Elkerülni a gyanú árnyékát

Joachim Löw (Németország), Jürgen Klinsmann (Egyesült Államok), foci, foci-vb
BRAZIL, Recife : This combination picture made on June 24, 2014 of two file pictures shows Germany's coach Joachim Loew (L) looking on during the Group G football match between Germany and Portugal at the Fonte Nova Arena in Salvador on June 16, 2014 and US German coach Juergen Klinsmann (R) gesturing during a Group G football match between USA and Portugal at the Amazonia Arena in Manaus during the 2014 FIFA World Cup on June 22, 2014. Germany will play against US in a Group G football match at the Pernambuco Arena in Recife during the 2014 FIFA World Cup on June 26, 2014. AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG - ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
1982-ben egy gyanús német-osztrák mérkőzés megfosztotta Algériát attól, hogy továbbjusson csoportjából a világbajnokságon. Az afrikai futballválogatott most Oroszország ellen kiharcolhatja a nyolcaddöntőbe kerülést a H csoportban. Az Egyesült Államok-Németország meccsen egy iksz biztos továbbjutást érne mindkét félnek, az esetleges gyanúsítgatást elkerülendő akár a vb legjobb meccsét vívhatják a csapatok. Főleg úgy, hogy a legutóbbi négy egymás elleni mérkőzésükön összesen 19 gól született. Ghána is továbbjuthat, de két sztárját a meccs előtt hazazavarták.
Vágólapra másolva!

G csoport, 3. forduló:
A várható kezdőcsapatok:
Egyesült Államok - Németország, Recife 18.00
v.: Irmatov (üzbég)
Egyesült Államok: Howard - F. Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Beckerman, J. Jones - Bedoya, Bradley, Zusi - Dempsey
Németország: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm - Schweinsteiger, T. Kroos - Özil, T. Müller, M. Götze

Portugália - Ghána, Brazíliaváros 18.00
v.: Shukralla (bahreini)
Portugália: Beto - Bruno Alves, Pepe, Ricardo Costa, Joao Pereira - Miguel Veloso - Joao Moutinho, Raul Meireles - Nani, Cristiano Ronaldo - Eder
Ghána: Dauda - Afful, Boye, Jonathan Mensah, Asamoah - Rabiu, Muntari - Atsu, A. Ayew - Asamoah Gyan, J. Ayew

A világbajnokság legkiegyensúlyozottabb csoportjában még mind a négy futballválogatott bejuthat a nyolcaddöntőbe, bár kétségtelen, hogy erre a legkisebb esélye Portugáliának van. Cristiano Ronaldóék csak egy ponttal és mínusz négyes gólkülönbséggel rendelkeznek (a négypontos németekhez képest nyolc, az amerikaiakhoz képest öt gól az összesített hátrányuk), ennél még a szintén egypontos, de 3-4-es gólkülönbséggel bíró Ghána is jobb.

A két együttes egymás ellen játszik, a döntetlennel mindketten búcsúznak, egyik vagy másik fél győzelme esetén pedig vagy egy nagykülönbségű siker esetén lehet reménykedni, vagy a Németország-Egyesült Államok összecsapás eredményének kellene úgy alakulnia.

A portugáloknál Pepe eltiltása lejárt, így visszatérhet a védelem tengelyébe, Fabio Coentrao számára véget ért a vébé korábban, de kérdéses Hugo Almeida és Helder Postiga szereplése is.

Ghána esetében írhatnánk azt, a válogatottat feldobhatja, hogy állítólag John Dramani Mahama ghánai elnök magánrepülőn a csapat után küldte a vb-részvételért járó hárommillió dolláros prémiumot, de a csapaton belül nem az öröm, inkább a káosz az úr. Csütörtökön meglepetésként hatott a hír, hogy fegyelmi okok miatt a szakvezetés azonnali hatállyal hazazavarta a vébéről Kevin-Prince Boatenget és Sulley Muntarit (utóbbi egyébként sem játszhatott volna sárga lapjai miatt). Emellett eltörpül az a tény, hogy a jobbhátvéd Daniel Opare sérült, Michael Essien pedig a torna során először kezdő lehet.

