Ez Suárez karrierjébe is kerülhet

suarez
Vágólapra másolva!
Luis Suárez legnagyobb gondjának nem az újabb harapása miatt várható súlyos büntetés ígérkezik, az ügy rossz esetben egy életre megbélyegzetté teheti. A Liverpoolnak biztos nagyon kínos már, a botrány a játékos árát is lenyomja. De mit kezdhetne Suárezzel egy pszichológus?
Vágólapra másolva!

Luis Suárezből a vb első számú mémje lett, miután az olasz-uruguayi meccsen megharapta Giorgio Chiellinit, az ellenfél védőjét. Két perccel később Uruguay megszerezte a győztes gólt, ezzel továbbjutott a csoportból, a négyszeres világbajnok Olaszország meg kiesett. De ez már szinte érdektelen, Suárez ellopta a show-t.

A vb előtti felvezető cikkünkben azt írtuk, kíváncsiak vagyunk rá, Luis Suárez melyik oldalát mutatja majd a vb-n. A tippünk az volt, hogy a zseni énje feledteti az őrültet: "...szerintünk össze tudja magát annyira kapni, hogy ne kezezéssel, harapással vagy negritózással hívja fel magára a figyelmet, hanem a góljaival" - így hangzott a jóslat. Nos, az első meccset kihagyó csatár a második fordulóban parádés futballal, két góllal kiejtette Angliát, azt az országot, amelynek a bajnokságában gólkirály tudott lenni. Az olaszok elleni döntő csoportmeccsen vártuk a folytatást, a gólok elmaradtak, a harapás viszont nem.

Még sárga lapot sem kapott a harapásért, hiába mutogatta Chiellini önérzetesen a vállán lévő fognyomokat. Azóta viszont vizsgálatot indított Suárez ellen a FIFA, jelezve, hogy ehhez tévéfelvételeket is felhasznál. Uruguaynak az is nagy csapás lenne, ha csak két meccsre meszelnék el a 27 éves játékost, de akár féléves eltiltást is kaphat.

Chiellini és Suárez fogának nyomai Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Noha korábban kétszer is harapott már a csatár, most az egész világ látta a jelenetet, ez pedig megtörheti a karrierjét. A Daily Mirror brit bulvárlap szerint a hírnevére különösen kényes Liverpoolnál válságtanácskozást tartanak. Érthető: ha eddig nem akarták Suárezt eladni, akkor azért lehet indokolt, ha igen, akkor meg az ügynek a Suárez árára gyakorolt hatása miatt.

A játékos helyzete a harapással egy csapásra megváltozott, olyan helyzetbe kerülhet, mint több korábbi klasszis, aki a botrányai miatt nem futotta be azt a karriert, amire a képességei feljogosították volna. Eric Cantona az elhíresült karaterúgása, Adrian Mutu a droghasználata, Paul Gascoigne az alkoholfüggősége nélkül valószínűleg még messzebbre juthatott volna.

A katalán Mundo Deportivo az angolok elleni meccs másnapján arról tudósított, hogy a csatárt kereső Barcelona nagyon közel áll Suárez leigazolásához, és diszkont áron juthat hozzá a klasszishoz, mert a 2018-ig szóló liverpooli szerződésében ugyan 85 millió eurós (25,9 milliárd forint) kivásárlási ár szerepel, de egy záradék szerint a Barcelona és a Real Madrid jelentkezése esetén alacsonyabb összegért, 65 millió euróért (19,8 milliárd forint) is elengedik. Kérdés, a Barcánál még mindig akarják-e Suárezt.

Persze ha nem, azt azért el tudjuk képzelni, hogy egy olyan újgazdag klub, mint a PSG, a Monaco vagy a Manchester City félretenné a presztízsszempontokat. Végül is Suárez klubcsapata számára nem lenne rossz hír egy hosszú FIFA-eltiltás, hiszen akkor csak a klubjára koncentrálhatna.

