végigböngészni az érdekesebb statisztikákat. Tudta például, hogy két olyan csapat vezette a legkevesebb támadást, amely egyaránt továbbjutott? És azt, hogy a brazil védelem engedte a legkevesebb lövést az ellenfeleknek?
Vágólapra másolva!

Eddig elégedettek lehetünk a csapatokkal, mert a csoportkör 48 meccsén 136 gólt termeltek, ami 2,83-as gólátlagnak felel meg, ennél csak 1970-ben volt magasabb a gólátlag a torna első fázisa után (2,96). A gólok tekintetében eddig sokunk kedvenc vébéje, az 1998-as volt az etalon, amikor 171 gól született, vagyis a hátralévő 16 meccsen 36 gólnak kéne esnie ahhoz, hogy megdőljön a rekord, ez vállalhatónak tűnik.

A gólok szempontjából eddig a hollandok voltak az eminensek, akik a három csoportmeccsükön tízszer szomorították az ellenfeleiket, mögöttük a nagyon jól összerakott Kolumbia kilenccel, a franciák, a németek, a brazilok és a svájciak héttel. A lista végén Kamerun, Honduras és Irán kullog egy-egy góllal, nem csoda, hogy mindhárom csapat sereghajtó lett a csoportjában is.

A leghatékonyabb a kolumbiai válogatott volt, a 9 gólját 29 lövésből érte el, ez 31 százalékos mutató. Az e téren legrosszabb Kamerun vaktölténnyel tüzelt, mert szintén 29 alkalommal próbálkozott, és ebből jött össze az 1 árva gól (3,4 százalék), de nem lehetnek büszkék a hondurasiak (3,7 százalék) és az angolok sem (6,1 százalék).

Kolumbia támadással kapcsolatos statisztikái a vébén Forrás: Opta.net

Müller a végén még megint gólkirály lesz

A csoportok közül a hollandok féle B meccsei hozták a legtöbb gólt (22), az előzetesen az egyik halálcsoportnak kinevezett D, amelyben az olaszok, angolok, uruguayiak és Costa Rica szerepelt, pedig a legkevesebbet (12). Az eddigi tapasztalatok alapján Thomas Müllertől kell leginkább félnie az ellenfeleknek, ő hatszor kísérletezett, ebből négy után ünnepelhetett.

Müller Lionel Messivel és Neymarral holtversenyben vezeti a góllövőlistát, ha ismét a Bayern támadója végezne az élen, ő lenne az első, aki két vébén is gólkirályi címet szerez. A Bayern játékosai közül nem csak Müller töltötte tevékenyen az idejét a pályán, hanem Arjen Robben, Xherdan Shaqiri és Mario Mandzukic is rugdosta a gólokat, így a klubok különversenyében a müncheniek vezetnek (13 gól), a Barcelona (9), a Manchester United (8) és a Real Madrid (5) előtt.

Nem lenne az igazi a vébé, ha nem találnánk olyan kategóriát, amelyben Messi a legjobb: a négyszeres aranylabdás összesen harmincszor próbálkozott cselezni, és ebből tizenhétszer át is játszotta az ellenfelet, mindkét mutatóban éllovas a mezőnyben.

Már nem a spanyolok a passzkirályok

A legtöbb támadást Messi Argentínája vezette, szám szerint 170-et, de hasonlóan offenzív volt a francia (152) és a ghánai (142) csapat is. Ami meglepetés, a harminckettes mezőnyben Costa Rica (69) és az Egyesült Államok (72) volt a két legkevesebb támadást produkáló csapat, ennek ellenére mindketten bejutottak a legjobb 16 közé. Látva, hogy a franciák mennyit támadtak, érthető, miért ők lőttek a legtöbbször, a 62 próbálkozásból 39 el is találta a kaput, és ezen felül még volt 4 kapufájuk is.

Messit néha két ember sem tudta leszerelni Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ronald Martinez

Ebben a kategóriában Ghána (59) és Portugália (53) lett még dobogós, utóbbi csapatnál a lövések majdnem egyharmadát Cristiano Ronaldo követte el, aki a tizenhatszor célozta meg a kaput, de csak egy akadt be, nem is jött össze a továbbjutás. A legkevesebbszer Irán próbálkozott (22 lövés), Chile (25) és Costa Rica (26) ellenben minimalista felfogással is bekerült az egyenes kieséses szakaszba. A torna passzkirálya eddig a német válogatott, amely a három meccsen összesen 2120 átadást jegyzett, a második helyen a műfaj eddig koronázott, de most dicstelenül távozó királya, a spanyol válogatott áll (2071), a harmadik pedig Argentína (1882).

