Miért nem sikerült? Kérdezzék C. Ronaldót!

portugália - ghána, g-csoport, vb 2014, cristiano ronaldo, gól
Portugal's forward and captain Cristiano Ronaldo reacts during the Group G football match between Portugal and Ghana at the Mane Garrincha National Stadium in Brasilia during the 2014 FIFA World Cup on June 26, 2014. AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Portugália szinte lehetetlen helyzetből indult neki a Ghána elleni utolsó csoportmeccsnek a brazíliai focivébén, mégis bosszankodhat, ugyanis a németek megverték az amerikaiakat, ők pedig Ghánát - csak éppen nem eléggé. Pedig a portugáloknak rengeteg helyzetük volt, Cristiano Ronaldo egymaga öt gólig juthatott volna, de olyan helyzeteket rontott el, amiket a Realban szinte mindig értékesít.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 3. forduló, G csoport:
Portugália - Ghána 2-1 (1-0)
Brazíliaváros, Mané Garrincha Stadion, 67 540 néző
v.: Sukralla (bahreini)
Portugália: Beto (Eduardo, 89.) - Joao Pereira (Varela, 62.), Bruno Alves, Pepe, Ruben Amorim - Joao Moutinho, William Carvalho, Miguel Veloso - Nani, Eder (Vierinha, 69.), C. Ronaldo.
Ghána: Dauda - Afful, Boye, Mensah, K. Asamoah - Agyemang-Badu, Rabiu (Afriyie, 76.) - Atsu, A. Ayew (Wakaso, 81.) - Waris (J., Ayew, 71.), Asamoah Gyan.
gól: Boye (31., öngól), C. Ronaldo (80.), illetve Asamoah Gyan (57.)
sárga lap: Afful (39.), Waris (55.), J. Ayew (77.), Joao Moutinho (94.)

A portugál és a ghánai csapat úgy indulhatott neki az egymás elleni meccsnek, hogy tudták, ha a másik találkozón a németek leikszelnek az amerikaiakkal, akkor akármit is csinálnak, kezdhetnek csomagolni. A portugálok tulajdonképpen örülhettek annak, hogy minimális esélyük még maradt a továbbjutásra, mert az amerikaiak ellen másodpercekre voltak a kieséstől, aztán a 95. percben Cristiano Ronaldo pazar beadása után Varela fejesgóljával leszedte a gépről a csapatát. A portugálok nagy visszatérője Pepe volt, aki letöltötte az eltiltását, amit a németek elleni kiállítása után kapott.

Ghána felkészülését leginkább a kaotikus jelzővel írhattuk le, nem elég, hogy a szövetség pénzzel tartozott a játékosoknak, ami miatt maga az elnök indított útnak egy különgépet, de ennél is nagyobb zavart okozott, hogy a csapat két kulcsemberét, Sulley Muntartit és Kevin-Prince Boatenget hazazavarták. Muntari összeverekedett Moses Armah-val, a menedzsment egyik tagjával, míg Boateng keresetlen szavakkal illette Kwesi Appiah szövetségi kapitányt.

A két csapat közül a portugáloknak volt reménytelenebb a helyzete a mínusz négyes gólkülönbség miatt, de ők kezdték jobban a meccset, Cristiano Ronaldo ravasz emelése a 5. percben majdnem behullott a kapus fölött, a felső léc Ghána segítségére sietett.

C. Ronaldo már megint új séróval vágott neki a meccsnek - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Carl De Souza

A tornán még gól nélkül álló Real-sztár szabadrúgásból is megpróbálta megtörni a rossz sorozatát, de Dauda odaért a bal felső irányába tartó labdára, aztán szintén a kapus nyerte kettőjük párharcát, amikor Joao Pereira tökéletes beadása után Ronaldo öt méterről, óriási helyzetben fejelhetett. Egy perccel Ronaldo kimaradt helyzete után Asamoah Gyan szerezhetett volna vezetést Ghánának, de ezúttal a másik kapus, Beto vált hőssé, amikor lábbal védett.

A 31. percben váratlanul segítséget kapott Portugália az egyik ghánai védőtől, Miguel Veloso bal oldali beadása után Beto suta mozdulattal ért bele a labdába, ami nagy ívben behullott a kapu bal oldalába. Cristiano Ronaldo egy ideje csendben volt, így ideje volt, hogy ismét hallasson magáról, de a lövését ismét Dauda védte.

Boye ügyetlen mozdulata okozta a vébé negyedik öngóljáta - galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Evaristo Sa

Mivel a félidőben 0-0-ra állt a német-amerikai meccs, akár el is mehetett volna a csapatok kedve, de a szünet után is folytatódott a darálás a pályán, és az 57. percben K. Asamoah gyönyörűen kivitelezett beadása után Asamoah Gyan a bal alsóba fejelt. Az egyenlítés mellett azért is fontos volt ez a gól, mert ez volt Asamoah Gyan hatodik gólja a vébéken, ezzel ő a legeredményesebb afrikai játékos.

Közben a másik meccsen Müller góljával vezetett a német válogatott, így Ghána egy győzelemmel továbbjuthatott volna. Meg is volt a lehetőség, Waris azonban az ötösről hasonlóan nagy ziccert rontott fejjel, mint Ronaldo az első félidőben.

Asamoah Gyan csak annak örülhet, hogy ő lett a vébék legeredményesebb afrikai játékosa - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Aztán úgy tűnt, kifulladt a ghánai csapat, a portugálok pedig a hajrában óriási fölénybe kerültek. A 80. percben egy beadás után Mensah az égbe fejelte a labdát, amit Dauda ahelyett, hogy megfogott volna, röplabdás mozdulattal maga elé ütött, Ronaldo pedig nyolc méterről ballal a bal sarokba lőtt.

Ezzel ő lett az első portugál, aki három különböző vébén is gólt szerzett. Ronaldo a hátralévő bő negyedórában megduplázhatta volna a eddigi vb-góljai számát, de kétszer is olyan helyzetben találta el a ghánai kapust, amit a Realban tízből tízszer belő, a harmadik helyzeténél pedig nem volt szerencséje, balos perdítése tíz centivel ment el a léc fölött. Így aztán maradt a 2-1, amely kevés volt a portugáloknak, akik Ghánával együtt indulhatnak haza.

A meccs góljait itt nézhetik meg.