Löw és Klinsmann nyolc éve együtt dolgozott, most egymás ellen csatázik Forrás: AFP/Francisco Leong, Odd Andersen

De nyerhet akár tíz góllal egyik vagy másik csapat, fabatkát sem ér egy esetleges német-amerikai döntetlen esetén. A két négypontos csapat ezzel elintézné a nyolcaddöntős szereplést, és kigolyózná a másik két ellenfelet.

A lóláb azonban annyira kilógna, hogy elképzelhető, a világbajnokság egyik legjobb kilencven percét produkálja majd a két csapat. Elkerülendő a gyanúsítgatást mindkét fél érdeke a győzelem lenne, ebből akár egy támadásokban bővelkedő látványos csata is lehet.

A két csapat között több összefonódási pont is van: az amerikai együttest a német Jürgen Klinsmann vezeti, akinek nyolc éve még a jelenlegi kapitány, Joachim Löw volt a segítője. Öt amerikai játékos német származású, négyen közülük a Bundesligában játszanak.

Az érintettek azonban tagadták, hogy hallgatólagos megegyezés született volna: "Mindkét csapat meg akarja nyerni a csoportot, a győzelemért fogunk küzdeni" - mondta Klinsmann. Mats Hummels is kizártnak tartotta a megegyezést. "Sportemberekhez méltatlan és nagyon sportszerűtlen lenne a többi csapattal szemben, ha ilyen tervekkel lépnénk pályára" - mondta a 25 éves német védő.

Schürrle és Zusi csatája a tavaly júniusi, 4-3-as amerikai sikerrel véget ért meccsen Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Az egymás elleni csaták egyébként is gólzáport szoktak hozni, a legutóbbi négy egymás elleni mérkőzésükön összesen 19 gól született, ez 4,75-ös átlagot jelent. 2002 márciusában 4-2-re, a 2002 júniusában (vb-meccsen) 1-0-ra, 2006 márciusában pedig 4-1-re győztek a németek, tavaly június 2-án viszont az Egyesült Államok nyert 4-3-ra. Az amerikaiak egy 84 éves rekordot is beállíthatnak: utoljára 1930-ban fordult elő, hogy a válogatott egymás után két vb-mérkőzésen nyerni tudott.

A csoport állása:

1. Németország21106-24
2. Egyesült Államok21104-34
3. Ghána20113-41
4. Portugália20112-61

Bunda vagy nem bunda

Ugyan a felek állítják, 1982-ben nem volt semmilyen megegyezés az NSZK-Ausztria csoportmérkőzésen, az összecsapás előtt tudni lehetett, hogy ha a németek nyernek, továbbjutnak, és ha háromnál több góllal nyernek, Ausztria is kiesik. Mi ad isten, az NSZK 1-0-s győzelmet aratott, Horst Hrubesch a 11. percben betalált, majd 79 percen át szemérmetlenül andalító labdázgatás folyt a pályán, kapura lövés nélkül. A kigolyózott Algéria óvott, mindhiába - a mérkőzés pedig a „gijoni szégyen” néven maradt meg a köztudatban.


Érdekes eredmény született a 2004-es Európa-bajnokságon is, ott az kellett az olaszok kieséséhez, hogy a Svédország-Dánia mérkőzés legalább 2-2-es döntetlennel érjen véget. Az eredmény ez lett, Larsson, Jonsson, illetve Tomasson duplájával.

