A kételkedők szégyelljék magukat!

németország - usa, g-csoport, vb 2014, müller, gól, gólöröm, top
RECIFE, BRAZIL - JUNE 26: Thomas Mueller of Germany celebrates scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group G match between USA and Germany at Arena Pernambuco on June 26, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Alex Livesey - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Németország nem tett szívességet az Egyesült Államoknak, kezdettől erőt mutatva megszerezte a második győzelmét a G-csoportban, és ezzel a csoport első helyét. Az amerikaiaknak azonban szerencséjük volt, az 1-0-s vereséggel is továbbmentek.
Vágólapra másolva!

G-csoport, 3. forduló
Egyesült Államok-Németország 0-1 (0-0)
Recife, 41 876 néző
Egyesült Államok: Howard - F. Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley - Beckerman, J. Jones - Zusi (Yedlin 84.), Bradley, Davis (Bedoya 59.) - Dempsey. Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Németország: Neuer - J. Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm - Özil (Schürrle 89.), Schweinsteiger (Götze 76.), T. Kroos, Podolski (Klose 46.) - T. Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gól: Müller (55.)
Sárga lap: Gonzalez (37.), Beckerman (62.), illetve Höwedes (11.)

Recifében egész nap annyira esett az eső, hogy a helyszínen elterjedt, a pálya állapota miatt nem lehet lejátszani a német és az amerikai válogatott meccsét. A FIFA sietett leszögezni, hogy erről szó sem lehet, a mérkőzést mindenképp megrendezik. Ránézésre nem is volt semmi különösebb baja a pályának - még szerencse, hogy nem a nagyobb mennyiségű csapadék nélkül is csapnivaló manausi gyep (Arena Amazonia) volt a helyszín.

A németek láthatóan próbálták az első perctől eloszlatni a gyanút, hogy a szintén német kapitány által irányított amerikai válogatottal megegyeztek volna egy békés, mindkettejük számára biztos továbbjutást érő döntetlenben. Óriási svunggal estek neki az iramot lassítani képtelen ellenfélnek, egymás után küldték középre a beadásokat, percek alatt megmozgatták Tim Howardot. Főleg Jerome Boateng volt nagyon virgonc a jobb szélen.

A galériáért kattintson! Forrás: AFP/Nelson Almeida

Jürgen Klinsmann játékosait aligha érhette váratlanul, hogy a németek így állnak a meccshez, mégis elég sokáig csak a fejüket kapkodták. A portugálok ellen látott okos építkezésnek nyoma sem volt a játékukban, a letámadással nem tudnak mit kezdeni, csak felívelgették a labdát, ha néha hozzájuk került.

A 25. percben szusszanhattak először egyet az amerikaiak, de amint kiszabadultak, vezettek is néhány pofás kontrát, az egyik végén egy épphogy fölé zúgó lövéssel. Ez nem jelenti azt, hogy a védekezést feladhatták volna, Howard továbbra is rengeteget dolgozott. Közben váratlan akadállyal is szembetalálták magukat, az egyik támadásukat az akasztotta meg, hogy Jones ütközött a bíróval.

A második félidőre Lukas Podolski helyére beállt Miroslav Klose, részben talán azért, mert az amerikai védelem kimondottan jól teljesített a levegőben, Podolski pedig a bal szélről indulva nem sokat tett hozzá a támadójátékhoz. Klose így újabb lehetőséget kapott a rekorddöntésre.

A galériáért kattintson! Forrás: AFP/Nelson Almeida

A veterán csatárnak éppenséggel nem volt nagy szerepe benne, de tíz perccel a második félidő kezdete után Németország megszerezte a vezetést. Thomas Müller higgadt, pontos lövésével kilencedik vb-meccsén a kilencedik gólját szerezte.

A Löw-csapat fölénye abból is elég egyértelmű volt, hogy az amerikaiak még ebben a helyzetben sem tudtak újítani. Pedig a ghánaiak egyenlítése után már pengeélen táncoltak, egyetlen (ghánai) gólra voltak a kieséstől. A német középpálya magabiztosan szűrt, Clint Dempsey és társai pedig nem szakadtak meg az egyenlítésért.

Egészen az utolsó percekig! Amikor a németek már a lefújást várták, minden átmenet nélkül megbokrosodott az amerikai válogatott, és kétszer is nagy helyzetet dolgozott ki. Előbb egy szép passzokkal végigvitt támadás végén csak Lahm becsúszása akadályozta meg a gólt, aztán Dempsey mindössze négy méterről föléfejelt. Nem sokon múlt, hogy az amerikaiak először eltalálják a német kaput!

Igazán kellemetlen lett volna, ha ezeken a ziccereken múlik a továbbjutás, de Klinsmann szerencséjére a vereséggel is a nyolcaddöntőbe került az Egyesült Államok. Németország pedig bebizonyította, hogy nem kenyere a ravaszkodás.

A meccs összefoglalóját itt megnézheti!