A hollandok tudják, nem feltétlenül az számít, hogy mennyit dajkálják a labdát, sokkal inkább az, mit kezdenek vele, ha náluk van, a továbbjutók közül övék a legkevesebb passz (1095), de a görögök (1238) sem vitték túlzásba a gurigázást. Ebben a kategóriában Irán az utolsó, amely 1000 passz alatt zárt (950), lehet, kölcsön kéne kérniük Pep Guardiolát pár évre, hátha feljavítaná őket.

Az argentinok szeretik dajkálni, a hollandok nem

A játékosoknál a németek középpályása, Toni Kroos vezet a passzok számát (289) tekintve, és azok közül, akik mindhárom meccset végigjátszottak, ő passzol a legpontosabban is (93,1 százalék). Az argentin Javier Mascherano és a német Philipp Lahm is sokat volt játékban, előbbi 284, utóbbi 279 passznál jár, és mindketten 92 százalékos pontossággal tették tovább a labdát.

Toni Kroos passzolással kapcsolatos statisztikái Forrás: Opta.net

A gólpasszlistán a kolumbiai Juan Cuadrado és a holland Danny Blind áll az élen, mindketten háromszor szolgálták ki a társakat, de a legtöbb helyzetet egy olyan játékos dolgozta ki, akinek a csapata nem jutott tovább a csoportból: a bosnyák Miralem Pjanic 12 lehetőséget teremtett a társaknak a kapu előtt.

A labdabirtoklás a statisztikusok egyik kedvenc mutatója, főleg, mióta a Barcelona pár éve mindent letarolt a passzjátékra épülő stílusával. A mostani vébén a továbbjutók közül átlagban az argentinoknál volt a legtöbbet a labda (65 százalék), de a németek (62 százalék) és franciák (60 százalék) is sokat birtokolták a meccseiken. Ugyanez nem mondható el az amerikaiakról, akikről már feljebb leírtuk, hogy nem szakadtak meg a támadásokban, és a labdabirtoklást sem erőltették (39 százalék), mint ahogy a hollandok is inkább kivárásra játszottak (40 százalék).

Szigorú brazilok, lesre futó olaszok

A védelmek tekintetében a belga, mexikói, Costa Rica-i trió viszi a prímet, összesen egy-egy gólt kaptak eddig, az ausztrálok és a kameruniak hátsó alakzata ellenben minden volt, csak stabil nem, mindkét csapat kilenc-kilenc benyelt góllal búcsúzott. A brazilokat is érdemes kiemelni, korábban sokszor érte az a kritika a csapatot, hogy támadni nagyon tud, védekezni viszont nem annyira, most azonban Thiago Silva és harcostársai a három meccs alatt csak hat kapura lövést engedtek az ellenfeleknek, ezzel ők voltak a legszigorúbbak.

Ha keménységről van szó, akkor Elefántcsontpart is beállhat a sor elejére a maga hét sárga lapjával, az argentinok, a svájciak és a németek viszont igazi jófiúk voltak, tőlük csak egy-egy játékos került be a bíró noteszébe. A legtöbb szabálytalanságot némileg meglepő módon a hollandok követték el (68), míg az argentinok igyekeztek finoman bánni az ellenfelekkel (24), hasonlóan a spanyolokhoz és németekhez (28-28).

Szegény görögöket viszont osztották rendesen, Szamaraszék javára 61 alkalommal ítéltek szabadrúgást, de gyűjthettek bőven kék-zöld foltokat a chileiek (54) és a brazilok (51) is. A legtöbb párharcot az algériaiak vívták meg (376), de Dél-Korea (365) és Ghána (353) is brusztolt rendesen, a lista legvégén az az olasz csapat (273) található, amely valóban nem szaggatta szét magát.

Pirlo sem értette, miért volt ennyire kedvetlen ez az olasz csapat Forrás: MEXSPORT/Osvaldo Aguilar

Egy mutatóban azért élen zártak, övék volt a legtöbb les (21), úgy látszik, Pippo Inzaghi szelleme még mindig belengi a válogatottat. Az olaszoknak minden ötödik támadását akasztották meg az ellenfelek a lesre állítással, ami jól visszaadja, mi volt a csapat taktikája ezen a vébén: adjuk oda a labdát Pirlónak, ő majd beemeli a védők mögé Balotellinek, az öntörvényű csatár meg majd befutja, és hátha belövi. Nem jött be.

A kapitányok viszont nagyon ráéreztek arra, hogy kiket kell behozni, a cserék ugyanis eddig huszonnégy gólt vállaltak, amivel megdöntötték az eddigi rekordot (23), amely még 1998-ból származott. Tényleg jó ez a vébé, és a java még csak most jön!