H csoport, 3. forduló:
A várható kezdőcsapatok:
Dél-Korea - Belgium, Sao Paulo 22.00
v.: Williams (ausztrál)
Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong - Li Jong, Jun Szuk Jung, Kim Jung Gvon, Hong Dzsong Ho - Ki Szung Jung, Han Kuk Jung, Li Csung Jong, Szon Hung Min - Ku Dzsa Csol, Kim Sin Vuk
Belgium: Courtois - Vanden Borre, Van Buyten, Ciman, Lombaerts - Fellaini, Dembelé - Mertens, De Bruyne, Hazard - Lukaku

Algéria - Oroszország, Curitiba 22.00
v.: Cakir (török)
Algéria: M'Bohli - Mandi, Bougherra, Halliche, Mesbah - Medjani, Bentaleb - Feghouli, Brahimi, Djabou - Slimani
Oroszország: Akinfejev - Kozlov, V. Berezuckij, Ignasevics, D. Kombarov - Glusakov - Szamedov, Satov, Fajzulin, Kanunnyikov - Kerzsakov

A H csoportban egyszerűbbnek tűnik a helyzet, hiszen Belgium már továbbjutott, ráadásul Marc Wilmots szövetségi kapitány hallani sem akar arról, hogy a legjobbakat pihentetve tartalékos felállásban küldje pályára válogatottját Dél-Korea ellen. Ugyan a belgák eddig nem nyújtottak maradandót, Wilmots szerint addig semmilyen kritika nem érheti játékosait, amíg megnyerik a mérkőzéseket.

„Nyerni akarunk az utolsó meccsen is, nem akarok kihagyni senkit, nehogy valaki túlságosan is megnyugodjon” - nyilatkozta, hozzátéve, futballozni akaró ellenféllel szemben nagyon is veszélyesek tudnának lenni. Ezt most bebizonyíthatja a válogatott, hiszen a koreaiaknak csak győzelem esetén maradna esélye a továbbjutásra, azaz biztosan támadni fognak.

Azonban az ázsiaiaknak így is csak minimális esélye van a nyolcaddöntőbe kerülésre, mivel győzelemmel sem biztos a továbbjutás. Amennyiben a másik meccsen Algéria nyerne Oroszország ellen, akkor a dél-koreaiak mindenképpen kiesnek; ha döntetlen lesz a másik meccs, akkor legalább három góllal kellene nyerniük; orosz siker esetén pedig eggyel több góllal kellene győzniük Belgium ellen, mint teszi azt a következő vb házigazdája a párhuzamos meccsen.

A vb-történelem legfiatalabb gólszerzője, Divock Origi ismét szerephez juthat Forrás: AFP/Kirill Kudrjavcev

Belga oldalon Romelu Lukaku helyére Divock Origi kerülhet a kezdőcsapatba, koreai részről a védő Jun Szuk Jung, illetve a csatár Pak Csu Jung maradhat ki. Az egymás elleni mérleg belga fölényt mutat, az európai együttes még nem kapott ki riválisától, az eddigi három összecsapáson két győzelem és egy döntetlen a mérleg.

Oroszország csak akkor juthat nyolcaddöntőbe, ha legyőzi Algériát. Ehhez azonban gólt kellene szerezni, márpedig Fabio Capello együttese eddig mindössze egyszer talált a kapuba.

"Egyetlen esélyünk van. A döntetlen semmit sem ér, de továbbra is hiszek a továbbjutásban" - jelentette ki az olasz szakvezető, aki négy éve, még az angol válogatott irányítójaként szintén találkozott Algériával a vb-n, de az akkori 0-0 megismétlődése ezúttal csapata kieséséhez vezetne. Lehet, még saját elképzelését is sutba dobja ehhez, az orosz sajtó ugyanis nagy támadást intézett ellene, amiért nem játszatja a szerinte rossz állapotban lévő, mégis az egyetlen gólt jegyző Alekszandr Kerzsakovot.

Algéria 32 éve vár a történelmi igazságtételre, a már említett 1982-es gijoni NSZK-siker ugyanis megfosztotta a válogatottat a továbbjutástól. Most azonban két pont előnnyel áll a vetélytársak előtt a második helyen, egy döntetlennel már szinte biztos továbbjutó lenne - arra ugyanis nem tennénk egy fillért sem, hogy Korea háromgólos győzelmet arat Belgium ellen.

A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, 1964-ben egy barátságos mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott Algéria a szovjetekkel.

A csoport állása:

1. Belgium22003-16
2. Algéria21015-43
3. Oroszország20111-21
4. Dél-Korea20113-51