Shaqiri mesterhármassal hívta ki Messit

Hondurasz-Svájc, foci-vb, vébé, Brazília 2014
MANAUS, BRAZIL - JUNE 25: Xherdan Shaqiri of Switzerland celebrates scoring his team's third goal and completes his hat trick during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group E match between Honduras and Switzerland at Arena Amazonia on June 25, 2014 in Manaus, Brazil. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Svájc négy évvel ezelőtt Honduras ellen bukta el a továbbjutást a focivébén, most azonban Xherdan Shaqiri mesterhármasával 3-0-ra győzött a közép-amerikaiak ellen, és ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Argentína lesz az ellenfele. Honduras pedig továbbra is nyeretlen a vébéken.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, E csoport, 3. forduló:
Honduras - Svájc 0-3 (0-2) - az élő közvetítés
Manaus, Arena Amazonia, 40 322 néző
v.: Pitana (argentin)
Honduras: Valladares - Beckeles, Bernardez, Figueroa, J.C. García - B. García (Najar, 77.), W. Palacios, Claros, Espinoza (Chávez, 46.) - Bengtson, Costly (J. Palacios, 39.).
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Djorou, Schär, R. Rodriguez - Inler, Behrami - Shaqiri (Dzemaili, 86.), Xhaka (Lang, 77.), Mehmedi - Drmic (Seferovic, 72.).
gól: Shaqiri (6., 31., 71.)
sárga lap: J. Palacios (65.)

Az E csoport utolsó fordulójának úgy ment neki az érintett négy csapat, hogy még mindegyiküknek volt esélye a továbbjutásra, még annak a Hondurasnak is, amely 0 ponttal és mínusz négyes gólkülönbséggel várta a zárómeccset.

Apró szépséghiba, hogy Hondurasnak a korábbi nyolc próbálkozásból egyszer sem sikerült nyernie a vébéken, persze a mondást ők is ismerik, hogy egyszer minden sorozat megszakad. Svájc és Honduras négy évvel ezelőtt, Dél-Afrikában is találkozott, akkor is az utolsó fordulóban, és akkor 0-0 lett a vége, ami az európaiak továbbjutásába került. Ottmar Hitzfeld csapata most nem akart hasonló hibába esni, és már a 3. percben vezethetett volna, de Shaqiri az ötösről Valladaresbe lőtte a labdát, négy éve a hondurasi kapus a mezőny legjobbja lett, egyszerűen mindent megfogott.

Shaqiri élete meccsét játszotta. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Matthew Lewis

Három perccel később aztán Shaqiri stílusosan javított, a 16-oson tologatta a labdát, majd el is lőtte, és óriási gólt akasztott a jobb felsőbe. Hondurast lehet, hogy megrázta a gól, de ettől fikarcnyit sem lett támadóbb a játéka, az első félidőt konkrétan kaput eltaláló lövés nélkül hozta le.

Svájc sem vezetett őrült nagy rohamokat, de még a szünet előtt megduplázta az előnyét: Inler a saját térfelének a közepéről tett óriási labdát Drmic elé, aki a középen beinduló Shaqiri elé passzolt, a Bayern légiósa pedig ballal a bal alsóba gurított. A félidő végén még Xhaka próbálkozott éles szögből, de a nagy erejű lövés a léc fölött süvített el.

Luis Fernando Suárez, Honduras kapitánya minden bizonnyal harapós kedvében volt, és alaposan lehordhatta játákosait, mert a második félidő két nagy ziccert is kidolgozott az addig semmit sem mutató csapata: de J. Palacios előbb érthetetlen módon csukafejessel akarta eltalálni a térdmagasságban érkező labdát, majd Bengtson gurítását vágta ki a gólvonalról Rodriguez.

Bengtson (balra) többször is helyzetbe került, de a gól nem jött össze neki. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Brunskill

A 62. percben egy elmaradt tizenegyes miatt reklamálhattak a közép-amerikaiak, Djorou fellökte hátulról J. Palaciost, az argentin bíró azonban nem ítélt semmit. A 70. percben a Drmic egy biciklicsellel átgyűrte magát Bernardezen, majd visszatette a labdát az érkező Shaqirinek, aki egy lapos lövéssel tette teljessé a mesterhármasát. Hondurasnak semmi nem jött össze ezen a napon, ezt jól jelezte a 81. perc történése, amikor Bengtson az ötösről akárhova fejelhette volna a labdát, mégis Benagliót találta el.

Svájc a 3-0-s győzelemmel továbbjutott a nyolcaddöntőbe, ahol Argentína lesz az ellenfele, Honduras pedig továbbra is vár első vb-győzelmére. Talán majd négy év múlva.

A meccs góljait itt nézheti meg.

A csoport végeredménye:

Forrás: OptaSports