Látjuk még ilyen mezben? Forrás: AFP/Paul Ellis

A liverpooli kapcsolatokkal is rendelkező Careers Management Group játékosmenedzseri iroda társigazgatója, Kövesdi Viktor szerint a kedden történtek komoly hatással lesznek a csatár karrierjére. "Bár ma is mindenki a legjobb góllövő csatárokat szeretné megszerezni, komolyan befolyásolhatja az érdeklődő klubokat, ha a kinézett játékosban benne van a több hetes-hónapos eltiltás veszélye" - mondta az Origo kérdésére. Szerinte a történtek biztosan elriasztanak potenciális érdeklődőket, de akik nem finnyásak, azok épp ezért lejjebb alkudhatják a vételárat.

Kövesdi szerint Suárez jövője leginkább a FIFA fegyelmi bizottságának a döntésétől függ majd. "Ha a vb-ről eltiltják, és utána sem szerepelhet egy ideig a válogatottban, az komolyan befolyásolja a jövőjét. Ha olcsón megússza, akkor az eset két-három hétig még érdekes lesz, de egy hónap múlva már nem biztos."

Mit szólna a Real vagy a Bayern?

A csatár főleg az európai topklubokról mondhat le Kövesdi szerint, hiszen ha összeül egy olyan klub vezetősége, mint a Real, a Barca vagy a Bayern, akkor a szponzorok érdekeit is figyelembe véve nem biztos, hogy ráadják a csapat mezét egy ennyire balhés játékosra. "Nem biztos, hogy csillagászati összegért le fognak igazolni egy olyan játékost, akinek a nemzetközi megítélése romokban hever, és azt mondják róla, hogy az állatkertben kellene mutogatni."

Kövesdi azt is megjegyezte, Suárez esete jól mutatja, mennyire egyedi a futballpiac. "Nincs még egy olyan ága a szórakoztatóiparnak, ahol egy hét alatt ilyen mértékben fel-, majd le tudna értékelődni valaki."

Suárez 2010-ben Otman Bakkalt, tavaly Branislav Ivanovicot kóstolta meg (7, illetve 10 meccses eltiltást kapott), ezért az olasz sajtó máris pszichiátriai esetnek nevezte. Vélhetően "a csalódottságát és a dühét vezette le Chiellinin, aki megakadályozta, hogy a labdához férjen" - idézte a Reuters hírügynökség Eva Kimonist, az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem pszichológusát. "A harapás megnyilvánulhat valós vagy feltételezett fenyegetés hatására, illetve megelőző cselekvés is lehet a dominancia és a birtoklás kifejezésére" - mondta Kimonis, hozzátéve, hogy felnőttekre ez azért már nem jellemző.

Szét kéne szedni a személyiségét

"Egy rendes analízisfolyamat kellene, hogy megállapíthassuk, milyen személyiségzavara van. Annál azért sokkal komplexebb a személyiség, hogy az mondjuk: az anyja nem szoptatta eleget, ezért 27 évesen a vébén megharapta Chilleini vállát. Mondhatjuk, hogy orálisan fixált, azaz nem elégítették ki az orális szükségleteit kiskorában, de ebből nem vonhatunk le konkrét következtetéseket" - mondta az Origo kérdésére Boda-Ujlaky Judit sportpszichológus.

Azt mondta, első látásra logikusnak tűnik, hogy kezeltessék a különben nagyszerű csatárt, de ez nem ilyen egyszerű: "Személyiségfejlesztésre volna szüksége, melynek során szét kellene szedni a személyisége alapjait, és ez könnyen a pályafutásába kerülhetne. Éppen ezért nem is szoktak ilyet alkalmazni élsportolóknál, csak a karrierjük befejezése után. Marad az, hogy büntetéssel, eltiltással fenyegetik" - magyarázta a szakember.

Beszédes, hogy nemcsak Suárez bagatellizálja az ügyet ("előfordul az ilyesmi a fociban"), de az uruguayi csapatkapitány, Diego Lugano is megvédte társát, mondván, emberileg csalódott Chielliniben, aki "lejön a pályáról, sír, és az ellenfelére mutogat". Suárez esetében - ha elvetjük a személyiségfejlesztést - meghatározó lehet a környezet reakciója. "Ha elfogadhatónak tekinti ezt, és ebben társai, illetve edzői is megerősítik, akkor valószínűtlen a változás" - idézte az MTI Corinne Reid professzort.